Početna Vijesti 28. Dani hrvatskog filma: Grand Prix i Oktavijan "Srbenki" Nebojše Slijepčevića

28. Dani hrvatskog filma: Grand Prix i Oktavijan “Srbenki” Nebojše Slijepčevića

-

Ceremonijom dodjele nagrada sinoć su na platou iznad zagrebačkog kina Tuškanac zaključeni 28. Dani hrvatskog filma (14. – 18.6.). Nakon pet dana ove tradicionalne smotre domaćih filmova svih rodova, stiglo je vrijeme za proglašenje najboljih.

Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Zastavniković, Filip Tot i Mia Melcher dodijelio je Grand Prix 28. DHF-a dokumentarnom filmu “Srbenka” (Restart, 2018.) redatelja Nebojše Slijepčevića i producentice Vanje Jambrović, uz obrazloženje:

“Film ‘Srbenka’ Nebojše Slijepčevića izdominirao je ovogodišnju konkurenciju Dana hrvatskog filma svojim konciznim i suverenim filmskim pismom kojim nepogrešivo uvodi gledatelja u jednu od najbolnijih tema novije hrvatske povijesti.”

Redatelj filma Nebojša Slijepčević zahvalio se sljedećim riječima: “Sada je otprilike godina dana otkako je film imao premijeru i stvarno smo s njime puno putovali. No, svi koji su bili u ekipi dobro znaju da smo ga zapravo radili za hrvatsku publiku. Sve što nam se dogodilo, da smo dobili neke međunarodne nagrade, bilo je super, ali sporedno. Zato ova nagrada puno znači. Iako je došla možda na kraju festivalskog puta, meni je Grand Prix Dana hrvatskog filma šećer na kraju. Zato smo radili film, ne za priznanje, nego da se film gleda u Hrvatskoj.”

Strukovne nagrade 28. DHF-a

Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Damianu Nenadiću za rad na dokumentarnom filmu “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) Gorana Devića jer je “jednostavnom i funkcionalnom fotografijom izvrsno vizualizirao film. Kamera je suptilna, ali nezamjenjivi je estetski element filma.”

U kategoriji montaže nagrađen je, pak, Tomislav Stojanović za film “Srbenka” u kojem je “ritmičnom strukturom precizno izgradio emotivnu putanju filma. Upravo ta spretna struktura dovodi do katarzičnog iskustva gledanja filma.”

Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašen je dokumentarni film “Sestre” (Kadar / Olimp produkcija; 2018.) redatelja Zdenka Jurilja i producenata Tomislava Bubala i Marija Vukadina. Jurilj prati nevjerojatnu priču dvije herecgovačke sestre, Šime i Draženke, koje su 1985. godine uspjele preživjeti pad u desetak metara duboku jamu okovanu snijegom i ledom.

Oktavijan za najbolji dokumentarni film

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izglasali su, pak, Nagrade Oktavijan za najbolje filmove svakoga roda u natjecateljskom programu. U dokumentarnom dijelu slavila je “Srbenka” Nebojše Slijepčevića s prosječnom ocjenom 4,29.

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Mladen Maloča, Laila Šprajc i Marin Ilej dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je dokumentarac “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje o deinstitucionalizaciji osoba s mentalnim i intelektualnim poteškoćama.

Isti je žiri svoje Posebno priznanje dao još jednom dokumentarnom ostvarenju, “Danima ludila” (Restart, 2018.) Damiana Nenadića, koji prate svakodnevicu pojedinaca s psihičkim poteškoćama koje je društvo odbacilo. Nagrada publike također je otišla dokumentarnom rodu, i to filmu “Izlazite li vanka?” (Petnaesta umjetnost, 2019.) redateljice Ines Jokoš i producenta Hrvoja Osvadića. U središtu pozornosti redateljice našla se nesvakidašnja ljubav Jele i Mile, stanovnika dubrovačkog doma za starije osobe.

Godišnje kritičarske nagrade

Dodijeljene su i godišnje nagrade kritičara, pa je tako Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2018. godini primio Marijan Krivak, a Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg novog kritičara Miro Frakić.

Uoči svečane dodjele koju su vodili glumci Marina Redžepović i Asim Ugljen prikazan je restaurirani kratki dokumentarni film “Most” (Zagreb film, 1965.) Zlatka Sudovića, a po njezinu okončanju pobjednički film 28. Dana hrvatskog filma, dobitnik Grand Prixa “Srbenka” Nebojše Slijepčevića. Party zatvaranja započeo je u 23 sata u Kulturnom centru Mesnička.

Pobjednike ostalih kategorija provjerite na službenoj stranici Dana hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Ivana Marinić Kragić: “Kad su tabui u pitanju, reakcije su uvijek nepredvidljive”

Ivana Marinić Kragić za Dokumentarni.net govori o svojem najnovijem filmu, dokumentarcu "Nun of Your Business" (2020).

5. Dok’n’Ritam: “Indexi” – Konfuzija sarajevske rock religije

Na 5. Dok'n'Ritmu svjetsku premijeru doživio je dokumentarni film "Indexi" (2020) bh. redatelja Bojana Hadžiabdića i Zorana Kubure.

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.