PočetnaVijestiHDFK: Višnja Vukašinović najbolja filmska kritičarka 2016. godine

HDFK: Višnja Vukašinović najbolja filmska kritičarka 2016. godine

-

Na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji dodjele nagrada/zatvaranja 26. Dana hrvatskog filma, obznanjene su i nagrade najboljim hrvatskim filmskim kritičarima od strane Hrvatskog društva filmskih kritičara, koje je osobno uručila Diana Nenadić, predsjednica HDFK-a.

Onu glavnu, Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg kritičara/kritičarku 2016. godine, primila je Višnja Vukašinović, stalna suradnica našeg portala i autorica projekta “Prozori” o hrvatskoj dokumentaristici do osamostaljenja. Iznimna, naravno, čast, kako za našu dragu autoricu i kritičarku, tako i za portal Dokumentarni.net za kojeg je Vukašinović prošle godine napisala dvadeset vrlo čitanih i od šire publike/struke cijenjenih prozorskih eseja.

“Mnogo mi znači ova nagrada jer dolazi od kolega iz struke. Pisanje je jedina aktivnost kojom se bavim, nešto čemu sam u potpunosti posvećena. U tom smislu ovo mi je poticaj i impuls hrabrosti za dalje jer su okolnosti zahtjevne. Nagradu posvećujem mojoj obitelji: Tonki, Vjeranu i mami-borcu, te polaznicima svojih radionica filmske kritike zbog kojih neprestano preispitujem i pomičem vlastite kriterije u pisanju”, rekla nam je Višnja Vukašinović, dobitnica i HDFK-ove nagrade za najboljeg mladog filmskog kritičara/kritičarku 2013. godine.

Višnja Vukašinović rođena je 1982. godine u Splitu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Svoje tekstove obljavljivala u časopisima Hrvatski filmski ljetopis i Filmonaut, odnosno u emisiji Filmoskop Trećeg programa Hrvatskog radija. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica je diplome “Vladimir Vuković” 2013. godine za najboljeg mladog kritičara/kritičarku. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com. Voditeljica radionica kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Za Dokumentarni.net piše seriju mikro-eseja “Prozori” o povijesti domaće dokumentaristike. Selektorica programa hrvatskog filma u zagrebačkom MM centru u kojem je pokrenula i projekt “Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.