PočetnaNajaveSedam dana za pet dokumentaraca u Dokukinu KIC

Sedam dana za pet dokumentaraca u Dokukinu KIC

-

U sljedećem lipanjskom tjednu (9. – 17.6.) na platno zagrebačkog Dokukina KIC dolazi pet dokumentarnih naslova. Najprije je na rasporedu “Zalagaonica”/ “Lombard” (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog, i to od petka 9. lipnja do nedjelje 11. lipnja. Ovo je priča iz poljskog Detroita o paru ekscentričnih biznismena koji se uslijed zatvaranja obližnjih rudnika i sve veće nezaposlenosti trude spasiti ono malo biznisa koje im je dostupno. Bez obzira na financijske gubitke, zalagaonica ostaje nezamjenjivo središte života lokalne zajednice. Uz prijeteću katastrofu, vlasnici poduzimaju posljednji pokušaj da spase svoj posao, ali i svoju ljubav.

Na programu je danas (9.6. od 21 sat) i nagrađivani glazbeni dokumentarni esej “Ljubav, smrt i njemačke marke” / “Love, Deutschmarks and Death” / “Liebe, D-Mark und Tod” / “Aşk, Mark ve Ölüm” (2022) njemačko-turskog redatelja Cema Kaye. On nas vodi u Njemačku šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada dolazi velik broj gastarbajtera iz Turske. Doseljenike je od početka, kao nezaobilazan dio kulture, pratila njihova glazba, djelić doma u stranoj zemlji. Tijekom godina, nezavisni glazbeni smjerovi koji nisu postojali ni u njihovoj domovini razvijaju se u Njemačkoj.

U subotu (10.6. od 19 sati) će se prikazati francuski dokumentarac Basilea Carré-Agostinija, “Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma” / “A Guide to Love and Fighting Capitalism” / “À demain mon amour” (2021), o bračnom paru tamošnjih sociologa Monique i Michela Pinçon-Charlota, koji se bore protiv kapitalizma.

Početak novog vikenda (petak, 16.6. od 19 sati) rezerviran je za pobjednički igrani film ovogodišnjeg Subversivea, dokufikciju “Suho tlo u plamenu” / “Dry Ground Burning” / “Mato Seco em Chamas” (2022) portugalsko-brazilskog redateljskog dvojca Joana PimentaAdirley Queirós. Priča je to o buntovnim polusestrama u brazilskoj faveli, koje ilegalno crpe naftu te u svojoj improviziranoj rafineriji prodaju benzin tajanstvenim motociklistima.

I konačno, istog dana (dodatne projekcije 17.6., 18.6., 23.6., 24.6. i 25.6.) u 20.30 sati svoju hrvatsku kinodistribuciju počinje dokumentarac “Miúcha: Glas bossa nove” / “Miúcha: The Voice of Bossa Nova” (2022) brazilske redateljice Liliane Mutti i njenog američkog kolege Daniela Zarvosa. Film iz feminističke perspektive govori o povijesti slavnog brazilskog glazbenog pravca – bossa nove, i to kroz dramatičnu životnu priču Miúche, jedine umjetnice koja je skladala, snimala i nastupala sa zlatnim trojcem bossa nove – Tomom Jobimom, Viniciusom de Moraesom i Joãom Gilbertom, a čija uloga se dosad nije dovoljno vrednovala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.