Početna Vijesti "Srbenka" i dvije hrvatske koprodukcije u Best of Festsu 31. IDFA-e

“Srbenka” i dvije hrvatske koprodukcije u Best of Festsu 31. IDFA-e

-

Najveći svjetski festival dokumentarnog filma, nizozemska IDFA, javnosti je polako počeo otkrivati programske adute svojeg 31. izdanja koje će se u Amsterdamu održati od 14. do 25. studenoga. I dok čekamo objavu natjecateljskog programa, jučer smo saznali dio onog popratnog, točnije četiri programske cjeline s ukupno 86 filmova.

Programska sekcija Best of Fests okuplja istaknute dokumentarce s međunarodnih festivala u tekućoj godini, a među 34 filma mjesto u ovom dijelu programa pronašla su i tri ostvarenja iz Lijepe naše, točnije jedno čistokrvno hrvatsko te dvije manjinske koprodukcije. Nakon brojnih domaćih i inozemnih hvalospjeva (Posebno prizanje Visions du Réela, Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala) te kandidature za europski dokumentarni film godine, “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića završila je i na najvećoj svjetskoj doku-filmskoj smotri.

U istom programskom bracketu IDFA-ina publika gledat će i dvije hrvatske manjinske koprodukcije, “Chris the Swiss” (Nukleus film, 2018.) Švicarke Anje Kofmel te “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Hulahop, 2018.) Čeha Jana Geberta. Regionalna dokumentaristika u Best of Festsu zastupljena je s filmom “4 godine u 10 minuta” (2018) srpskog autora Mladena Kovačevića o otkrivanju sadržaja zagonetnih video-kaseta prvog srpskog uspona na Mt. Everest, koje su sedamnaest godina skupljale prašinu. Program Paradocs, pak, za filmove inovativne umjetničke forme, obogatit će film Bojane Radulović, “Separation, Vivid Dreams” (2018), u kojem se redateljica vraća na rodnu crnogorsku grudu nakon punih sedamnaest godina.

Ukoliko ste propustili vijest od prije nekoliko dana, podsjetnik da je u program Me (Ja), koji istražuje osobne povijesti samih autora, ušao još jedan dokumentarac s hrvatskim predznakom. “Soba bez pogleda” (1997) Bjelovarčanke Rade Šešić govori o autoričinu napuštanju domovine i početku novog života u inozemstvu, dok je sam film već bio prikazan na IDFA-i prije 21 godinu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.