PočetnaVijesti"Hrvatskog narodnog preporoda" Gorana Devića najbolji film 20. Liburnia Film Festivala

“Hrvatskog narodnog preporoda” Gorana Devića najbolji film 20. Liburnia Film Festivala

|

U Opatiji je sinoć (nedjelja, 28.8.) dodjelom nagrada i prikazivanjem filmova u produkciji Restarta zatvoreno okruglo, dvadeseto izdanje Liburnia Film Festivala, jedinog festivala koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarne filmove. Petodnevni festival prikazao je četrdesetak dokumentarnih naslova, te donio petnaestak premijera.

Međunarodni LFF-ov žiri (snimateljica Andrea Kaštelan, redatelj Mladen Kovačević, ravnateljica riječkog Art-kina Slobodanka Mišković, dizajner zvuka Jakov Munižaba te dramaturginja i scenaristica Ivana Vuković) dodijelio je Nagradu za najbolji film dokumentarcu “Hrvatskog narodnog preporoda” (Petnaesta umjetnost / Kinoljetka; 2022.) Gorana Devića zbog korištenja isključivo filmskih sredstava kojima autor priča tešku, ali što je važnije, empatičnu priču o malom čovjeku, prožetu humorom svakodnevice stanovnika bloka hrvatskog narodnog preporoda, što je fino iskorištena ironija i za naslov filma.

Strukovne nagrade 20. LFF-a

Ekipa istog filma dobila je još dvije nagrade žirija – za najbolju režiju i montažu. Goran Dević treći je put na LFF-u osvojio Nagradu za najboljeg redatelja, a Jan Klemsche drugi put za montažu. Žiri ih je nagradio zbog njihova umijeća – Devića jer spaja svakodnevicu svojih protagonista i vlastitu perspektivu čime publici daje moć inteligentnog sveprisutnog promatrača uvijek u centru intimnih zbivanja, a Klemschea zbog naizgled jednostavne transparentne gramatike, bez olakog shvaćanja ijednog reza.

Nagrada za najbolju fotografija otišla je u ruke Ivana Slipčevića i Davora Sanvincentija koji su surađivali na filmu “Mjesta koja ćemo disati” (Petikat, 2022.), a čija nas vizualna interpretacija odnosa koje film propitkuje vodi kroz svojevrsno putovanje isprepleteno prostornim i vremenskim fragmentima.

Luka Gamulin, najbolji dizajner zvuka 20. LFF-a (film “Tvornica filmova” Silvestra Kolbasa), pokazao je kako najosnovniji elementi zvuka mogu biti i najmoćniji. Zvučnim sredstvima saznajemo, upoznajemo i osjećamo nostalgične priče protagonista koje nikada zapravo ne ugledamo, i to sve u velikom skladu sa slikama prostora kojima vizualno putujemo.

Nagrada kritičara/ke “Dragan Rubeša”

Nagradu za najbolji regionalni film dobio je film “In medias res” (Filmaktiv, 2022.) redateljice Ane Klepo. “Sekvenca zabave je surova i eksplicitna, ali njome redateljica gotovo kao da ni ne zauzima stav o tome je li prikazano dobro ili loše, već izlaže stvarnost onakvu kakva jest”, stoji u obrazloženju žirija.

Liburnia Film Festival od ove godine dodjeljuje i osmu festivalsku nagradu – Nagradu kritičara/ke “Dragan Rubeša”. Čast da po prvi put o njoj odlučuje pripala je mladoj filmskoj kritičarki i zamjenici glavnog urednika portala Dokumentarni.net Ivi Rosandić, koja je nagradu dodijelila filmu “Lutajući oceanom” (MiratecArts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb; 2022.) Tome Zidića uz sljedeće obrazloženje:

“Mod življenja ljudi koje susreće, atmosferu pejzaža koje posjećuje, Toma Zidić preobražava u poetiku filma, da bi ‘Lutajući oceanom’ bilo moguće shvatiti kao film o fizičkom mjestu, u svakom trenutku potencijalno izmještenom u imaginarno. Esejističku studiju kristalizira iz dijalektike artificijelnog i prirodnog, ne dajući prednost niti jednom, već ih uvlači u stalni međuodnos. Sugestivnom igrom pripovijedanja i slike otkriva se prostor usporavanja kao kontrapunkt vremenu koje živimo. I dok materijalizirana misao tendira prema sveobuhvatnosti, neprekidni je proboji realiteta uvijek iznova individualiziraju.”

Nagradu publike ovogodišnjeg Liburnia Film Festivala odnio je film “Veće od traume” (Metar60 / HRT; 2022.) Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski. Film je ocijenjen sa srednjom ocjenom 4,792. Najbolji film i nagradu publike festival nagrađuje novčanom nagradom. Svi nagrađeni dobili su i originalnu statuu čiji je autor umjetnik Saša Jantolek.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.