PočetnaNajaveJoš jedan bogat filmski vikend u Dokukinu KIC

Još jedan bogat filmski vikend u Dokukinu KIC

-

U posljednjem tjednu prije ljetne pauze, skorašnji vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC započinje još jednim izdanjem programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, koji u ovoj sezoni predstavlja odabrana pseudodokumentarna ostvarenja. Tako će 30. lipnja u 19 sati biti održana projekcija belgijskog filma “Čovjek grize psa” / “Man Bites Dog” / “C’est arrivé près de chez vous” (1992). U njemu redatelji Rémy Belvaux i André Bonzel razgovaraju s idealnim protagonistom, duhovitim i šarmantnim Benom koji je i – serijski ubojica. Uvodnu riječ u film dat će filmska kritičarka Ejla Kovačević.

U subotu, prvog dana mjeseca srpnja, također od 19 sati, na programu je hrvatski dokumentarac “Djeca tranzicije” (Factum, 2014.) pokojnog Matije Vukšića, koji se prikazuje u sklopu filmskih gostovanja najstarije hrvatske nezavisne dokumentarne filmske produkcijske kuće, zagrebačkog Factuma. Dokumentarac prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte, ali i definiranje hrvatskog društva.

Nakon “Djece tranzicije”, istog dana od 21.30 sati slijedi projekcija filma “Van prostora i vremena” / “Matter Out of Place” (2022) austrijskog filmaša Nikolausa Geyrhaltera. Dokumentarac na veliko platno Dokukina dolazi u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike”, a organiziraju ga Okolišni filmski festival Zelene akcije u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom. Geyrhalter u svom ostvarenju dokumentira nepregledne količine otpada na našem planetu: od planinskih vrhunaca u Švicarskoj, preko obala Grčke i Albanije, austrijske spalionice otpada, Nepala i Maldiva, pa sve do pustinja Nevade.

U nedjelju, 2. srpnja od 19 sati, u Dokukino dolazi novi dokumentarac Ivana Ramljaka, “El Shatt – Nacrt za utopiju” (KOMPOT / Horopter / Kino klub Split; 2023.). Film prikazuje važan dio jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije – evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egiptu (El Shatt) tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljem filma Ivanom Ramljakom te slikaricom i strip crtačicom Helenom Klakočar, koja je obiteljska sjećanja na zbjeg utkala u grafički roman “El Shatt – fragmenti”. Razgovor će moderirati filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.