Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca te u Rijeci od 6. do 8. prosinca. Prikazat će se mnogi od najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Brüggera, Patricija Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića. Glavnina programa prikazivat će se u zagrebačkom Kinu Tuškanac te u Dokukinu KIC, a u Rijeci u Art-kinu Croatia. Iz bogatog popratnog programa HRFF-a posebno se izdvaja Revija malih književnosti u organizaciji književnog kluba Booksa u čijem je ovogodišnjem fokusu književnost Egipta. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Premda je Kino Europa, dosadašnja glavna festivalska lokacija, zatvorena, što je organizacijskom timu HRFF-a predstavljalo veliku prepreku u pripremi ovogodišnjeg festivala, glavne programske cjeline realizirane su u sličnom obimu i uz pomnu selekciju izbornika Petra Milata što je rezultiralo i visokom kvalitetom programa. Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u Kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada Sundance Film Festivala, kao i dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) Makedonaca Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Od sutra počinjem da”

Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa ističe se novi maestralni film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste, “Vitalina Varela” (2019) kojim nastavlja dokufikcijsku priču o Vitalini, muzi koju je publici predstavio još 2014. u filmu “Konj zvan novac” / “Horse Money” / “Cavalo Dinheiro”. Vitalina, sredovječna udovica sa Zelenortskih otoka, dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba. Njezin se muž tu doselio prije tridesetak godina u potrazi za boljim poslom, no ona ga nikad nije posjetila, a sada konačno ima priliku upoznati njegov drugi život, proveden u siromašnom i derutnom predgrađu. Film je dobitnik Zlatnog leoparda za najbolji film u Locarnu te Nagrade za najbolju glavnu glumicu.

Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom “Državni pogreb” / “State Funeral” (2019), još jednom u nizu dojmljivih vizualnih studija o moći ideologije i propagande kojima pripadaju i njegova tri posljednja filma (“Proces”, “Dan pobjede” i “Donbass”). U “Državnom pogrebu” Loznica secira Staljinovu petodnevnu pogrebnu ceremoniju koja je predstavljala vrhunac njegovog kulta ličnosti, te pruža ironični komentar na grotesknu i zastrašujuću procesiju dekonstruirajući ritual kao temelj krvavog režima.

Film “Heimat je prostor od vremena” / “Heimat Is a Space in Time” / “Heimat ist ein Raum aus Zeit” (2019) velikog majstora dokumentarnog filma Thomasa Heisea monumentalni je povijesni esej koji nudi uvid u 100 godina njemačke povijesti kroz prizmu autorove kompleksne genealogije. Film je snažna politička gesta protiv rata i zaborava, a na Berlinaleu je proglašen najboljim filmom u sklopu programa Forum. Još jednim fascinantnim dokumentarističkim esejom predstavit će se velikan čileanskog filma, Patricio Guzmán, koji nas u “Kordiljerima snova” / “The Cordillera of Dreams” / “La Cordillera de los sueños” (2019) vodi na putovanje Andama istovremeno rekonstruirajući čileansku povijest. Filmom zaključuje osobnu čileanski trilogiju kojoj pripadaju i “Nostalgija za svjetlom” / “Nostalgia for the Light” / “Nostalgia de la luz” (2010) te “Biserno dugme” / “Pearl Button” / “El botón de nácar” (2015).

Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Suđenje Ratku Mladiću”

Kineska dokumentaristica Shengze Zhu pratila je stotine streamera tijekom deset mjeseci, te je od 800 sati materijala napravila “Present.Perfect” / “Wan mei xian zai shi” (2019) – impresivan dvosatni portret suvremene generacije čiji se online i offline svjetovi tijesno isprepliću. Na prošlogodišnjem HRFF-u filmom “Ti imaš noć” (2018) zagrebačkoj publici predstavio se crnogorski redatelj Ivan Salatić, a ove godine prikazat će se njegov kratkometražni dokumentarni film “Sinovi smo tvog stijenja” (2018) o čovjeku progonjenom sumnjom da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog talijaskog vojnika, o čemu njegovi suseljani imaju oprečne priče. Srpski autor Ivan Marković, ujedno i direktor fotografije Salatićevog filma “Ti imaš noć”, predstavit će se s čak dva dokumentarna filma: “Centrom” (2018) u kojem besprijekornom kamerom portretira monumentalnu i zapuštenu zgradu beogradskog Sava Centra za što je na Beldocsu nagrađen za najbolji srpski film, te s filmom “Od sutra počinjem da” (koredatelj Wu Linfeng, 2019.) o dvoje radnika koji dijele stan i krevet u Pekingu, no nikad u njima ne borave zajedno zbog različitih radnih smjena.

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” / “Stieg Larsson: The Man Who Played with Fire” / “Mannen som lekte med elden” (2018) švedskog redatelja Henrika Georgssona portretira autora milenijske književne trilogije s posebnim fokusom na njegovu novinarsku borbu protiv ekstremista desnice i neonacista, opsjednutostima koje su za njega imale smrtonosne posljedice. Rad na dokumentarnom filmu “Suđenje Ratku Mladiću” / “The Trial of Ratko Mladic” (2018) trajao je pet godina, a autori – britanski Henry Singer te američki Rob Miller – su dobili ekskluzivan zakulisni pristup suđenju ratnom zločincu osuđenom za najgori zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Švedski redatelj Mads Brügger (“Ambasador”) predstavit će se provokativnim i napetim dokumentarnim filmom “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) u kojem uz pomoć višestruko isprepletenih teorija zavjere pokušava otkriti istinu o misterioznom padu zrakoplova glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjölda 1961. godine, pri čemu je usmrćena cijela posada.

Ostatak programa provjerite na službenoj stranici HRFF-a.

Prethodni članakObjavljen program 51. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva
Sljedeći članak“Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića među deset finalista 38. Velike međunarodne nagrade URTI

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime