PočetnaVijestiObjavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

-

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online od 6. do 13. prosinca ove godine. Dosad je potvrđenih trinaest naslova, među kojima su najnoviji radovi redateljica i redatelja poput Elize Hittman, Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića. Nekadašnje glavno kino HRFF-a, Kino Europa, ponovo je adresa za festivalske projekcije, no ovaj put u svom online izdanju. Naime, platforma za prikazivanje filmova na adresi www.kinoeuropa.hr ugostit će cjelokupni filmski program festivala, a sve projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda.

Povodom predstavljanja ovogodišnjeg programa, selektor 18. HRFF-a Petar Milat osvrnuo se na specifične uvjete života u ovoj godini trajnog izvanrednog stanja.: “Za razliku od onih koji će izazvani trenutnim stanjem nesigurnosti širiti paniku i sijati strah, putem festivalskog programa želimo istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba.” Milat je još dodao kako je fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a usmjeren upravo na takve prakse ili pitanja, bilo da se radi o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i, dokumentarni film srpskog redatelja Mladena Kovačevića, “Merry Christmas, Yiwu” (2020) sniman je u radionici Djeda Mraza – jednoj od 600 tvornica božićnih ukrasa u kineskom gradu Yiwu iz kojeg dolazi više od dvije trećine svih svjetskih novogodišnjih ukrasa. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica, uglavnom cijele kineske obitelji, u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima dok čavrljanju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.

Dvije iznimne autorice – Helen Keller – slijepa i gluhonijema američka književnica, te Aleksandra Kollontaj – revolucionarka i feministkinja te glavna figura ruskog socijalističkog pokreta – u fokusu su dva ovogodišnja HRFF-ova dokumentarna filma. Jedan od najzanimljivijih autora američke nezavisne kinematografije, bostonski redatelj John Gianvito nastavlja svoje dugogodišnje filmsko istraživanje progresivnih društvenih pokreta i njihovih protagonista s portretom Helene Keller u filmu “Her Socialist Smile” (2020). Keller je aktivistkinja koja je život posvetila borbi za socijalističke ideale i prava manjina. Španjolska interdisciplinarna umjetnica i redateljica Dora Garcia u svom novom filmu “Ljubav s preprekama” / “Love With Obstacles” (2020) zaranja u ostavštinu izvanredne autorice i feministkinje Aleksandre Kollontaj koja se čuva u moskovskim arhivima. Istražuje ono poznato i ono što je ostalo neispričano te kroz pronalaske konstruira njezinu viziju budućnosti socijalističke feminističke revolucije. Film ujedno prati genealogiju današnjeg uzleta feminizma.

Švedski dokumentarist Fredrik Gertten u svom najnovijem filmu “Push” (2019) obrađuje globalnu stambenu krizu te prati posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje Leilani Farhu u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora, špekulanata i najmodavaca koji igraju značajnu ulogu u kreiranju stambenih uvjeta i gradovima diljem svijeta. Cijene stanova nezaustavljivo rastu, dok prihodi njihovih stanara ostaju jednako niski, a život u gradu se sve manje može smatrati životom. Gertten i Farha posjećuju Veliku Britaniju, Španjolsku, Čile i Južnu Koreju, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem.

Raznovrsnu selekciju nagrađivanih dokumentarnih filmova ovogodišnjeg festivalskog izdanja čine i dugometražni debi redatelja Ivana Ramljaka, ujedno i prvog umjetničkog direktora HRFF-a, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.); te kandidat za nagradu Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film, “Little Girl” / “Petite fille” (2020) francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza s izvanrednom protagonistkinjom, sedmogodišnjom Sashom koja je, premda rođena u tijelu dječaka, oduvijek znala da je djevojčica.

“O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka je film o izgubljenoj generaciji hrvatske mladosti s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, koja pokušava pronaći svoj identitet na stratištu razornog rata. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Film je nagrađen na DokuFestu kao najbolji dokumentarni film Balkana, dobitnik je Grand Prixa ovogodišnjih Dana hrvatskog filma te Posebnog priznanja na beogradskoj Slobodnoj Zoni.

Kompletan popis ovogodišnjeg programa Human Rights Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.