PočetnaNajaveCiklus filmova "Filmski putopisi" u Dokukinu KIC

Ciklus filmova “Filmski putopisi” u Dokukinu KIC

-

Vikend pred nama u zagrebačko Dokukino KIC donosi ciklus filmova pod nazivom “Filmski putopisi”. U ova pandemijska vremena putovanja više nisu toliko uobičajena, a za sve željne nepoznatih i egzotičnih lokacija, jedino specijalizirano hrvatsko doku-kino filmskom će trakom pokušati simulirati i zamisliti kretanja nepoznatim i egzotičnim mjestima.

“Epicentar” / “Epicentro” (2020) je najnovije ostvarenje austrijskog filmaša Huberta Saupera, koje nas vodi u postkolonijalnu Kubu gdje i dalje odzvanja eksplozija USS Mainea iz 1898. godine kojom je otpočela era američkog imperijalizma. Film koji je sam obišao i osvojio svijet, od Sundancea, na kojem je odnio Veliku nagradu žirija, do Subversive Festivala u Zagrebu, pokazuje i kako se u isto vrijeme i na istom mjestu rodilo još jedno moćno osvajačko oružje – film kao propaganda. Slijedeći kubansku djecu, te “mlade proroke” kako ih zove, Sauper istražuje stoljeće filma i – posredstvom filma – konstruiranih mitova dok se valovi imperijalizma razbijaju o oštre hridi ove otočne državice koja je tolikim revolucionarima predstavljala priželjkivanu utopiju. “Epicentar” je na rasporedu u petak (26.3. u 19 sati), subotu (27.3. u 21 sat) i nedjelju (28.3. u 17 sati).

“Put oko svijeta u mojim godinama” / “Around the World When You Were My Age” / “A Volta ao Mundo Quando Tinhas 30 Anos” (2018) poetično je i intimno putovanje japansko-portugalske redateljice Aye Koretzky očevim uspomenama. U ovom dobitniku nagrade za najbolji debitantski film na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, redateljica objedinjuje fotografije svog oca Jira Koretzkyja iz ’70-ih i snimke koje je sama snimila Super8-icom, a na kojima vidimo Jira kako u kasnim godinama crta u svom vrtu i manipulira negativima starih fotografija. U voice-overu čujemo i ulomke iz njegovih dnevnika na japanskom jeziku iz kojih se izvezuje pravo epsko putovanje na kino-platnu. Put oko svijeta redateljice i njezinog oca na rasporedu je u petak (26.3. u 21 sat) i subotu (27.3. u 19 sati).

No, da za zanimljive priče ne trebamo nužno putovati u daleke krajeve pokazuje i miljenik publike sa ZagrebDoxa koji je napunio i Dokukinovu kinodvoranu za sve tri projekcije prošloga vikenda, “Nun of Your Business” (Marinis Media / Set Sail Films; 2020.) splitske redateljice Ivane Marinić Kragić. Intrigantnu priču o dvije časne sestre koje su pronašle ljubav u crkvenim redovima, možete još uhvatiti u subotu (27.3. u 17.30 sati) i nedjelju (28.3. u 19 sati).

Ulaznice je moguće kupiti online na zasebnim stranicama filmova (putem PayPala) ili sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina. O mjerama koje su iz Dokukina KIC poduzeli kako bi posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima, možete pročitati ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".

72. BAFTA: “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova najbolji britanski dokumentarac 2023. godine

"20 dana u Mariupolju" / "20 Days in Mariupol" (2023) Mstislava Černova najbolji je britanski dokumentarac 2023. godine.

Projekcija filma “Sjeveroistočni vjetrovi” uz gostovanje redatelja Nikoloza Bežanišvilija

Dokumentarac "Sjeveroistočni vjetrovi" autora Nikoloza Bežanišvilija bit će prikazan 22. i 23. veljače u Zagrebu i Puli, uz prisustvo autora.

“Bobi Wine: Narodni predsjednik” – U ime kralja i naroda

Snimke iz "Bobi Wine: Narodni predsjednik" nerijetko su šokantne, sirove, izuzetno frustrirajuće iz ove naše europske demokratske pozicije.

Dokukino KIC: Ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj povijesti

U zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se ciklus filmova o turbulentnoj čileanskoj političkoj poviješću.