Početna Najave Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

-

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online od 6. do 13. prosinca ove godine. Dosad je potvrđenih trinaest naslova, među kojima su najnoviji radovi redateljica i redatelja poput Elize Hittman, Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića. Nekadašnje glavno kino HRFF-a, Kino Europa, ponovo je adresa za festivalske projekcije, no ovaj put u svom online izdanju. Naime, platforma za prikazivanje filmova na adresi www.kinoeuropa.hr ugostit će cjelokupni filmski program festivala, a sve projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda.

Povodom predstavljanja ovogodišnjeg programa, selektor 18. HRFF-a Petar Milat osvrnuo se na specifične uvjete života u ovoj godini trajnog izvanrednog stanja.: “Za razliku od onih koji će izazvani trenutnim stanjem nesigurnosti širiti paniku i sijati strah, putem festivalskog programa želimo istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba.” Milat je još dodao kako je fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a usmjeren upravo na takve prakse ili pitanja, bilo da se radi o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i, dokumentarni film srpskog redatelja Mladena Kovačevića, “Merry Christmas, Yiwu” (2020) sniman je u radionici Djeda Mraza – jednoj od 600 tvornica božićnih ukrasa u kineskom gradu Yiwu iz kojeg dolazi više od dvije trećine svih svjetskih novogodišnjih ukrasa. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica, uglavnom cijele kineske obitelji, u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima dok čavrljanju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.

Dvije iznimne autorice – Helen Keller – slijepa i gluhonijema američka književnica, te Aleksandra Kollontaj – revolucionarka i feministkinja te glavna figura ruskog socijalističkog pokreta – u fokusu su dva ovogodišnja HRFF-ova dokumentarna filma. Jedan od najzanimljivijih autora američke nezavisne kinematografije, bostonski redatelj John Gianvito nastavlja svoje dugogodišnje filmsko istraživanje progresivnih društvenih pokreta i njihovih protagonista s portretom Helene Keller u filmu “Her Socialist Smile” (2020). Keller je aktivistkinja koja je život posvetila borbi za socijalističke ideale i prava manjina. Španjolska interdisciplinarna umjetnica i redateljica Dora Garcia u svom novom filmu “Ljubav s preprekama” / “Love With Obstacles” (2020) zaranja u ostavštinu izvanredne autorice i feministkinje Aleksandre Kollontaj koja se čuva u moskovskim arhivima. Istražuje ono poznato i ono što je ostalo neispričano te kroz pronalaske konstruira njezinu viziju budućnosti socijalističke feminističke revolucije. Film ujedno prati genealogiju današnjeg uzleta feminizma.

Švedski dokumentarist Fredrik Gertten u svom najnovijem filmu “Push” (2019) obrađuje globalnu stambenu krizu te prati posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje Leilani Farhu u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora, špekulanata i najmodavaca koji igraju značajnu ulogu u kreiranju stambenih uvjeta i gradovima diljem svijeta. Cijene stanova nezaustavljivo rastu, dok prihodi njihovih stanara ostaju jednako niski, a život u gradu se sve manje može smatrati životom. Gertten i Farha posjećuju Veliku Britaniju, Španjolsku, Čile i Južnu Koreju, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem.

Raznovrsnu selekciju nagrađivanih dokumentarnih filmova ovogodišnjeg festivalskog izdanja čine i dugometražni debi redatelja Ivana Ramljaka, ujedno i prvog umjetničkog direktora HRFF-a, “O jednoj mladosti” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.); te kandidat za nagradu Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film, “Little Girl” / “Petite fille” (2020) francuskog redatelja Sébastiena Lifshitza s izvanrednom protagonistkinjom, sedmogodišnjom Sashom koja je, premda rođena u tijelu dječaka, oduvijek znala da je djevojčica.

“O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka je film o izgubljenoj generaciji hrvatske mladosti s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, koja pokušava pronaći svoj identitet na stratištu razornog rata. Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći samo fotografije i video materijale koje je prijatelj tada snimao. Film je nagrađen na DokuFestu kao najbolji dokumentarni film Balkana, dobitnik je Grand Prixa ovogodišnjih Dana hrvatskog filma te Posebnog priznanja na beogradskoj Slobodnoj Zoni.

Kompletan popis ovogodišnjeg programa Human Rights Film Festivala dostupan je na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.