PočetnaVijestiOtvoreno osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala

Otvoreno osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala

-

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala otvoreno je jučer (nedjelja, 6.12.) u 19 sati online prijenosom iz novooformljenog studija MAMA u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici, pozdravnim govorima direktora HRFF-a Petra Milata i koordinatora programa Igora Markovića koji su predstavili u potpunosti besplatne programe: filmski program dostupan na platformi www.kinoeuropa.hr i popratni, diskurzivni program koji će se svakodnevno prenositi na Facebook stranici Human Rights Film Festivala. Festival će trajati do nedjelje, 13. prosinca u ponoć, do kad će se moći gledati i svi filmovi, četrnaest naslova iz glavnog programa i četiri iz popratnog.

“Human Rights Film Festival je podjednako kulturno dešavanje, platforma i javni forum za promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, kojega uvijek pokušavamo napraviti kao mjesto refleksije, predaha, pogleda koji će biti smiren i omogućiti da mnoštvo, često kontradiktornih, fenomena oko nas, sagledamo iz perspektive koja će biti drukčija i koja će poticati marginalizirane pristupe i poglede”, izjavio je Petar Milat najavivši ovogodišnji filmski program koji je ponešto reduciran po broju filmova no svejedno uključuje neke od najboljih i najvažnijih naslova tekuće filmske godine.

U programu su se istaknuli filmovi s temama transrodnih osoba i reproduktivnih ženskih prava te migranata. Premda je filmska selekcija izuzetno probrana, Milat je posebno istaknuo kandidata za Europsku filmsku nagradu, “Mala djevojčica” / “Little Girl” / “Petite fille” (2020) francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza o transrodnom sedmogodišnjem djetetu, ujedno i film kojim bi se otvorio HRFF da se održao u kinima; te talijanskog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji stranog dugometražnog filma – “Notturno” (2020), novi film cijenjenog dokumentarista Gianfranca Rosija o svakodnevici stanovnika nestabilnog i napaćenog Bliskog istoka.

Opširnije o ovogodišnjem programu 18. HRFF-a pisali smo ovdje i ovdje, a intervju s Petrom Milatom za našu stranicu pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije