PočetnaVijestiOdržane premijerne Nagrade Dokumetar: "Mačka je uvijek ženska" najbolji film, tri nagrade...

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

-

Nakon odgode zbog pandemije koronavirusa, u zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć (petak, 18. rujna) su održane prve Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma. Cilj Nagrada Dokumetar povećanje je vidljivosti domaće dokumentaristike u medijima te u široj javnosti, a istovjetnu misiju kao organizator pokušava provoditi i portal Dokumentarni.net od početka svojeg djelovanja, 2013. godine.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine pripao je filmu “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. O pobjedniku ove kategorije odlučivao je žiri redakcije portala Dokumentarni.net (Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković i Hrvoje Krstičević), koji je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Stvaralačko iskustvo u različitim poljima autorice su iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma. Na formalnoj razini filmski medij korespondira sa stvaralaštvom portretirane umjetnice Marije Ujević-Galetović, suptilno provlačeći pitanje statusa žena na umjetničkoj sceni, čega su autorice neodvojiv dio.”

Dokumetar za najbolju režiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine otišao je u ruke Gorana Devića, redatelja filma “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2019.). Žiri (filmski kritičari Vladan Petković i Nino Kovačić, te redateljica Katarina Zrinka Matijević) je odluku priopćio na ovakav način:

“Tri snažne priče vezane uz jednu zajednicu precizno reflektiraju društvo zapelo u mulju spore rijeke, poput ribiča bez mamca. Autorova režijska ruka sigurno je navođena vidljivom brigom prema protagonistima i autorskom toplinom koja ne može proizaći iz pejzaža mutne rijeke nego samo iz iskrene ljudske interakcije i filmskog znanja. Redatelj jako dobro poznaje svoj grad kojem se uvijek ponovo filmski vraća, a njegovi junaci uvijek imaju nešto bitno za reći ili često tek znakovito odšutjeti pred nama.” Nagradu je umjesto opravdano izostalog redatelja primio producent Hrvoje Osvadić.

Dokumetar za najbolju fotografiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine dodijeljen je Damianu Nenadiću, i to za rad na filmu “Na vodi”. Najboljeg iz ove kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario Sablić, Branko Linta, Silvestar Kolbas, Goran Mećava, Željko Sarić i Damir Kudin).

“Damian Nenadić je u filmu ‘Na vodi’ ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje ove složene filmske slike. Paradoksalno, kroz većinom široke poglede, autori se uspijevaju iznimno približiti likovima, njihovim odnosima i sudbinama, svemu ljudskom u njima, te, suosjećajući s ljudima na rubu, kroz njihovo gubitništvo prikazati i poratno urušavanje grada. Snimateljski osjećaj za ideju cjeline, te samopouzdanje i mir filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu, već i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo”, riječi su žirija.

Dokumetar za najbolju montažu u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine dodijeljen je Vanji Siručeku i Janu Klemscheu, koji su isti zaslužili angažmanom na dokumetarcu “Na vodi”. Žiri ovog dijela nagrada bio je sastavljen od članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika (montažeri Hrvoslava Brkušić, Mislav Muretić i Alfons Jan Čerfalvi).

“Usredotočenost na radnju filma uz ulaganje napora da ujedno prati i detalje vezano za montažu, za profesionalno deformirano montažersko oko je svakako veliki plus i dokaz uspješnosti ovog segmenta produkcije. Žiri zaključuje da je montaža pobjedničkog filma svakako tečna, te je profesionalno i smisleno sklopila temu koja se na odličan način bavi krivnjom, a ne samo viktimizacijom. Zbog dramaturški precizne izgradnje likova koji se pojavljuju u vrlo dobro izvedenom montažnom ritmu koji slojevito i intimno objedinjuje protagoniste, te zbog atmosfere koja ostavlja snažan dojam neke vrste praznine sadašnjeg života i njihove zajednice, po našem skromnom, ali ne i jednostavnom izboru, Nagrada Dokumetar za najbolju montažu u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine pripada Vanji Siručeku i Janu Klemscheu za rad na filmu ‘Na vodi'”, glasi službeno obrazloženje žirija.

Svoju nagradu – Top of the Docs – za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je i glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević. Ista je pripala dokumentarcu “Susjedi” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, te obrazložena na sljedeći način:

“Kako pojedince s mentalnim i intelektualnim poteškoćama prikazati na filmskom platnu bez uobičajene doze patetike i sažaljenja, u svojim filmovima već godinama pokazuje redatelj Tomislav Žaja. U svojem najnovijem dokumentarcu ‘Susjedi’, autor na svoj uobičajeno strpljiv i empatičan način, dokazuje da su njegovi protagonisti, nekadašnji štićenici Doma za psihički bolesne osobe ‘Osijek’, prije svega ljudi kojih se ne trebamo bojati.”

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Partneri su Restart, Dokukino KIC, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatska udruga filmskih snimatelja. Događaj medijski pokrivaju Kulturpunkt.hr, Ravno do dna, Radio Student, Vox Feminae i Ziher.hr.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Nagrada Dokumetar – www.nagradedokumetar.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.