PočetnaNajave"Raditi film politički?" u dvorištu Kinokluba Zagreb

“Raditi film politički?” u dvorištu Kinokluba Zagreb

|

Što znači raditi politički film, a što znači raditi film politično? Interpretacija filmske slike neodvojiva je od načina na koji se ona proizvodi i distribuira. Praksama korištenja različitog audiovizualnog materijala možemo detektirati proizvodne i društvene odnose, kao i učiti misliti različite forme koje vidimo i čujemo.

Razgovor i projekcija u dvorištu Kinokluba Zagreb “Raditi film politički?” (srijeda, 29.6. u 20 sati), bavit će se potencijalom kina kao alata u političkoj borbi, kino događajima i modelima cirkulacije slike u transkontinentalnom, internacionalnom i domaćem kontekstu. Filmske autorice Karla Crnčević i Daria Blažević uz vodstvo dramaturginje i kritičarke Lucije Klarić pretrest će različite načine poimanja političnosti filmske slike – od eksplicitno političkog, aktivističkog ili militantnog filma koji se razvijao u različitim geopolitičkim kontekstima, do alternativnih načina filmske produkcije koji se razvijaju u okviru kinoklubova na našim prostorima. Posebna pažnja posvetit će se političkim potencijalima niskobudžetne proizvodnje i reciklaže vizualnog materijala.

Nakon razgovora slijedi projekcija filma “918 noći” / “918 Nights” / “918 Gau” (2021), čija je redateljica Arantza Santesteban Perez nakon izlaska iz zatvora zbog povezanosti s baskijskim političkim pokretom, posegnula upravo za tehnikama reciklaže kako bi ispričala svoju priču.

Događanje nastaje u suradnji Kulturpunkta, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) i Kinokluba Zagreb, dok se za izbor filma i projekciju pobrinuo Unseen Film Festival (Centar za dramsku umjetnost).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".