PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Bijelo je boja smrti" Madsa Brüggera

Al Jazeera Balkans: “Bijelo je boja smrti” Madsa Brüggera

|

Na program Al Jazeere Balkans dolazi film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjöld'” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) danskog autora Madsa Brüggera, i to kroz serijal od tri epizode pod nazivom “Bijelo je boja smrti” unutar sekcije “Afričke priče”. Film je u Hrvatskoj preveden kao “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld”, a recenziju ste mogli pročitati i na našoj stranici.

“Afričke priče”, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine i koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjold'” Madsa Bruggera prikazan je na Rab Film Festivalu i Human Rights Film Festivalu, a bh. premijeru doživio je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”. Dokumentarac donosi priču o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjölda, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je život izgubio 1961. u Kongu.

Danski redatelj Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti ovaj slučaj, a dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubojstva čelnog čovjeka UN-a. Prva epizoda je na rasporedu u nedjelju, 24. svibnja u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati te na digitalnim platformama.

Mads Brügger

Rođen 1972. u Danskoj, Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i redatelj. Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije “11. sat” / “Den 11. Time”, kao i debatne emisije “Deadline”.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija (“Danes for Bush”) i dugometražnog dokumentarnog filma “Crvena kapela” / “The Red Chapel” / “Det røde kapel” (2009), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama i Sundance. Poznat je po svojim specifičnim metodama izvođačkog novinarstva, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.