PočetnaVijesti"Na planini" i "Una Primavera" najbolji filmovi 15. ZagrebDoxa

“Na planini” i “Una Primavera” najbolji filmovi 15. ZagrebDoxa

|

Na svečanoj dodjeli nagrada koja je održana sinoć (subota) u dvorani 3 kina Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 15. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDoxa.

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se 37 filmova. Tročlani međunarodni žiri činili su: redatelj Nebojša Slijepčević, ujedno predsjednik žirija, zatim filmski savjetnik i kritičar Tue Steen Müller te redatelj Želimir Žilnik. Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio kineskom filmu “Na planini” / “Up the Mountain” / “Huo Shan” (2018) u režiji Yang Zhanga. Svoju odluku obrazložili su riječima: “Film osvaja vizualnom ljepotom i režijskim umijećem, uvodi nas u život jedne daleke zajednice prikazujući slavlja i žalovanja, rođenje i smrt, spektakularne proslave i intimne razgovore. Film za koji se s punim pravom može reći da mu je svaki kadar poput slike, predivna meditacija o pravim vrijednostima u životu.” Međunarodni žiri dodijelio je i dva Posebna priznanja: filmu “U procijepu” / “Minding the Gap” (2018) američkog redatelja Binga Liua te ostvarenju “Moj neznani vojnik”“My Unknown Soldier” / “Můj neznámý vojín” (2018) ukrajinske redateljice Ane Krivenko.

Regionalni žiri činili su: bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović, vršiteljica dužnosti direktora festivala Sheffield Doc/Fest Melanie Iredale i hrvatski TV novinar. redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković. Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su filmu “Una Primavera” (2018) talijanske redateljice Valentine Primavere, koprodukciji Austrije, Italije i Njemačke. Žiri je odluku pojasnio riječima: “Pobjednički film vrlo je osobna priča o obiteljskom nasilju i izvrstan primjer autorice koja kameru okreće prema vlastitoj disfunkcionalnoj obitelji kako bi realizirala vrlo osoban i topao film, a ujedno poslala poruku o sistemskom problemu patrijarhalnog nasilja i prisile. Središnji lik filma je šezdesetogodišnjakinja koja se nakon 40 godina braka ne boji hrabro krenuti ispočetka u životu, a režija njezine kćeri podjednako je hrabra.” Regionalni žiri dodijelio je i dva Posebna priznanja: hrvatskom filmu “U ime Republike Hrvatske” (Petnaesta umjetnosti, 2019.) Gorana Devića te srpskom “4 godine u 10 minuta” (2018) Mladena Kovačevića.

Najbolji film autora/ice do 35 godina

Mladi žiri djelovao je u sastavu: danski redatelj Christian Sønderby Jepsen, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i srpski redatelj Marko Grba Singh. Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodijelili su filmu “Još se snima” / “Still Recording” / “Lissa ammetsajjel” (2018) u režiji Sirijaca Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba koji je nastao u koprodukciji pet zemalja: Libanona, Sirije, Francuske, Katara i Njemačke. U objašnjenju žirija stoji: “Glavnu nagradu Mali pečat dodjeljujemo iskrenoj priči iz pakla. S kamerom kao oružjem, protagonisti pobjeđuju strah i iznjedruju priču o prijateljstvu i jedinstvu usred ruševina Sirije.” Mladi žiri dodijelio je i dva Posebna priznanja: mađarskom filmu “Lake lekcije”“Easy Lessons” / “Könnyű leckék” (2018) u režiji Dorottye Zurbó, odnosno srpskom “Taurunum Boy” (2018) u režiji Jelene Maksimović i Dušana Grubina.

Nagrada FIPRESCI

Ove godine na ZagrebDoxu je drugi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCI, Nagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Žiri koji su činili hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak, bjeloruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle nagradu je dodijelio talijanskom filmu “Pospane priče” / “Stories of the Half-Light” / “Storie del dormiveglia” (2018) u režiji Talijana Luce Magija. “Svaka priča je roman, film, katastrofa. Zbog stila, dubine i sposobnosti da kaže mnogo toga izrazito filmskim jezikom na dramatičan, ali opet nježan, oštar i ujedno blag način, Nagradu FIPRESCI dodjeljujemo filmu ‘Pospane priče'”, stoji u pojašnjenju žirija.

Movies That Matter

Žiri Movies That Matter činili su politologinja i aktivistkinja Sara Kekuš, gruzijski redatelj Rati Oneli i direktor ljubljanske Animateke Igor Prassel. Članovi žirija Nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su mađarskom filmu “Lake lekcije” u režiji Dorottye Zurbó. Žiri je nagradu dodijelio uz objašnjenje: “Lake lekcije moćna su osobna priča o mladoj izbjeglici iz Somalije koja se nađe u Mađarskoj. Izvrsna dramaturgija i montaža podcrtavaju važnost Kaifina osamljenog putovanja. Kroz nijansiranu i slojevitu priču o identitetu, prihvaćanju i pronalasku novog doma dotičemo se univerzalnih pitanja i lekcija o pronalaženju svog mjesta pod suncem kada se ne možete vratiti kući. Unatoč ozbiljnosti situacije i teškim odlukama, ustrajnost, snaga i lakoća duha sve prepreke čine tek lakim lekcijama. Zadivljeni smo njezinom ustrajnošću da pronađe ljudskost u svijetu u kojem je izgubila sve.”

Posebnim priznanjima žiri Movies that Matter nagradio je njemačko-britansko-australski film “Otok gladnih duhova”“Island of the Hungry Ghosts” (2018) u režiji Australke Gabrielle Brady i američki dokumentarac “Na njezinim plećima” / “On Her Shoulders” (2018) u režiji Alexandrije Bombach.

Nagrada Teen Dox

Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio je američki dokumentarni film “Sajam znanosti” / “Science Fair” (2018) redatelja Cristine Constantini i Darrena Fostera. O nagradi su odlučili učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu. “Ovaj film nas je iznenadio i zadivio svim svojim komponentama. Od produkcije koja je bila iznimno kvalitetna do strukture priče. Svi likovi u filmu su različiti, a opet jednako zastupljeni. Sve njihove priče doprinijele su dubini filma, a ta dubina prenijela je doživljaj pa smo imali osjećaj da smo i mi u njemu. Film nam je probudio želju za znanjem i učenjem novoga, što je vrlo težak zadatak s obzirom na to da smo nas deset tinejdžeri i tinejdžerice. Vrlo smo iznenađeni kvalitetom svih filmova koje smo pogledali, ali Sajam znanosti nas je sve pridobio”, stoji u objašnjenju žirija Teen Doxa.

Nagrada Mojoj generaciji

Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu “Nastavit će se”“To Be Continued” / “Turpinājums” (2018) u režiji Ivarsa Seleckisa. “Nagradu Mojoj generaciji dodjeljujem filmu ‘Nastavit će se’ latvijskog redatelja Ivarsa Seleckisa, majstora dokumentarnog filma, autora koji je osvojio brojna priznanja, uključujući i nagradu Europske filmske akademije i nagrade nazvane po legendama dokumentarnog filma Jorisu Ivensu i Robertu Flahertyju. Film ‘Nastavit će se’ odiše lakoćom, finim humorom i mladenačkom svježinom pa doista jedva čekamo da za koju godinu prikažemo i nastavak”, stoji u pojašnjenju Nenada Puhovskog.

Počasni pečat

Počasni pečat za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu direktor i osnivač ZagrebDoxa dodijelio je Hrvoju Hribaru i Tueu Steenu Mülleru. “Obilježavajući petnaestu godišnjicu festivala, ZagrebDox želi zahvaliti svima koji su mu pomogli da započne, razvije se i ustraje kroz sve ove godine. Zahvaliti svima, a bilo ih je doslovno na stotine koji su na ovaj ili onaj način ugradili dio sebe u naš festival, praktički je nemoguće. Odabrati nekoliko bilo bi nepravedno prema ostalima. Stoga smo odlučili na simboličnoj razini zahvaliti i dodijeliti počasni pečat ZagrebDoxa samo dvojici: jednom predstavniku hrvatske i jednom međunarodne dokumentarističke filmske scene. Naš prvi izbor je g. Tue Steen Müller, prijatelj i podupiratelj našega festivala od samoga početka. Njegovu ulogu vjerojatno je najbolje ocrtati činjenicom da je na prvom ZagrebDoxu 2005. godine bio prisutan u čak tri uloge: kao član žirija, selektor programa danskih dokumentaraca i voditelj radionice razvoja dokumentarnih projekata. Taj njegov angažman nastavio se i u nizu sljedećih godina. Zahvaljujući Tueu ujedno zahvaljujemo i krovnoj organizaciji evropskih dokumentarista, EDN-u odnosno European Documentary Networku, čiji je Tue bio jedan od osnivača i prvi direktor, a koja je također u znatnoj mjeri pomogla našem festivalu.

“Drugi počasni pečat ide Hrvoju Hribaru, redatelju i bivšem ravnatelju Hrvatskog audiovizualnog centra, ponajprije zbog činjenice da je s razumijevanjem, znanjem i strašću bitno utjecao na usustavljenje pozicije dokumentarnog filma u Hrvatskoj u svim njegovim razvojnim, produkcijskim i prikazivačkim fazama. Naravno, priznanje kao i u prijašnjem slučaju ide i samom HAVC-u i njegovim djelatnicima koji su velikim kolektivnim naporom potpomogli da se hrvatska dokumentarna produkcija stabilizira, razvije i održi i u vremenima kada to nije uvijek bilo lako”, izjavio je Nenad Puhovski.

ZagrebDox Pro

Najbolji projekt ovogodišnjeg izdanja programa usavršavanja ZagrebDox Pro prema zajedničkoj odluci svih panelista mađarski je projekt “Odgoj grabežljivaca” / “Raising Predators” / “Ragadozók” redateljice Réke Ugron i producenta Lászla Józsa, kojima je pripala ZagrebDox Pro DCP nagrada. Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo Želimira Žilnika, pripala je srpskoj redateljici Anđelki Vujinović te koautorici i direktorici fotografije Miji Mujović za projekt “4 priče za laku noć”. Nagradu HBO Europe, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta, dobio je srpsko-hrvatski projekt “Muzej revolucije” Srđana Keče, koji je predstavila koproducentica Vanja Jambrović.

Nagrada publike

HT Nagrada publike ove je godine otišla hrvatskom dokumentarnom filmu “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje o ljudima s psihičkim poteškoćama koji napuštaju osječki Dom za psihičke bolesne odrasle osobe te započinju samostalan život.

Na petnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od stotinu filmova u šesnaest programa. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više. U nedjelju, 3. ožujka posjetitelje očekuju dodatne projekcije najtraženijih naslova 15. izdanja, a u programu The Best of Fest nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Cijena ulaznice za program The Best of Fest u nedjelju, 3. ožujka za svih šest projekcija u jednoj od dvorana iznosi 65 kuna, a za pojedinačnu projekciju 20 kuna. Ulaznice se mogu kupiti isključivo na blagajnama kina Kaptol Boutique Cinema.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.