PočetnaVijestiU Rijeci predstavljen program 16. Liburnia Film Festivala

U Rijeci predstavljen program 16. Liburnia Film Festivala

|

U riječkom Book caffeu Dnevni boravak jučer je najavljenm program 16. Festivala hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festivala. Najavnoj konferenciji za novinare prisustvovali su Jelena Androić, izvršna direktorica festivala; Hana Galogaža Lanča, voditeljica odnosa s javnošću LFF-a; Ivan Lucić, šef produkcijskog tima te Mirela Pašić, voditeljica volontera.

Ovogodišnju službenu konkurenciju sačinjava ukupno osamnaest filmova koji će se boriti za sedam festivalskih nagrada. Dva filma produkcijske kuće Restart bit će prikazana izvan konkurencije a nekoliko naslova iznenađenja očekuje nas na popodnevnim projekcijama u Vili Antonio. Liburnia Film Festival, koji već šesnaest godina tradicionalno zatvaramo ljetne praznike, ove će godine, pod motom Gledaj glasno, biti održan od 20. do 24. kolovoza na maloj Ljetnoj pozornici Opatija i u Vili Antonio.

Sedam hrvatskih dokumentaraca na LFF-u dolazi premijerno, od čega će njih pet imati svjetske, a dva hrvatske premijere. “U programu su intrigantni i za naše društvo važni politički dokumentarci, ali i dokumentarci uz koje će se publika sigurno dobro nasmijati. Posebno smo ponosni na nekoliko novih hrvatskih dokumentarista, a ni ove godine nismo zaobišli doajene hrvatske dokumentaristike poput Igora Bezinovića, Vlade Gojuna, Vlatke Vorkapić i Sunčice Ane Veldić. U konkurenciji su i tri filma nastala u hrvatskoj koprodukciji”, izjavila je izvršna direktorica festivala Jelena Androić.

U pet festivalskih dana, međunarodni žiri odlučivat će o nagradama za najbolji film, režiju, fotografiju, montažu, dizajn zvuka te najbolji regionalni film, a publika će kao i svake godine odabrati svog favorita.

Pet svjetskih premijera na LFF-u

Liburnia Film Festival dobio je čast sedam filmova prikazati premijerno, od čega su čak pet naslova svjetske praizvedbe. Opatijska će publika prva vidjeti duboko intimistički film Vladimira Gojuna, “Times of Great Depression” (Nukleus Film, 2018.) o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu, kao i vrlo osobni “Lijek” (K-zona, 2018.) Ane Opalić u kojem pratimo odnos autorice s njenom majkom. Istarski autor Elvis Lenić dolazi s kratkometražnim filmom “Meso” (Kinematograf, 2018.) u kojemu se pita što nam danas, uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova, znači ta prehrambena namirnica. Snimatelj Bojan Mrđenović redateljski debitira filmom “Zabava” (Fade In, 2018.) u kojem autor na zanimljiv način propituje svoj odnos s javnim prostorom, dok novinarka i snimateljica Nika Obučina pak prati birokratsku borbu za zadržavanje stana bivšeg radnika tvornice Kamensko u filmu “Neželjeni stanar” (Fade In, 2017.).

Premijerno će u Hrvatskoj na Liburnia Film Festivalu biti prikazana hrvatsko-nizozemska produkcija “90 sekundi u Sjevernoj Koreji” (Samostalna produkcija, 2018.) Ranka Paukovića i “Okupirani bioskop“ (This and That Productions / Nukleus Film; 2018.) srpske redateljice Senke Domanović, film nastao u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom. Prvi je esejistička vedeta života u najzatvorenijoj zemlji na svijetu dok se drugi bavi kompleksnim međuljudskim odnosima prilikom zauzimanja beogradskog kina Zvezda u kojemu različite društvene grupe pokušavaju skrenuti pažnju na kriminalnu privatizaciju beogradskih kina, ali se na tom putu zapletu o prepreke koje nisu očekivali.

Intrigantne teme

U intrigantnoj animirano-dokumentarnoj švicarsko-hrvatsko (Nukleus Film, 2018.)-njemačko-finskoj koprodukciji “Chriss the Swiss”, redateljica Anja Kofmel istražuje smrt svog rođaka, 26-godišnjeg švicarskog novinara Christiana Würtenberga koji je krajem 1991. godine ubijen u Slavoniji kao član kontroverznog Prvog internacionalnog voda. Film Jadranke Cicvarić Šiftar i Senada Zemunovića, “Josipa, volim te” (Trigon, 2018.) izuzetno je psihološko putovanje glavne protagonistice u koje se neočekivano zapliće i sam redatelj. Prošlogodišnji član LFF-ovog žirija, višestruko nagrađivani Riječanin s čak dvije LFF nagrade, Igor Bezinović, ponovno je u LFF programu sa svojim novim kratkišem “Lovettovi” (Sekvenca, 2018.) u kojemu otkriva pozadinu para koji zarađuje seksom pred web kamerama. Vrlo originalnim eksperimentalnim dokumentarcem “Zarobljeni u stroju” (HRT, 2018.) predstavit će se LFF-ov stari znanac Leon Rizmaul.

Bit će i smijeha

Humoristični “Slatko od Ništa” (Srbija, Hrvatska – Anti-Absurd, 2018., Francuska) Borisa Mitića satirična je dokumentarna parabola čije je dokumentarne kadrove snimalo čak 62 direktora fotografije sa svih strana svijeta. Glazbu u filmu su skladali Pascal Comelade i Tiger Lilllies, a glas Ničega, koje nam se obraća u stihu, snimio je Iggy Pop. “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) poznate redateljice Vlatke Vorkapić mediteranska je komedija o čangrizavom kapetanu i članovima posade broda-vodonosca koji dragocjenom tekućinom opskrbljuje hrvatske otoke.

LFF-ovoj publici dobro poznata Sunčica Ana Veldić (“White Trash”, “Hux Flux”) u autoironičnoj maniri, filmom “Precijenjena dramaturgija” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kinoklub Zagreb; 2017.) prati nedaće studentice režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

U konkurenciji i pet filmova studenata ADU

Uz Sunčicu, još četiri studenta zagrebačke Akademije dramske umjetnosti ove su godine snimili sjajne filmove. Nakon Grand Prixa Dana hrvatskog filma za film “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.), na LFF dolazi Splićanin Josip Lukić koji je u duboko intimnom i hrabrom filmu vlastitu majku beskompromisno prorešetao pitanjima o seksu, vjeri i duboko skrivenim obiteljskim tajnama. Skrivenu obiteljsku intrigu snimila je Renata Lučić u dokumentarcu “Kol’ko god nas noge nose” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / More-Magnets, 2018.), dok se Lovro Mrđen u “Patroli Uran” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.) bavi ne baš jednostavnom svakodnevicom voditelja dječjeg izviđačkog izleta. Arijana Lekić-Fridrih mjesecima se družila s Jadrankom Kosor tijekom političke kampanje nakon njezina izbacivanja iz HDZ-a u filmu “Ispočetka” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.).

Nagrađeni Restartovi dokumentarci u programu izvan konkurencije

Kao i do sad, zadnji dan LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazana dva filma nastala u produkciji suorganizatora festivala, zagrebačke produkcijske kuće Restart, kao i već tradicionalno, dva filma nastala na Restartovoj Školi dokumentarnog filma. “Dani ludila” (Petra Pan Film Production, 2018.) Damiana Nenadića, dobitnik Posebnog priznanja u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, nedavno je uvršten i u konkurenciju Critic’s Weeka velikog Locarno Film Festivala. Film prikazuje odiseju odvikavanja od lijekova dvoje psihički raznolikih i nepravedno odbačenih ljudi koji uče prihvatiti svoju različitost. “Srbenka” (2018) poznatog dokumentarista Nebojše Slijepčevića (“Gangster te voli”, “Muški film”…) dobitnik je važne Doc Alliance nagrade, priznanja sedam najvažnijih europskih dokumentarnih festivala. Kazališnu predstavu “Aleksandra Zec” Olivera Frljića, pratile su brojne političke kontroverze, ali i osobno suočavanje glumaca s ovom važnom političkom temom.

Edukacija, govorni programi i još filmova

Tim LFF-a i ove godine priprema nekoliko edukacijskih programa, poput Restartove Filmske početnice za najmlađe, Filmaktivove radionice za mlade i case studyja uspješnih hrvatskih dokumentaraca, a u popratnom fillmskom programu ističe se film Riječana Saše Stanića i Marine Banićević, “Viva Ludež: Razgovor s trojicom od Ferala” (Udruga Facultas, 2018.).

Za kraj – servisne informacije o ulaznicama, čija će cijena biti 30 kuna za cijelokupan program festivala, dok će dnevna ulaznica koštati 15 kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.