Početna Najave Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata

-

Nakon poduže stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, zagrebačko Dokukino KIC od ovog vikenda ponovno otvara svoja vrata. Tako je već danas (petak, 5. lipnja u 19 sati) na rasporedu projekcija “Medene zemlje” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019), jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine.

Ovaj dokumentarac nominiran za Oscara u dvije kategorije (najbolji dokumentarac i najbolji strani film), kroz priču o skromnoj medarici Hatidže iz Sjeverne Makedonije ocrtava temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi. Debitantski dugometražni dokumentarni film makedonskih autora Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman tijekom tri godine, istovremeno je grub i nježan portret krhke ravnoteže našeg ekosustava. Film daje pogled u jedan način života u izumiranju, ali nudi i nezaboravno svjedočanstvo o snazi i izdržljivosti jedne iznimne i snažne žene.

Dan kasnije (subotu, 6. lipnja u 19 sati) u Dokukino dolazi film “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” / “Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire” / “Mannen som lekte med elden” (2018) švedskog redatelja Henrika Georgssona, o svjetski slavnom švedskom novinaru, piscu i antifašističkom aktivistu Stiegu Larssonu (trilogija “Millenium”). Dokumentarac se fokusira na dosad ne toliko poznate detalje iz piščeva novinarskog rada većinom posvećenog istraživanju i prokazivanju djelovanja ekstremnih desničarskih grupacija u Švedskoj. Zbog prokazivanja neonacista Larsson je bio u stalnoj opasnosti zbog čega je njegov život bio uzbudljiviji i od same fikcije koju je pisao.

U nedjelju (7. lipnja u 19 sati) na programu je biografski dokumentarac “Diego Maradona” (2019), film o jednom od najvećih i najkontroverznijih sportaša svih vremena, argentinskom nogometašu Diegu Armandu Maradoni. Film se najvećim dijelom fokusira na njegovu legendarnu epizodu provedenu u Napulju – tijekom sedam godina provedenih u gradu na talijanskom jugu, karizmatični se Argentinac teško nosio sa slavom i porocima, no sve mu je bilo dopušteno dok je na terenu izvodio čuda. Ovaj iskren i višeslojan dokumentarac nagrađivanog britanskog redatelja Asifa Kapadije (“Senna”, “Amy”) razotkriva čovjeka iza mita o ‘malom zelenom’.

Mjere sigurnosti u Dokukinu

U skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kako naglašavaju iz Dokukina, poduzeto je niz mjera kako bi se posjetiteljima omogućilo što sigurnije uživanje u projekcijama. Broj ulaznica u prodaji ograničen je na 40, a između sjedećih mjesta bit će osiguran razmak od 1,5 metra. U kinu je postavljen punkt za dezinfekciju, a prije, između i nakon projekcija prostor će biti provjetravan. Cjeloviti popis mjera možete pronaći na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokumentarci o Andreju Tarkovskom i Dušanu Makavejevu u Dokukinu KIC

Program Dokukina KIC ovaj vikend donosi premijere dokumentaraca o slavnim redateljima koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti filma.

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.