PočetnaNajaveDokukino KIC: Filmovi koji problematiziraju socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije

Dokukino KIC: Filmovi koji problematiziraju socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije

-

Program Dokukina KIC od 6. do 8. studenoga donosi filmski ciklus “Arhitektura i sjećanje” koji problematizira socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije kroz dokumentarce o reprezentativnim arhitektonskim zdanjima koja svjedoče o povijesnim prevratima u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Program se održava u suradnji sa SKD “Prosvjeta” Pododbor Zagreb.

Dokumentarac “Palača za narode” / “Palace for the People” (2018) bugarskih redatelja Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, koje predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u Istočnoj Europi u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Film bilježi njihovo stanje danas, gledano očima pojedinaca vezanih uz te zgrade – njihovih arhitekata, bivših i sadašnjih direktora, običnih ljudi koji su u njima radili. Nakon projekcije filma u petak, 6. studenoga u 19 sati, održat će se razgovor u kojem sudjeluju arhitekt Maroje Mrduljaš i urbana antropologinja Sonja Leboš.

U subotu, 7. studenoga u 17 sati, na rasporedu su dva nagrađivana srednjemetražna dokumentarca koji se bave odnosom ljudi, prostora i kolektivnog sjećanja. Nagrađivani film “Centar” (2018) Ivana Markovića iz Srbije vrsna je vizualna studija Sava centra, impozantnog kongresnog centra izgrađenog koncem 1970-ih u središtu Novog Beograda. Film pruža uvid u unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost. Hrvatski dokumentarni film “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart; 2018.) Ivana Ramljaka na elegičan se i slojevit način bavi Domom boraca u Kumrovcu, arhitektonskim remek-djelom golemih proporcija koje je zatvoreno početkom 1990-ih. Od vandala i slučajnih prolaznika danas ga čuva tek grupica posvećenih ljudi.

Nagrađivani dokumentarni film “Hotel Jugoslavija” (2017) švicarskog redatelja Nicolasa Wagnièresa govori o beogradskom Hotelu Jugoslavija, arhitektonskom simbolu bivše države te svjedoku različitih političkih i društvenih mijena koje su oblikovale povijest zemlje – od Tita do Miloševića, od socijalizma do nacionalizma, od NATO-ova bombardiranja do korumpirane privatizacije 1990-ih i Arkanovih mafijaških pothvata.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije