PočetnaVijestiIva Rosandić je najbolja mlada hrvatska filmska kritičarka 2020. godine!

Iva Rosandić je najbolja mlada hrvatska filmska kritičarka 2020. godine!

|

Hrvatsko društvo filmskih kritičara je u specijalnom izdanju emisije “Posebni dodaci” (petak, 12.3.; HTV 3) dodijelilo priznanja za najbolje filmove 2020. godine. Dvadeset filmskih kritičara odgledalo je i ocijenilo više od 150 filmova svih rodova i trajanja. Sama dodjela prigodno je organizirana i emitirana u sklopu spomenute filmske emisije, uz razgovore s autorima najboljih filmova koje su pak vodili najbolji kritičari i kritičarke iz prethodnog razdoblja. Isti su nagrađeni godišnjim nagradama “Vladimir Vuković”. Dodijeljena je i Nagrada “Ante Peterlić” za najbolje publicističko ostvarenje (Ilija Barišić, “Filmska gramatika videoigara”), odnosno Zlatni Oktavijan za životno djelo Veljku Bulajiću.

Pored samostalne dodjele svih nagrada ovogodišnja su novost i dvije dodatne kategorije Oktavijana, ona za dugometražni dokumentarni film i za najbolju manjinsku koprodukciju. Njihovo uvođenje je reakcija na kontinuiran kvantitativan i kvalitativan porast hrvatske produkcije koja je, sudeći prema ocjenama kritike, najuspjelija u intimističkim, osobnim pričama koje kroz visoku autentičnost postižu univerzalnost.

Oktavijana za najbolji hrvatski dugometražni dokumentarni film 2020. godine dobio je “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Ivana Ramljaka, dok je Oktavijan za najbolji hrvatski kratkometražni i srednjemetražni dokumentarni film 2020. godine pripao ostvarenju “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) Đure Gavrana.

Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg hrvatskog filmskog kritičara 2019. godine dobio je Josip Grozdanić, onu za najboljeg mladog hrvatskog filmskog kritičara Igor Jurilj. Za prošlu, 2020. godinu, najboljim domaćim/mladim kritičarima proglašeni su Marko Njegić, odnosno Iva Rosandić.

Selekcijska komisija u sastavu Janko Heidl, Marijana Jakovljević i Marijan Krivak, svoju odluku o najboljem mladom kritičaru obrazložio je sljedećim riječima:

“Diploma ‘Vladimir Vuković’ za najboljeg mladog kritičara, odnosno mladu kritičarku u 2020. dodjeljuje se: Ivi Rosandić za tekstove objavljene na portalima dokumentarni.net i kulturpunkt.hr.

“Filmskorazmatrački pogled Ive Rosandić usmjeren je, barem zasad, ponajprije na dokumentarne filmove i to na one koji se nadaju društveno, pa i politički angažiranima. Sagledavajući film kao kulturno-politički fenomen u nekom odnosu s okolinom, Iva Rosandić pronicljivo razgrće površne slojeve te metodički, razložno, uvjerljivo dopire do osnova zbilje tematiziranog okružja. Nadalje, mahom propituje doprinose li rečeni slikopisi zbiljskom razumijevanju – i eventualnom rješavanju – problema kojim se bave ili je mjera njihova angažmana komforno usklađena s očekivanjima i parametrima trenutačnih trendova. Posrijedi je autorica prepoznatljivoga, osobenog stila i pristupa čiji tekstovi o pojedinom filmu prirodno zahvaćaju i šire pojave u kinematografiji i društvu, a čitatelja neumoljivo nukaju na promišljanje i preispitivanje dotadašnjeg gledateljskog iskustva.”

Iva Rosandić je najbolja mlada hrvatska filmska kritičarka 2020. godine! Ogromna je to čast, naravno, kako za našu dragu suradnicu, tako i za portal Dokumentarni.net koji ovim priznanjem dobiva novu kvalitativnu potvrdu opravdanosti svog djelovanja i postojanja. Podsjetimo, Višnja Vukašinović koja također redovito piše za Dokumentarni, osvojila je 2016. godine nagradu za najbolju hrvatsku filmsku kritičarku. No vratimo se ipak na sadašnjost, a za komentar svoje svježe nagrade upitali smo slavljenicu Ivu Rosandić, koja je rekla sljedeće:

“Svako je priznanje za rad istovremeno dodatna motivacija kao i satisfakcija, tim više što dolazi od strane strukovne udruge. Na osobnoj razini nagradu doživljavam kao potporu, koja je u našim uvjetima neizmjerno važna. Rekla bih da je istovremeno prepoznat doprinos nezavisnih medija kulturnoj sceni, kao onih koji neprekidno otvaraju prostor novim autorima, što je činjenica koja se ne naglašava dovoljno. Bez prostora za objavljivanje kao društvo ostat ćemo zakinuti za važan dio kulturne produkcije, njene analize i supostojanja različitih struja, interesa ili analiza.”


Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.