PočetnaNajaveDokukino KIC: Ukrajinsko-ruski sukob kroz prizmu filma

Dokukino KIC: Ukrajinsko-ruski sukob kroz prizmu filma

|

Novi tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je dokumentarcima u kojima se filmski jezik koristi kao oruđe za razotkrivanje toksičnih mehanizama opresije, geopolitičkih ambicija, ali i u svrhu borbe za slobodom, posebice u kontekstu ukrajinsko-ruskih, odnosno sovjetskih odnosa.

Program kreće u petak 1. travnja u 19 sati s uspješnim crno-bijelim filmom ukrajinske redateljice Aline Gorlove, koji vješto obrađuje problematiku rata i posljedica na ljudski život, “Ova kiša nikad neće stati” / “This Rain Will Never Stop” (2020). U fokusu je priče Andrij, volonter Crvenog križa, mladi Sirijac koji je sa svojom obitelji došao u Ukrajinu u bijegu od rata. Međutim, kada se stvari počnu komplicirati i u Ukrajini, dolazi do pitanja borbe ili bijega? Senzibilno ostvarenje, koje je na IDFA-i osvojilo nagradu za najbolji debitantski film, a na Beldocsu odnijelo pobjedu u međunarodnoj konkurenciji, upečatljivo je snimano uz poštovanje i nježnost potrebnu za priču takve snage. Dokumentarac će se ponovno prikazati u nedjelju u 19 sati.

Nakon filma bit će organizirana tribina “Rat u Ukrajini – odmrzavanje konflikta na krvavim prostranstvima na kojoj će sudjelovati filozof i bivši hrvatski ambasador u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević te Ivan Čović, hrvatski Ukrajinac i autor brojnih tekstova o odnosima u Ukrajini, a koju će moderirati politički komentator i filozof Karlo Jurak. Što možemo očekivati i čega je sve ovaj rat posljedica, jedno je od mnogih pitanja na koja će govornici pokušati dati odgovor.

Subota 2. travnja predviđena je za film hipnotizirajuće ljepote Ksenije Ohapkine, “Besmrtni” / “Immortal” / “Surematu”, koji se prikazuje u 19 sati; i “Rodbina” / “Close Relations” / “Rodnye” (2016), u festivalskim krugovima dobro poznatog redatelja Vitalija Manskog, koji je na programu u 20 sati. Najbolji film na Karlovim Varima 2019., Ohapkinin vizualno zapanjujuć dokumentarac vodi nas sjeverno od arktičke polarnice, u ruski grad sumorne klime koji je svoju notornost stekao kao mjesto izgnanstva političkih protivnika sovjetskog državnika Staljina. Bez naracije svjedočimo mnogim malenim situacijama iz života grada iz kojih izvire odbojna snaga ideologije.

“Rodbina” predstavlja osoban proces shvaćanja samog redatelja vlastite povijesti i obiteljske situacije u kojoj se ogleda stvarnost podijeljene Ukrajine. Van medijskih klišeja i plošnih prikaza sukoba Istoka i Zapada, a nakon revolucije 2013., Manski s kamerom obilazi članove obitelji u Ukrajini, na Krimu i u Donjecku ne bi li dao humaniju notu perspektivi ukrajinskog stanovništva. Riječ je o dugom putovanju, metaforičkom i doslovnom, kroz krizu identiteta europske države.

U nedjelju 3. travnja na program dolazi dokumentarni film ukrajinske redateljice Irine Cilik, “Zemlja je plava poput naranče” / “The Earth is Blue as an Orange” (2020), koji je sa Sundancea ponio nagradu za najbolji doku-film. U gradiću na istoku Ukrajine svakodnevicu je potpuno paralizirao sukob između separatista i vojske, a redateljica ostaje u društvu majke s četvero djece koji zvukove detonacija pokušavaju zagušiti radeći na filmskom projektu najstarije kćeri. Film postaje intrigantan poligon za nošenje s traumom rata.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.