Početna Najave Al Jazeera Balkans: "Bijelo je boja smrti" Madsa Brüggera

Al Jazeera Balkans: “Bijelo je boja smrti” Madsa Brüggera

-

Na program Al Jazeere Balkans dolazi film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjöld'” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) danskog autora Madsa Brüggera, i to kroz serijal od tri epizode pod nazivom “Bijelo je boja smrti” unutar sekcije “Afričke priče”. Film je u Hrvatskoj preveden kao “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld”, a recenziju ste mogli pročitati i na našoj stranici.

“Afričke priče”, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine i koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjold'” Madsa Bruggera prikazan je na Rab Film Festivalu i Human Rights Film Festivalu, a bh premijeru doživio je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”. Dokumentarac donosi priču o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjölda, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je život izgubio 1961. u Kongu.

Danski redatelj Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti ovaj slučaj, a dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubojstva čelnog čovjeka UN-a. Prva epizoda je na rasporedu u nedjelju, 24. svibnja u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati te na digitalnim platformama.

Mads Brügger

Rođen 1972. u Danskoj, Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i redatelj. Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije “11. sat” / “Den 11. Time”, kao i debatne emisije “Deadline”.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija (“Danes for Bush”) i dugometražnog dokumentarnog filma “Crvena kapela” / “The Red Chapel” / “Det røde kapel” (2009), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama i Sundance. Poznat je po svojim specifičnim metodama izvođačkog novinarstva, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).