PočetnaNajaveCiklus filmova "Filmski putopisi" u Dokukinu KIC

Ciklus filmova “Filmski putopisi” u Dokukinu KIC

-

Vikend pred nama u zagrebačko Dokukino KIC donosi ciklus filmova pod nazivom “Filmski putopisi”. U ova pandemijska vremena putovanja više nisu toliko uobičajena, a za sve željne nepoznatih i egzotičnih lokacija, jedino specijalizirano hrvatsko doku-kino filmskom će trakom pokušati simulirati i zamisliti kretanja nepoznatim i egzotičnim mjestima.

“Epicentar” / “Epicentro” (2020) je najnovije ostvarenje austrijskog filmaša Huberta Saupera, koje nas vodi u postkolonijalnu Kubu gdje i dalje odzvanja eksplozija USS Mainea iz 1898. godine kojom je otpočela era američkog imperijalizma. Film koji je sam obišao i osvojio svijet, od Sundancea, na kojem je odnio Veliku nagradu žirija, do Subversive Festivala u Zagrebu, pokazuje i kako se u isto vrijeme i na istom mjestu rodilo još jedno moćno osvajačko oružje – film kao propaganda. Slijedeći kubansku djecu, te “mlade proroke” kako ih zove, Sauper istražuje stoljeće filma i – posredstvom filma – konstruiranih mitova dok se valovi imperijalizma razbijaju o oštre hridi ove otočne državice koja je tolikim revolucionarima predstavljala priželjkivanu utopiju. “Epicentar” je na rasporedu u petak (26.3. u 19 sati), subotu (27.3. u 21 sat) i nedjelju (28.3. u 17 sati).

“Put oko svijeta u mojim godinama” / “Around the World When You Were My Age” / “A Volta ao Mundo Quando Tinhas 30 Anos” (2018) poetično je i intimno putovanje japansko-portugalske redateljice Aye Koretzky očevim uspomenama. U ovom dobitniku nagrade za najbolji debitantski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, redateljica objedinjuje fotografije svog oca Jira Koretzkyja iz ’70-ih i snimke koje je sama snimila Super8-icom, a na kojima vidimo Jira kako u kasnim godinama crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija. U voice-overu čujemo i ulomke iz njegovih dnevnika na japanskom jeziku iz kojih se izvezuje pravo epsko putovanje na kino-platnu. Put oko svijeta redateljice i njezinog oca na rasporedu je u petak (26.3. u 21 sat) i subotu (27.3. u 19 sati).

No, da za zanimljive priče ne trebamo nužno putovati u daleke krajeve pokazuje i miljenik publike sa ZagrebDoxa koji je napunio i Dokukinovu kinodvoranu za sve tri projekcije prošloga vikenda, “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) splitske redateljice Ivane Marinić Kragić. Intrigantnu priču o dvije časne sestre koje su pronašle ljubav u crkvenim redovima, možete još uhvatiti u subotu (27.3. u 17.30 sati) i nedjelju (28.3. u 19 sati).

Ulaznice je moguće kupiti online na zasebnim stranicama filmova (putem PayPala) ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina. O mjerama koje su iz Dokukina KIC poduzeli kako bi posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima, možete pročitati ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije