PočetnaNajaveDokukino KIC: Ciklus filmova o mladima koji se bore sa životnim poteškoćama

Dokukino KIC: Ciklus filmova o mladima koji se bore sa životnim poteškoćama

|

Novi ciklus filmova u zagrebačkom Dokukinu KIC, koji kreće u petak, 25. lipnja, posvećen je mladim životima koji svoje formativne dane iz određenih društvenih, tjelesnih i inih razloga ne mogu u potpunosti proživjeti? Prikazat će se pet naslova koji na različite načine prilaze mladom subjektu u formiranju i odupiranju ustaljenim obrascima.

“Djevojčica” / “Little Girl” / “Petite fille” (2020) je nagrađivani dokumentarac francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza koji transrodnoj Sashi prilazi otvorenog uma i blagonaklonog oka. Sasha ima sedam godina i bez trunke sumnje zna da je djevojčica. Ipak, u kontekstu društva, sama činjenica nije toliko bjelodana i općeprihvaćena. Sashina obitelj neumorno se bori sa službenim tijelima i osobama ne bi li drugima približili ono što njihovo dijete osjeća. Lifshitz za svoj nježni subjekt stvara siguran prostor. Film je na rasporedu u petak, subotu i nedjelju (25.6. u 19 sati, 26.6. i 27.6. u 18 sati).

U subotu, 26. lipnja (projekcija prvog filma u 19.30, drugog u 21 sat), ciklus se proširuje s dva izrazito nagrađivana i cijenjena filma, švedsko-škotskom produkcijom “Scheme Birds” i švedskim filmom “Transnistrija”.

“Scheme Birds” (2019) donosi priču o temperamentnoj tinejdžerici u Škotskoj koja se na svoj način pokušava istrgnuti iz ralja društvenih očekivanja, a režirale su ga dvije filmašice iz Švedske, Ellen Fiske i Ellinor Hallin. Drugi film na programu u subotu, “Transnistrija” / “Transnistra” (2019) vodi nas u ruralni gradić na sjeveru Transnistrije, separatističke i službeno nepriznate enklave u Moldaviji. Ovaj liričan portret švedske redateljice Anne Eborn prelijepom pastelnom i zrnatom 16-mm kamerom, uz pratnju melankoličnih pop-pjesama, pokazuje moć mladosti naspram arhaične i nefunkcionalne infrastrukture.

U nedjelju, 27. lipnja (projekcija prvog filma u 19.30, drugog u 21 sat), prikazuju se još dva intrigantna naslova, talijanski dokumentarac “Služiti druge” i finsko-dansko-bugarska produkcija “Veerin čarobni život”.

“Služiti druge” / “The Young Observant” / “L’apprendistato” (2019) film je talijanskog redatelja Davidea Maldija o malenom Luci koji mora naučiti kako biti hotelijerski sluga u rigidnoj disciplini jedne ugostiteljske škole. Portret izgubljene nevinosti u svijetu rada povremeno je humorističan, ali u svojim temeljima okrutan: dok učenici uče da je krajnja svrha njihovog rada zadovoljan gost, njihov adolescentski duh buja. Naposljetku, Tonislav Hristov bugarski je redatelj zaslužan za dokumentarac o mladoj Veeri koja svoje traume pokušava nadići uz pomoć LARP-a, “Veerin čarobni život” / “The Magic Life of V” / “Veeran elämät” (2019)”. Pristup nevidljivog promatrača, muhe na zidu, daje nam iskreni uvid u uloge koje su potrebne za borbu s demonima iz vlastite prošlosti.

Više informacija o programu i ulaznicama možete doznati na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.