PočetnaVijesti31. Dani hrvatskog filma: Grand Prix dokumentarcu "Tvornice radnicima", "Veće od traume"...

31. Dani hrvatskog filma: Grand Prix dokumentarcu “Tvornice radnicima”, “Veće od traume” osvojilo Nagrade publike

-

Dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova sinoć je u Kinu Tuškanac službeno zatvoreno 31. izdanje Dana hrvatskog filma (10. – 14.5.). Festivalski Grand Prix osvojio je dokumentarni film “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića kojem je glavni žiri u sastavu Sanja Vejnović, Đuro Gavran i Miroslav Sikavica dodijelio i Nagradu za najbolji dokumentarac.

Spomenuti film donosi priču ivanečkih radnika Tvornice alatnih strojeva ITAS, a u obrazloženju žirija stoji: “Prikazujući stanje iznutra te ne izlazeći s kamerom izvan prostora same tvornice, pri tome fokusirajući se na najistaknutijeg ITAS-ova metalca, posljednjeg Mohikanca radničkog samoupravljanja, kao i na nemoćna direktora tvornice, autor gradi autentičnu i nesentimentalnu priču o sudbini tradicionalne radničke klase u tranzicijskom društvu, gruboj tržišnoj realnosti, frustraciji, nasukanim idealima, gubitku iluzija, narušenim međuljudskim odnosima te neizvjesnoj budućnosti.”

Nagradu za etiku i ljudska prava – koju je dodijelio žiri u sastavu Boris Bakal, Nevena Balažević i Sanja Sarnavka – (uz igrani film “Marko”) dobio je i dokumentarac “Veće od traume” (Metar60, 2022.) Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić. “Izdvojili smo filmove koji, osim davanja jasnog uvida u nimalo ružičastu stvarnost Hrvatske, nude nadu u bolje sutra, u kojima vidimo kako samo čovječnost, suradnja i uzajamno poštovanje pomažu da se ljudi osjećaju bolje, osnaženo i spremno za suočavanje s teškim životnim situacijama – igrani film ‘Marko’ koji nam pokazuje kako bol i tuga zbog gubitka sinova nema nacionalnost niti etničku pripadnost; dokumentarni film ‘Veće od traume’ u kojem je posebno važno što su junakinje, a ne samo akterke priče, žene o čijem se ratnom stradanju najmanje govorilo u javnosti i čija se žrtva predugo prešućivala”, stoji u obrazloženju žirija.

Dokumentarni film “Veće od traume” autorica Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić pored ove je nagrade ovjenčan i Posebnim priznanjem u kategoriji dokumentarnog filma, ali i Nagradom Zlatna uljanica o kojoj je odlučio žiri u sastavu Jerko Ban, Marijana Jakovljević te Danijel Labaš – spomenuti je film “ne samo izvrstan primjer, nego i svjedoči o složenosti toga problema jer ocrtava dugotrajne posljedice koje trauma ostavlja na pojedincu, ali što je još važnije, film prikazuje proces oporavka i daje nadu da je svaki problem rješiv te da uvijek postoji izlaz.”

Nagradu ‘Jelena Rajković’ koja se dodjeljuje najbolje autoru/ici do 30 godina, ovogodišnji žiri u sastavu Dalija Dozet, Romana Rožić i Nikola Strašek dodijelio dokumentarnom filmu “Volim” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) Anje Koprivšek; film je to koji “progovara neposredno, emocionalno istinito i bez ostatka pa gledatelj osjeća da se pred njim životi lome iako se po lakoći, spontanosti i intuiciji filmskog pripovijedanja sve čini kao igrom slučaja uhvaćena stvarnost”, stoji u obrazloženju žirija.

Od preostalih nagrada vezanih za dokumentarna ostvarenja, Nagradu za najbolju kameru osvojio je Jan Klemsche za dokumentarni film “Hrvatskog narodnog preporoda” (Petnaesta umjetnost, 2022.) Gorana Devića, a Nagradu publike “Veće od traume” Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.