PočetnaNajaveAl Jazeera Balkans: "Bijelo je boja smrti" Madsa Brüggera

Al Jazeera Balkans: “Bijelo je boja smrti” Madsa Brüggera

-

Na program Al Jazeere Balkans dolazi film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjöld'” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) danskog autora Madsa Brüggera, i to kroz serijal od tri epizode pod nazivom “Bijelo je boja smrti” unutar sekcije “Afričke priče”. Film je u Hrvatskoj preveden kao “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld”, a recenziju ste mogli pročitati i na našoj stranici.

“Afričke priče”, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine i koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjold'” Madsa Bruggera prikazan je na Rab Film Festivalu i Human Rights Film Festivalu, a bh. premijeru doživio je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”. Dokumentarac donosi priču o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjölda, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je život izgubio 1961. u Kongu.

Danski redatelj Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti ovaj slučaj, a dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubojstva čelnog čovjeka UN-a. Prva epizoda je na rasporedu u nedjelju, 24. svibnja u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati te na digitalnim platformama.

Mads Brügger

Rođen 1972. u Danskoj, Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i redatelj. Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije “11. sat” / “Den 11. Time”, kao i debatne emisije “Deadline”.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija (“Danes for Bush”) i dugometražnog dokumentarnog filma “Crvena kapela” / “The Red Chapel” / “Det røde kapel” (2009), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama i Sundance. Poznat je po svojim specifičnim metodama izvođačkog novinarstva, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.