PočetnaNajave"Raditi film politički?" u dvorištu Kinokluba Zagreb

“Raditi film politički?” u dvorištu Kinokluba Zagreb

-

Što znači raditi politički film, a što znači raditi film politično? Interpretacija filmske slike neodvojiva je od načina na koji se ona proizvodi i distribuira. Praksama korištenja različitog audiovizualnog materijala možemo detektirati proizvodne i društvene odnose, kao i učiti misliti različite forme koje vidimo i čujemo.

Razgovor i projekcija u dvorištu Kinokluba Zagreb “Raditi film politički?” (srijeda, 29.6. u 20 sati), bavit će se potencijalom kina kao alata u političkoj borbi, kino događajima i modelima cirkulacije slike u transkontinentalnom, internacionalnom i domaćem kontekstu. Filmske autorice Karla Crnčević i Daria Blažević uz vodstvo dramaturginje i kritičarke Lucije Klarić pretrest će različite načine poimanja političnosti filmske slike – od eksplicitno političkog, aktivističkog ili militantnog filma koji se razvijao u različitim geopolitičkim kontekstima, do alternativnih načina filmske produkcije koji se razvijaju u okviru kinoklubova na našim prostorima. Posebna pažnja posvetit će se političkim potencijalima niskobudžetne proizvodnje i reciklaže vizualnog materijala.

Nakon razgovora slijedi projekcija filma “918 noći” / “918 Nights” / “918 Gau” (2021), čija je redateljica Arantza Santesteban Perez nakon izlaska iz zatvora zbog povezanosti s baskijskim političkim pokretom, posegnula upravo za tehnikama reciklaže kako bi ispričala svoju priču.

Događanje nastaje u suradnji Kulturpunkta, Saveza scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) i Kinokluba Zagreb, dok se za izbor filma i projekciju pobrinuo Unseen Film Festival (Centar za dramsku umjetnost).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije