Početna Najave Al Jazeera Balkans: "Bijelo je boja smrti" Madsa Brüggera

Al Jazeera Balkans: “Bijelo je boja smrti” Madsa Brüggera

-

Na program Al Jazeere Balkans dolazi film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjöld'” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) danskog autora Madsa Brüggera, i to kroz serijal od tri epizode pod nazivom “Bijelo je boja smrti” unutar sekcije “Afričke priče”. Film je u Hrvatskoj preveden kao “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld”, a recenziju ste mogli pročitati i na našoj stranici.

“Afričke priče”, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine i koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjold'” Madsa Bruggera prikazan je na Rab Film Festivalu i Human Rights Film Festivalu, a bh premijeru doživio je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”. Dokumentarac donosi priču o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjölda, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je život izgubio 1961. u Kongu.

Danski redatelj Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti ovaj slučaj, a dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubojstva čelnog čovjeka UN-a. Prva epizoda je na rasporedu u nedjelju, 24. svibnja u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati te na digitalnim platformama.

Mads Brügger

Rođen 1972. u Danskoj, Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i redatelj. Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije “11. sat” / “Den 11. Time”, kao i debatne emisije “Deadline”.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija (“Danes for Bush”) i dugometražnog dokumentarnog filma “Crvena kapela” / “The Red Chapel” / “Det røde kapel” (2009), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama i Sundance. Poznat je po svojim specifičnim metodama izvođačkog novinarstva, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.