Na sinoćnjoj svečanoj ceremoniji dodjele nagrada/zatvaranja 26. Dana hrvatskog filma, obznanjene su i nagrade najboljim hrvatskim filmskim kritičarima od strane Hrvatskog društva filmskih kritičara, koje je osobno uručila Diana Nenadić, predsjednica HDFK-a.

Onu glavnu, Nagradu “Vladimir Vuković” za najboljeg kritičara/kritičarku 2016. godine, primila je Višnja Vukašinović, stalna suradnica našeg portala i autorica projekta “Prozori” o hrvatskoj dokumentaristici do osamostaljenja. Iznimna, naravno, čast, kako za našu dragu autoricu i kritičarku, tako i za portal Dokumentarni.net za kojeg je Vukašinović prošle godine napisala dvadeset vrlo čitanih i od šire publike/struke cijenjenih prozorskih eseja.

“Mnogo mi znači ova nagrada jer dolazi od kolega iz struke. Pisanje je jedina aktivnost kojom se bavim, nešto čemu sam u potpunosti posvećena. U tom smislu ovo mi je poticaj i impuls hrabrosti za dalje jer su okolnosti zahtjevne. Nagradu posvećujem mojoj obitelji: Tonki, Vjeranu i mami-borcu, te polaznicima svojih radionica filmske kritike zbog kojih neprestano preispitujem i pomičem vlastite kriterije u pisanju”, rekla nam je Višnja Vukašinović, dobitnica i HDFK-ove nagrade za najboljeg mladog filmskog kritičara/kritičarku 2013. godine.

Višnja Vukašinović rođena je 1982. godine u Splitu. Diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše eseje i kritike o književnosti, likovnoj umjetnosti i filmu. Svoje tekstove obljavljivala u časopisima Hrvatski filmski ljetopis i Filmonaut, odnosno u emisiji Filmoskop Trećeg programa Hrvatskog radija. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Dobitnica je diplome “Vladimir Vuković” 2013. godine za najboljeg mladog kritičara/kritičarku. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com. Voditeljica radionica kritike na Danima hrvatskog filma i festivalu Vox Feminae. Za Dokumentarni.net piše seriju mikro-eseja “Prozori” o povijesti domaće dokumentaristike. Selektorica programa hrvatskog filma u zagrebačkom MM centru u kojem je pokrenula i projekt “Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here