PočetnaNajave"Medena zemlja" otvara 17. Human Rights Film Festival

“Medena zemlja” otvara 17. Human Rights Film Festival

|

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca te u Rijeci od 6. do 8. prosinca. Prikazat će se mnogi od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Brüggera, Patricija Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića. Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom Kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia. Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Premda je Kino Europa, dosadašnja glavna festivalska lokacija, zatvorena, što je organizacijskom timu HRFF-a predstavljalo veliku prepreku u pripremi ovogodišnjeg festivala, glavne programske cjeline realizirane su u sličnom obimu i uz pomnu selekciju izbornika Petra Milata što je rezultiralo i visokom kvalitetom programa. Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u Kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada Sundance Film Festivala, kao i dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) Makedonaca Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Od sutra počinjem da”

Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa ističe se novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste, “Vitalina Varela” (2019) kojim nastavlja dokufikcijsku priču o Vitalini, muzi koju je publici predstavio još 2014. u filmu “Konj zvan novac” / “Horse Money” / “Cavalo Dinheiro”. Vitalina, sredovječna udovica sa Zelenortskih otoka, dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba. Njezin se muž tu doselio prije tridesetak godina u potrazi za boljim poslom, no ona ga nikad nije posjetila, a sada konačno ima priliku upoznati njegov drugi život, proveden u siromašnom i derutnom predgrađu. Film je dobitnik Zlatnog leoparda za najbolji film u Locarnu te Nagrade za najbolju glavnu glumicu.

Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom “Državni pogreb” / “State Funeral” (2019), još jednom u nizu dojmljivih vizualnih studija o moći ideologije i propagande kojima pripadaju i njegova tri posljednja filma (“Proces”, “Dan pobjede” i “Donbass”). U “Državnom pogrebu” Loznica secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti, te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima.

Film “Heimat je prostor od vremena” / “Heimat Is a Space in Time” / “Heimat ist ein Raum aus Zeit” (2019) velikog majstora dokumentarnog filma Thomasa Heisea monumentalni je povijesni esej koji nudi uvid u 100 godina njemačke povijesti kroz prizmu autorove kompleksne genealogije. Film je snažna politička gesta protiv rata i zaborava, a na Berlinaleu je proglašen najboljim filmom u sklopu programa Forum. Još jednim fascinantnim dokumentarističkim esejom predstavit će se velikan čileanskog filma, Patricio Guzmán, koji nas u “Kordiljerima snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La Cordillera de los sueños” (2019) vodi na putovanje Andama istovremeno rekonstruirajući čileansku povijest. Filmom zaključuje osobnu čileanski trilogiju kojoj pripadaju i “Nostalgija za svjetlom” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010) te “Biserno dugme” / “Pearl Button” / “El botón de nácar” (2015).

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Suđenje Ratku Mladiću”

Kineska dokumentaristica Shengze Zhu pratila je stotine streamera tijekom deset mjeseci, te je od 800 sati materijala napravila “Present.Perfect” / “Wan mei xian zai shi” (2019) – impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću. Na prošlogodišnjem HRFF-u filmom “Ti imaš noć” (2018) zagrebačkoj publici predstavio se crnogorski redatelj Ivan Salatić, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni dokumentarni film “Sinovi smo tvog stijenja” (2018) o čovjeku progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijaskog vojnika, o čemu njegovi suseljani imaju oprečne priče. Srpski autor Ivan Marković, ujedno i direktor fotografije Salatićevog filma “Ti imaš noć”, predstavit će se s čak dva dokumentarna filma: “Centrom” (2018) u kojem besprijekornom kamerom portretira monumentalnu i zapuštenu zgradu beogradskog Sava Centra za što je na Beldocsu nagrađen za najbolji srpski film, te s filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng, 2019.) o dvoje radnika koji dijele stan i krevet u Pekingu, no nikad u njima ne borave zajedno zbog različitih radnih smjena.

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” / “Stieg Larsson: The Man Who Played with Fire” / “Mannen som lekte med elden” (2018) švedskog redatelja Henrika Georgssona portretira autora milenijske književne trilogije s posebnim fokusom na njegovu novinarsku borbu protiv ekstremista desnice i neonacista, opsjednutostima koje su za njega imale smrtonosne posljedice. Rad na dokumentarnom filmu “Suđenje Ratku Mladiću” / “The Trial of Ratko Mladic” (2018) trajao je pet godina, a autori – britanski Henry Singer te američki Rob Miller – su dobili ekskluzivan zakulisni pristup suđenju ratnom zločincu osuđenom za najgori zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Švedski redatelj Mads Brügger (“Ambasador”) predstavit će se provokativnim i napetim dokumentarnim filmom “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) u kojem uz pomoć višestruko isprepletenih teorija zavjere pokušava otkriti istinu o misterioznom padu zrakoplova glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjölda 1961. godine, pri čemu je usmrćena cijela posada.

Ostatak programa provjerite na službenoj stranici HRFF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.