PočetnaVijestiOdržane premijerne Nagrade Dokumetar: "Mačka je uvijek ženska" najbolji film, tri nagrade...

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

-

Nakon odgode zbog pandemije koronavirusa, u zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć (petak, 18. rujna) su održane prve Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma. Cilj Nagrada Dokumetar povećanje je vidljivosti domaće dokumentaristike u medijima te u široj javnosti, a istovjetnu misiju kao organizator pokušava provoditi i portal Dokumentarni.net od početka svojeg djelovanja, 2013. godine.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine pripao je filmu “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović. O pobjedniku ove kategorije odlučivao je žiri redakcije portala Dokumentarni.net (Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Marko Stojiljković i Hrvoje Krstičević), koji je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima:

“Stvaralačko iskustvo u različitim poljima autorice su iskoristile za intermedijalni pristup filmu, da bi ga u promišljanju granica dokumentarnog dovele na sam rub esejizma. Na formalnoj razini filmski medij korespondira sa stvaralaštvom portretirane umjetnice Marije Ujević-Galetović, suptilno provlačeći pitanje statusa žena na umjetničkoj sceni, čega su autorice neodvojiv dio.”

Dokumetar za najbolju režiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine otišao je u ruke Gorana Devića, redatelja filma “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2019.). Žiri (filmski kritičari Vladan Petković i Nino Kovačić, te redateljica Katarina Zrinka Matijević) je odluku priopćio na ovakav način:

“Tri snažne priče vezane uz jednu zajednicu precizno reflektiraju društvo zapelo u mulju spore rijeke, poput ribiča bez mamca. Autorova režijska ruka sigurno je navođena vidljivom brigom prema protagonistima i autorskom toplinom koja ne može proizaći iz pejzaža mutne rijeke nego samo iz iskrene ljudske interakcije i filmskog znanja. Redatelj jako dobro poznaje svoj grad kojem se uvijek ponovo filmski vraća, a njegovi junaci uvijek imaju nešto bitno za reći ili često tek znakovito odšutjeti pred nama.” Nagradu je umjesto opravdano izostalog redatelja primio producent Hrvoje Osvadić.

Dokumetar za najbolju fotografiju u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine dodijeljen je Damianu Nenadiću, i to za rad na filmu “Na vodi”. Najboljeg iz ove kategorije birao je žiri članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Mario Sablić, Branko Linta, Silvestar Kolbas, Goran Mećava, Željko Sarić i Damir Kudin).

“Damian Nenadić je u filmu ‘Na vodi’ ustrajnim i strpljivim bilježenjem omogućio tkanje ove složene filmske slike. Paradoksalno, kroz većinom široke poglede, autori se uspijevaju iznimno približiti likovima, njihovim odnosima i sudbinama, svemu ljudskom u njima, te, suosjećajući s ljudima na rubu, kroz njihovo gubitništvo prikazati i poratno urušavanje grada. Snimateljski osjećaj za ideju cjeline, te samopouzdanje i mir filmu su donijeli ne samo iznimnu likovnu kvalitetu, već i neposrednost, odnosno mogućnost da se na filmu zabilježi ono jedinstveno i neponovljivo”, riječi su žirija.

Dokumetar za najbolju montažu u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine dodijeljen je Vanji Siručeku i Janu Klemscheu, koji su isti zaslužili angažmanom na dokumetarcu “Na vodi”. Žiri ovog dijela nagrada bio je sastavljen od članova Hrvatskog društva filmskih djelatnika (montažeri Hrvoslava Brkušić, Mislav Muretić i Alfons Jan Čerfalvi).

“Usredotočenost na radnju filma uz ulaganje napora da ujedno prati i detalje vezano za montažu, za profesionalno deformirano montažersko oko je svakako veliki plus i dokaz uspješnosti ovog segmenta produkcije. Žiri zaključuje da je montaža pobjedničkog filma svakako tečna, te je profesionalno i smisleno sklopila temu koja se na odličan način bavi krivnjom, a ne samo viktimizacijom. Zbog dramaturški precizne izgradnje likova koji se pojavljuju u vrlo dobro izvedenom montažnom ritmu koji slojevito i intimno objedinjuje protagoniste, te zbog atmosfere koja ostavlja snažan dojam neke vrste praznine sadašnjeg života i njihove zajednice, po našem skromnom, ali ne i jednostavnom izboru, Nagrada Dokumetar za najbolju montažu u hrvatskom dokumentarnom filmu 2019. godine pripada Vanji Siručeku i Janu Klemscheu za rad na filmu ‘Na vodi'”, glasi službeno obrazloženje žirija.

Svoju nagradu – Top of the Docs – za najbolji hrvatski dokumentarni film 2019. godine, dodijelio je i glavni urednik portala Dokumentarni.net, Hrvoje Krstičević. Ista je pripala dokumentarcu “Susjedi” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, te obrazložena na sljedeći način:

“Kako pojedince s mentalnim i intelektualnim poteškoćama prikazati na filmskom platnu bez uobičajene doze patetike i sažaljenja, u svojim filmovima već godinama pokazuje redatelj Tomislav Žaja. U svojem najnovijem dokumentarcu ‘Susjedi’, autor na svoj uobičajeno strpljiv i empatičan način, dokazuje da su njegovi protagonisti, nekadašnji štićenici Doma za psihički bolesne osobe ‘Osijek’, prije svega ljudi kojih se ne trebamo bojati.”

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba. Partneri su Restart, Dokukino KIC, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatska udruga filmskih snimatelja. Događaj medijski pokrivaju Kulturpunkt.hr, Ravno do dna, Radio Student, Vox Feminae i Ziher.hr.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Nagrada Dokumetar – www.nagradedokumetar.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".