Početna Najave Dokukino KIC: Filmovi koji problematiziraju socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije

Dokukino KIC: Filmovi koji problematiziraju socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije

-

Program Dokukina KIC od 6. do 8. studenoga donosi filmski ciklus “Arhitektura i sjećanje” koji problematizira socijalističko nasljeđe u zemljama bivše Jugoslavije kroz dokumentarce o reprezentativnim arhitektonskim zdanjima koja svjedoče o povijesnim prevratima u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Program se održava u suradnji sa SKD “Prosvjeta” Pododbor Zagreb.

Dokumentarac “Palača za narode” / “Palace for the People” (2018) bugarskih redatelja Georgija Bogdanova i Borisa Missirkova donosi priče o pet najtipičnijih zgrada socijalističkog doba, koje predstavljaju epohu i svjedoče o povijesnim prevratima u Istočnoj Europi u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Film bilježi njihovo stanje danas, gledano očima pojedinaca vezanih uz te zgrade – njihovih arhitekata, bivših i sadašnjih direktora, običnih ljudi koji su u njima radili. Nakon projekcije filma u petak, 6. studenoga u 19 sati, održat će se razgovor u kojem sudjeluju arhitekt Maroje Mrduljaš i urbana antropologinja Sonja Leboš.

U subotu, 7. studenoga u 17 sati, na rasporedu su dva nagrađivana srednjemetražna dokumentarca koji se bave odnosom ljudi, prostora i kolektivnog sjećanja. Nagrađivani film “Centar” (2018) Ivana Markovića iz Srbije vrsna je vizualna studija Sava centra, impozantnog kongresnog centra izgrađenog koncem 1970-ih u središtu Novog Beograda. Film pruža uvid u unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost. Hrvatski dokumentarni film “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart; 2018.) Ivana Ramljaka na elegičan se i slojevit način bavi Domom boraca u Kumrovcu, arhitektonskim remek-djelom golemih proporcija koje je zatvoreno početkom 1990-ih. Od vandala i slučajnih prolaznika danas ga čuva tek grupica posvećenih ljudi.

Nagrađivani dokumentarni film “Hotel Jugoslavija” (2017) švicarskog redatelja Nicolasa Wagnièresa govori o beogradskom Hotelu Jugoslavija, arhitektonskom simbolu bivše države te svjedoku različitih političkih i društvenih mijena koje su oblikovale povijest zemlje – od Tita do Miloševića, od socijalizma do nacionalizma, od NATO-ova bombardiranja do korumpirane privatizacije 1990-ih i Arkanovih mafijaških pothvata.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.