Foto: Kadar iz dokumentarnog filma
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld"

Na program Al Jazeere Balkans dolazi film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjöld'” / “Cold Case Hammarskjöld” (2019) danskog autora Madsa Brüggera, i to kroz serijal od tri epizode pod nazivom “Bijelo je boja smrti” unutar sekcije “Afričke priče”. Film je u Hrvatskoj preveden kao “Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld”, a recenziju ste mogli pročitati i na našoj stranici.

“Afričke priče”, nova sekcija među dokumentarnim filmovima na Al Jazeeri Balkans, donosi priče s kontinenta na kojem preživljavanje zahtijeva mnoge vještine i koji je pun neriješenih misterija i koji, bez obzira na to gdje bili, uvijek ostaje s vama.

Film “Neriješeni slučaj ‘Hammarskjold'” Madsa Bruggera prikazan je na Rab Film Festivalu i Human Rights Film Festivalu, a bh premijeru doživio je na drugom izdanju AJB DOC Film Festivala u selekciji “Last Minute Cinema”. Dokumentarac donosi priču o pokušaju rješavanja tajanstvene smrti Daga Hammarskjölda, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, koji je život izgubio 1961. u Kongu.

Danski redatelj Mads Brügger i švedski privatni istražitelj Goran Bjorkdahl pokušavaju riješiti ovaj slučaj, a dok se istraga bliži kraju, otkrivaju zločin mnogo gori od ubojstva čelnog čovjeka UN-a. Prva epizoda je na rasporedu u nedjelju, 24. svibnja u 17.05 sati, repriza u 23.05 sati te na digitalnim platformama.

Mads Brügger

Rođen 1972. u Danskoj, Brügger je danski novinar, televizijski voditelj, pisac i redatelj. Autor je nekoliko knjiga, pisao je za časopise i novine, producirao nagrađivane radioemisije i radio kao voditelj večernje televizijske emisije “11. sat” / “Den 11. Time”, kao i debatne emisije “Deadline”.

Autor je i satiričnih dokumentarnih serija (“Danes for Bush”) i dugometražnog dokumentarnog filma “Crvena kapela” / “The Red Chapel” / “Det røde kapel” (2009), pobjednika na filmskim festivalima Nordisk Panorama i Sundance. Poznat je po svojim specifičnim metodama izvođačkog novinarstva, prilikom čega se infiltrira u različita okruženja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here