PočetnaNajaveDokukino KIC: Ciklus filmova o mladima koji se bore sa životnim poteškoćama

Dokukino KIC: Ciklus filmova o mladima koji se bore sa životnim poteškoćama

-

Novi ciklus filmova u zagrebačkom Dokukinu KIC, koji kreće u petak, 25. lipnja, posvećen je mladim životima koji svoje formativne dane iz određenih društvenih, tjelesnih i inih razloga ne mogu u potpunosti proživjeti? Prikazat će se pet naslova koji na različite načine prilaze mladom subjektu u formiranju i odupiranju ustaljenim obrascima.

“Djevojčica” / “Little Girl” / “Petite fille” (2020) je nagrađivani dokumentarac francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza koji transrodnoj Sashi prilazi otvorenog uma i blagonaklonog oka. Sasha ima sedam godina i bez trunke sumnje zna da je djevojčica. Ipak, u kontekstu društva, sama činjenica nije toliko bjelodana i općeprihvaćena. Sashina obitelj neumorno se bori sa službenim tijelima i osobama ne bi li drugima približili ono što njihovo dijete osjeća. Lifshitz za svoj nježni subjekt stvara siguran prostor. Film je na rasporedu u petak, subotu i nedjelju (25.6. u 19 sati, 26.6. i 27.6. u 18 sati).

U subotu, 26. lipnja (projekcija prvog filma u 19.30, drugog u 21 sat), ciklus se proširuje s dva izrazito nagrađivana i cijenjena filma, švedsko-škotskom produkcijom “Scheme Birds” i švedskim filmom “Transnistrija”.

“Scheme Birds” (2019) donosi priču o temperamentnoj tinejdžerici u Škotskoj koja se na svoj način pokušava istrgnuti iz ralja društvenih očekivanja, a režirale su ga dvije filmašice iz Švedske, Ellen Fiske i Ellinor Hallin. Drugi film na programu u subotu, “Transnistrija” / “Transnistra” (2019) vodi nas u ruralni gradić na sjeveru Transnistrije, separatističke i službeno nepriznate enklave u Moldaviji. Ovaj liričan portret švedske redateljice Anne Eborn prelijepom pastelnom i zrnatom 16-mm kamerom, uz pratnju melankoličnih pop-pjesama, pokazuje moć mladosti naspram arhaične i nefunkcionalne infrastrukture.

U nedjelju, 27. lipnja (projekcija prvog filma u 19.30, drugog u 21 sat), prikazuju se još dva intrigantna naslova, talijanski dokumentarac “Služiti druge” i finsko-dansko-bugarska produkcija “Veerin čarobni život”.

“Služiti druge” / “The Young Observant” / “L’apprendistato” (2019) film je talijanskog redatelja Davidea Maldija o malenom Luci koji mora naučiti kako biti hotelijerski sluga u rigidnoj disciplini jedne ugostiteljske škole. Portret izgubljene nevinosti u svijetu rada povremeno je humorističan, ali u svojim temeljima okrutan: dok učenici uče da je krajnja svrha njihovog rada zadovoljan gost, njihov adolescentski duh buja. Naposljetku, Tonislav Hristov bugarski je redatelj zaslužan za dokumentarac o mladoj Veeri koja svoje traume pokušava nadići uz pomoć LARP-a, “Veerin čarobni život” / “The Magic Life of V” / “Veeran elämät” (2019)”. Pristup nevidljivog promatrača, muhe na zidu, daje nam iskreni uvid u uloge koje su potrebne za borbu s demonima iz vlastite prošlosti.

Više informacija o programu i ulaznicama možete doznati na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.