Početna Najave Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

-

Osamnaesti Human Rights Film Festival će se u cijelosti odviti online od nedjelje 6. do nedjelje 13. prosinca ove godine. Petnaest najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su najnoviji radovi redatelja poput Lava Diaza, Johna Gianvita, Frederika Gerttena, Ivana Ramljaka i Mladena Kovačevića prikazivat će se putem platforme www.kinoeuropa.hr besplatno i bez posebnog dnevnog rasporeda. Svi će se filmovi moći gledati cijelo vrijeme trajanja HRFF-a.

Raznovrstan popratni program HRFF-a putem razgovora i dodatnih filmskih projekcija bavit će se različitim ljudskopravaškim temama, a moći će se pratiti na Facebook stranici Human Rights Film Festivala. Popratni program HRFF-a odvijat će se svakodnevno po unaprijed postavljenoj satnici te će se svi zainteresirani moći uključiti u sam program ili ga pogledati nakon što je završio. Premda se 18. HRFF ne odvija ni u kakvom fizičkom prostoru, u nedjelju 6. prosinca u 19 sati, online ceremonijom otvorit će se ovogodišnje izdanje, najaviti osmodnevni program te označiti početak neprekidnih filmskih projekcija na platformi http://www.kinoeuropa.hr/.

(Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama

Razgovorni program HRFF-a počinje u ponedjeljak, 7. prosinca u 17 sati na Facebook stranici Human Rights Film Festivala s temom “(Ne)ravnopravnost žena u kršćanskim denominacijama” u okviru koje će se razgovarati koliko Crkva može biti autentična ako uloge žena u Crkvi tumači kroz patrijarhalnu tradiciju, koliko je zbilja reprezentativna ako ženama koje čine 50 posto Crkve ne omogućavaju sudjelovanje u procesima donošenja odluka te što kažu ženski glasovi u Crkvama. U 19 sati prikazuje se film “Ovo je moje vrijeme” / “These Are My Hours” (2018) američkog autora Scotta Kirschenbauma koji osvještava porođaj kao feministički, osnažujući i revolucionarni događaj nakon čega će se upriličiti diskusija udruge Roda.

Mentalno zdravlje, pravo na pobačaj i “Borba za Grenland”

U utorak, 8. prosinca, u okviru programa “Mentalno zdravlje, pravo na pobačaj” obrađivat će se teme mentalnog zdravlja na interaktivnoj radionici u 15 sati, komparacije reproduktivnih prava u Poljskoj i Hrvatskoj te važnosti prava na pobačaj u 19 satu. U 17 sati u suradnji s Revijom malih književnosti predstavit će se Antologija pisaca Polarnog kruga i prikazati dokumentarni film “Borba za Grenland” / “The Fight for Greenland” (2020) danskog redatelja Kennetha Sorenta, koji na primjeru najvećeg otoka na svijetu prikazuje suvremena trenja čekića ekološke krize i nakovnja kolonizacije.

Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj

U sklopu Godišnje konferencije o ljudskim pravima, tribina Kuće ljudskih prava “Utjecaj epidemije COVID-19 na ljudska prava u Hrvatskoj” u srijedu, 9. prosinca u 13 sati, bavit će se utjecajem epidemije na ljudska prava pacijenata i pristup zdravstvenoj zaštiti. U 15 sati će se u govoriti o Wikipediji i Wikimediji za ljudska prava te će se revidirati postojeći sadržaji i nadopuniti baza člancima iz različitih područja s naglaskom na ljudska prava. U 17 sti će stručnjakinje iz područja rodno uvjetovanog nasilja nad ženama govoriti o nužnosti implementacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Solidarni oblici djelovanja

Mogu li se solidarni oblici djelovanja kojima svjedočimo za vrijeme pandemije lakše ili teže pretočiti u sistemsku promjenu i ima li šanse da #Solidarno bude #NovoNormalno raspravljat će se u četvrtak, 10.12. u 13 sati uz relevantne sugovornike i sugovornice. Raspravu će komentirati Petar Vidov (Faktograf) i Anastazija Stupar (Hrvatsko debatno društvo) uz moderaciju novinarke Ivane Dragičević. U 15 sati prikazuje se dokumentarni film “Svoje” Miroslava Sikavice o tri mlade Romkinje, Vedrani, Rosi i Adrijani, koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve. U razgovoru o filmu sudjelovat će redatelj i protagonistice.

Odakle dolazi radikalizacija u Republici Hrvatskoj?

Državni vrh, potaknut pucanjem na Markovu trgu, najavio je izradu mjera za sprječavanje govora mržnje i radikalizacije u hrvatskom društvu. Je li sekuritizacija – odgovaranje na radikalizaciju isključivo u polju nacionalne sigurnosti, kao što nudi Vlada RH, jedini put pričat će se u 17 sati u okviru tribine “Radikalizacija u RH? Odakle dolazi? Kako reagiramo?” Dnevni program u 19 sati zatvara masterclass rumunjskog redatelja Alexandera Nanaua i projekcija njegovog nagrađivanog dokumentarnog filma “Colectiv” / “Collective” (2019) koji rasvjetljava slučaj požara u noćnom klubu Colectiv u Bukureštu u kojem je smrtno stradalo 27, a ozlijeđeno još 180 ljudi. U idućim danima izbili su prosvjedi koji su na kraju srušili tadašnju socijaldemokratsku vladu, a redatelj je prateći nekoliko ključnih figura razotkrivao mračno lice korupcije koja nagriza njegovu zemlju.

Borba za ljudska prave i temeljne slobode

Europski parlament od 1988. godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu mišljenja, kako bi se odalo priznanje pojedincima i organizacijama koji se bore za ljudska prava i temeljne slobode. Nagradu je ove godine ponijela Demokratska oporba u Bjelarusu koju predstavlja Koordinacijsko vijeće, inicijativa hrabrih žena te istaknuti političari i predstavnici civilnog društva. U programu uživo (petak, 11.12.) s početkom u 14.30 sati koji moderira novinar Dragan Nikolić sudjeluju glavna oporbena kandidatkinja na predsjedničkim izborima, Svetlana Tihanovskaja; Vasiĺ Sankovič, izvršni direktor Human Rights House Belarus (u egzilu u Viniusu); potpredsjednica Pododbora za ljudska prava EP-a Hannah Neumann te novinarka Hanna Liubakova.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.