PočetnaNajaveMladen Kovačević u Dokukinu KIC

Mladen Kovačević u Dokukinu KIC

-

Yiwu, grad u istočnoj Kini od 1,2 milijuna ljudi i više od šest stotina tvornica, svjetski je centar proizvodnje božićnih ukrasa. U Yiwuu se proizvede čak dvije trećine svih božićnih ukrasa na kugli zemaljskoj. Milijuni kuglica, crvenih kapica i plastičnih USB-stabala, upakiranih u svjetlucave kutijice slijevaju se iz ove „radionice božićnih čuda“ s dalekog istoka da bismo ih mi na zapadu u prosincu konzumirali. O svakodnevici radnika koji proizvode božićne ukrase govori film “Sretan Božić, Yiwu” / “Merry Christmas, Yiwu” (2020) srpskog redatelja Mladena Kovačevića, koji u četvrtak, 16. prosinca gostuje u zagrebačkom Dokukinu KIC gdje će sudjelovati u razgovoru nakon filma.

U tvornice u Yiwu stižu radnici iz cijele Kine, a s njima i njihove proširene obitelji. To su mjesta gdje se upoznaju budući partneri, stvaraju prijateljstva i rađaju djeca. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, dok čavrljaju, pjevaju, ogovaraju, zaljubljuju se i odljubljuju, a sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora. Kako su im plaće narasle, radnici si sada mogu priuštiti najnoviji iPhone, ali još uvijek žive u pretrpanim spavaonicama. Mlade generacije umorne su od rada u tvornicama, isparavanja kemikalija i sveprisutnih šljokica i žele biti dijelom kineskog sna – imati vlastiti posao, biti bogati, neovisni, zaljubljeni.

Premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, te potom na IDFA-i i Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, “Sretan Božić, Yiwu” propituje i bizarnost činjenice da svi ukrasi bilo u Zagrebu, Parizu ili Moskvi, dolaze iz jednog grada u Kini, uostalom kao i većina mobitela ili televizora na svijetu.

Nakon kinopremijere u zagrebačkom Dokukinu KIC u četvrtak, 16. prosinca u 19 sati, redatelj Mladen Kovačević sudjelovat će u razgovoru s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović. Dan poslije, u petak, 17. prosinca autor će održati masterclass predavanje pod nazivom “Režijske intervencije u dokumentarnom filmu” uz moderaciju Nebojše Slijepčevića.

Uoči kinopremijere filma “Sretan Božić, Jiwu”, Dokukino KIC predstavit će zagrebačkoj publici dosadašnji opus ovog zapaženog regionalnog autora. U srijedu, 15. prosinca u 19 sati, prikazat će se njegova alpinistička priča “4 godine u 10 minuta” (2018), intimni prikaz jednog nesvakidašnjeg putovanja i avanture prvog srpskog alpinista koji se popeo na Mount Everest, prikazana na Hot Docsu i nagrađena posebnim priznanjem na Visions du Réelu. Isti dan, u 20.30 sati, slijede dva nagrađivana srednjometražna dokumentarca – “Zid smrti, i tako to” (Horopter / Restart; 2016.) o neustrašivoj zvijezdi cirkusa Princezi Zida (smrti) i “Anplagd” (2013) o muzičarima koji sviraju na neobičnom instrumentu – svježim zelenim listovima.

Ulaz na obje projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije