PočetnaRecenzije"Scheme Birds" - Ptice betonske

“Scheme Birds” – Ptice betonske

-

Početak svibnja kao nagovještaj jedne-dvije blistave filmske karijere? Možda, tko zna, u svijetu filma nema nikakvih garancija. Sigurno je, međutim, da su baš prije dva mjeseca nakon svečane dodjele nagrada 18. Tribeca Film Festivala, mnogo razloga za slavlje imale dvije gotovo anonimne Šveđanke. Ellen Fiske i Ellinor Hallin sa svojim su filmom “Scheme Birds” (2019) u New Yorku osvojile Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film te Nagradu za najboljeg/lju debitanta/icu. Obje na početku tridesetih, Friske je prije “Scheme Birds” režirala nekolicinu kratkih dokumentaraca, dok Hallin karijeru gradi kao snimateljica, uglavnom TV-filmova i igranih serija. Ovo im je prvi izlet u dugi metar pa evo prilike za – nove prilike, jer Tribeca je, bogme, značajan festival i u svjetskim razmjerima.

U središtu priče “Scheme Birdsa” nalazi se tinejdžerica Gemma, domišljata, vrckava i ratoborna pametnica koja Bogu krade dane u škotskom Motherwellu, nekadašnjem industrijskom gradu kojeg je opustošila politika željezne premijerke Margaret Thatcher osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća. “If you stay here, you either get locked up or knocked up”, govori u offu ova osebujna djevojka čijem društvu dosadnu svakodnevicu razbijaju tek svakodnevne tučnjave i uživanje u izmaglici opijata. Za dobar dio društva, uključujući i glavnu protagonisticu, ulica je jedino mjesto dokazivanja, daleko od svijeta uštogljenih pravila odraslih, koji se u njihovom slučaju i nisu previše iskazali. Tako je Gemmu njena narkomanska majka napustila već nakon rođenja, pa je brigu o djevojčici preuzeo djed Joseph, vlasnik boksačke dvorane i ljubitelj golubova te jedini glas razuma djevojčinog života. Kad Gemma zatrudni s lokalnim alfa mužjakom, također troublemakerskim bajom Patom, a njihov susjed J.P. biva teško pretučen, stvari naglo dobivaju neželjeni obrat.

“Scheme Birds” je sniman pune četiri godine, iako većina materijala datira iz 2016., godine najvećih turbulencija Gemminog života, uključujući trudnoću kao središnji, life changing događaj. I selidbu, jer djedu Josephu takav slijed stvari nije najbolje sjeo, stoga Gemma pakira kofere i seli u jedan od državnih stanova, postavši time jedna od pticascheme birds kako lokalci nazivaju takve stanare; otud i naslov filma. Novo okruženje i rođenje djeteta mijenjaju glavnu protagonisticu nabolje, ali ostatak društva, uključujući i oca njenog djeteta koji se ne miri s većim odgovornostima, pokušava jahati na valu starih navika. Ne zadugo jer Gemma, htjela-ne htjela, mora prihvatiti golemu odgovornost koja dolazi s majčinskom ulogom.

U svojoj srži “Scheme Birds” je coming of age priča snažnog ženskog lika, suptilni opservacijski dokumentarac poetične, melankolične atmosfere i fotografije premazane pastelasto-snovitim tonovima koja gotovo sugerira fikcijsku prirodu događaja ispred objektiva kamere.

Friske i Hallin ne igraju na kartu društveno-političkog statementa, ali podtekst osiromašene ekonomije, umiruće radničke klase i posljedične besperspektivnosti, uključujući maloljetničku delikvenciju konstantno je prisutan. Brže, više, jače. Ili ćeš pojesti ili biti pojeden. Na ulici vrijede drugačija pravila. Znaju to i autorice koje nenametljivo dokumentiraju četiri godine u životu djevojke naglo katapultirane u svijet odraslih, bez natruha montažne post scriptum patetike. U svojoj srži “Scheme Birds” je coming of age priča snažnog ženskog lika, suptilni opservacijski dokumentarac poetične, melankolične atmosfere i fotografije premazane pastelasto-snovitim tonovima koja gotovo sugerira fikcijsku prirodu događaja ispred objektiva kamere. Isto bi vjerojatno željeli i njegovi protagonisti, dijelom kolateralne žrtve neperspektivnog okruženja na koje teško mogu sami utjecati, dijelom i žrtve vlastite mladalačke nepromišljenosti. Što će biti s Gemmom i njenim djetetom za dvadesetak godina, nitko ne može predvidjeti. Zgrada u kojoj trenutno živi, zajedno s većinom ostalih visokih katnica, bit će srušena u tom razdoblju, govori Gemma pred kraj filma. Mnogo se toga može dogoditi u dva desetljeća. Život u svakom slučaju.

"Scheme Birds"

O FILMU:

Scenarij i režija: Ellen Fiske i Ellinor Hallin
Producenti: Mario Adamson i Ruth Reid
Direktorica fotografije: Ellinor Hallin
Montaža: Hanna Lejonqvist
Glazba: Charlie Jefferson
Zemlja podrijetla: Švedska
Godina proizvodnje: 2019.
Trajanje: 90 minuta

Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije