PočetnaNajaveJoš jedan bogat filmski vikend u Dokukinu KIC

Još jedan bogat filmski vikend u Dokukinu KIC

|

U posljednjem tjednu prije ljetne pauze, skorašnji vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC započinje još jednim izdanjem programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, koji u ovoj sezoni predstavlja odabrana pseudodokumentarna ostvarenja. Tako će 30. lipnja u 19 sati biti održana projekcija belgijskog filma “Čovjek grize psa” / “Man Bites Dog” / “C’est arrivé près de chez vous” (1992). U njemu redatelji Rémy Belvaux i André Bonzel razgovaraju s idealnim protagonistom, duhovitim i šarmantnim Benom koji je i – serijski ubojica. Uvodnu riječ u film dat će filmska kritičarka Ejla Kovačević.

U subotu, prvog dana mjeseca srpnja, također od 19 sati, na programu je hrvatski dokumentarac “Djeca tranzicije” (Factum, 2014.) pokojnog Matije Vukšića, koji se prikazuje u sklopu filmskih gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcijske kuće, zagrebačkog Factuma. Dokumentarac prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte, ali i definiranje hrvatskog društva.

Nakon “Djece tranzicije”, istog dana od 21.30 sati slijedi projekcija filma “Van prostora i vremena” / “Matter Out of Place” (2022) austrijskog filmaša Nikolausa Geyrhaltera. Dokumentarac na veliko platno Dokukina dolazi u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”, a organiziraju ga Okolišni filmski festival Zelene akcije u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Geyrhalter u svom ostvarenju dokumentira nepregledne količine otpada na našem planetu: od planinskih vrhunaca u Švicarskoj, preko obala Grčke i Albanije, austrijske spalionice otpada, Nepala i Maldiva, pa sve do pustinja Nevade.

U nedjelju, 2. srpnja od 19 sati, u Dokukino dolazi novi dokumentarac Ivana Ramljaka, “El Shatt – Nacrt za utopiju” (KOMPOT / Horopter / Kino klub Split; 2023.). Film prikazuje važan dio jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egiptu (El Shatt) tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljem filma Ivanom Ramljakom te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar, koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman “El Shatt – fragmenti”. Razgovor će moderirati filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".