PočetnaNajaveKinopremijera diptiha Mile Turajlić

Kinopremijera diptiha Mile Turajlić

-

U suradnji s Kulturno-informativnim centrom (KIC), u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se kinopremijere dva nova filma renomirane srpske sineastice Mile Turajlić, “Dosje Labudović: Nesvrstani” (Poppy Pictures / Survivance / Restart / Kino; 2022.) i “Dosje Labudović: Filmske gerile” (Poppy Pictures / Survivance / Restart / Kino; 2022.). Zajedno oni čine dokumentarni diptih proizašao iz autoričine dugogodišnje fascinacije arhivima, koja je rezultirala otkrićem nevjerojatne, dosad mahom nepoznate, filmske arhive Stevana Labudovića, osobnog Titova snimatelja i jednog od važnih aktera alžirskog rata za oslobođenje od francuske kolonijalne vlasti.

Kao uvod u premijerne projekcije, u srijedu, 20. rujna u KIC-ovoj Galeriji na katu, Preradovićeva 5, otvorit će se izložba pod nazivom “Arhivski život nesvrstanih”, a istoga dana s početkom u 21 sat u Dokukinu KIC uz gostovanje redateljice Mile Turajlić održat će se kinopremijera filma “Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas” (“Dosje Labudović: Filmske gerile”). U četvrtak, 21. rujna u Dokukinu KIC uslijedit će druga kinopremijera, “Dosje Labudović: Nesvrstani”, popraćena panel-diskusijom. Uz redateljicu Milu Turajlić, u panelu će sudjelovati povjesničar Tvrtko Jakovina i Budimir Lončar, nekadašnji ministar vanjskih poslova i sam sudionik zbivanja iz filma, te Simo Grbić, zadnji direktor Međunarodnog studentskog kluba prijateljstva koje je tijekom Pokreta nesvrstanih bilo glavno mjesto susreta i podrške stranim studentima. Panel će moderirati Petra Matić, muzeologinja i aktivistica koja u svojem radu istražuje baštinu nesvrstanosti.

Izložba “Arhivski život nesvrstanih” uključuje fotografije i dnevničke zapise iz privatnog arhiva obitelji Labudović te videoradove bazirane na jugoslavenskim informativnim filmovima i žurnalima Filmske novosti. Ona objedinjuje materijale proizašle iz dugogodišnjeg umjetničkog istraživanja “Non-Aligned Newsreels” koje je Mila Turajlić pokrenula 2015. godine.

Prvi dio dokumentarnog diptiha, “Dosje Labudović: Nesvrstani” bavi se periodom rođenja Pokreta nesvrstanih ispričanim kroz nikad viđenu filmsku arhivu Stevana Labudovića koji je ovaj pokret pratio od njegovih samih početaka, odnosno od povijesne konferencije održane 1961. godine u Beogradu. Film uranja u zakulisni svijet u eri ličnosti, politike i globalnih obećanja emancipacije Trećeg svijeta, ispitujući kako je filmski medij pomogao u stvaranju vizije pravednijeg svjetskog poretka, temeljenog na političkom djelovanju u opreci s tadašnjom hladnoratovskom podjelom svijeta.

Osim funkcije osobnog Titova snimatelja, Stevan Labudović odigrao je ulogu života i kao “snimatelj alžirske revolucije”, s čime se dubinski bavi drugi dio dokumentarnog diptiha “Dosje Labudović: Ciné-Guerrillas”. Film uvodi u medijsku i onu stvarnu, rovovsku bitku koja se odvijala tijekom Alžirskog rata za nezavisnost, u kojem je filmski medij odigrao ulogu promocije gerilskog ratovanja, mobilizacije svenarodnog oslobođenja i pomoći u propagandnom ratu s francuskim kolonijalnim vlastima. Na vrhuncu rata, Stevan Labudović uz ovlaštenje samog Tita odlazi na tri godine u Alžir, koje provodi uz borce Fronte nacionalnog oslobođenja, stvarajući snimke koje su pomogle da se u svijet probije njihova strana priče. Labudovićeve snimke bile su godinama jedina informacija o borbi alžirskog gerilskog pokreta, a tijekom putovanja u New York, gdje je trebao snimati Titovo obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, prokrijumčario je snimke koje su bile ključne za promjenu međunarodnog stava, čime je otvorio put ka priznanju samostalnosti Alžira.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.