PočetnaVijestiGoran Dević i Josip Lukić podijelili Grand Prix 27. Dana hrvatskog filma

Goran Dević i Josip Lukić podijelili Grand Prix 27. Dana hrvatskog filma

|

Ceremonijom dodjele nagrada sinoć su u zagrebačkom Ljetnom kinu Tuškanac zaključeni 27. Dani hrvatskog filma (16. – 20.6.). Nakon pet dana ove tradicionalne smotre recentnih i klasičnih domaćih filmova svih rodova, stiglo je vrijeme za proglašenje najboljih. Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Nanut, Dragan Ruljančić i Marina Redžepović dodijelio je Grand Prix 27. DHF-a, uz 1000 eura financijske nagrade, dvama filmovima: “Buffetu Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) redatelja Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića, odnosno “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Blank; 2018.) redatelja i producenta Josipa Lukića.

Nagrade je žiri obrazložio na sljedeći način: “Grand Prix, naravno, odlazi najcjelovitijem djelu ove smotre, a u toj kategoriji nametnula su se dva filma. Autor jednog je profesor, autor drugog njegov student. U ovom slučaju učenik nije nadmašio učitelja – ne znači da jednog dana neće – ali ga je itekako dosegao, i zato smo odlučili da Veliku nagradu podijele dva filma što će, vjerujemo, i jednom i drugom autoru služiti na čast. Prvi dobitnik Velike nagrade 27. Dana hrvatskog filma je velik, važan, istovremeno potresan i duhovit, majstorski režiran i politički iznimno aktualan film koji predstavlja punokrvan testament hrvatske stvarnosti. To je ‘Buffet Željezara’ Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića.

“Drugi, jednako izniman film, također dobitnik Grand Prixa, je film ‘Majči’ redatelja i producenta Josipa Lukića, jedinstveno filmsko ostvarenje koje uz iznimno uspio omjer sadržaja i forme, pokazuje i zavidnu filmsku zrelost svih svojih stvaratelja. Riječ je o djelu iznimne emotivne snage i humora, punokrvnom spoju Mediterana i Balkana. ‘Majči’ dotiče sve ono privatno u što se ne usuđujemo zaviriti, kao i ono javno što stihijski prihvaćamo. Više nego što tematizira nužnost preživljavanja, ‘Majči’ je film o želji za životom.”

Goran Dević sa svojom je “Željezarom” došao do još jedne nagrade, i to one za najbolju režiju u kojem je “krajnje autentično elaborirao egzistencijalne probleme našeg čovjeka. Dijaloški i strukturalno fascinantan, nenametljivog, no iznimno preciznog i sigurnog režijskog koncepta, ovaj film kroz propast jedne mikro sredine zapravo govori o propasti ne samo jedne epohe, već i jedne nacije”, objasnio je žiri.

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izglasali su, pak, Nagrade Oktavijan za najbolje filmove svakoga roda u natjecateljskom programu. Dokumentarni Oktavijan pripao je također Goranu Deviću za “Buffet Željezaru” koja je došla do visoke prosječne ocjene od 4,37.

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Zinka Mujkić, Drago Pilsel i Ivana Zanze dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je dokumentarni film “Život od milijun dolara” (Nukleus film, 2017.) redatelja Roberta Tomića Zubera.

Žiri je ovu nagradu obrazložio riječima: “Film progovara o jednoj od izuzetno ranjivih skupina, ako ne i najranjivijoj, o djeci koja su teško bolesna. Kad je vjerovanje građana u karitativne akcije dovedeno u kušnju pa postoji mogućnost smanjivanja osjećaja i spremnosti da se bude solidaran, te kada vlast ne smatra prioritetnim izdvajati iz proračuna za liječenje teško bolesne djece, smatramo da nagrađeni film, od svih koji su bili u konkurenciji, najbolje budi nadu da nije sve izgubljeno i da nema ništa jačega od ljubavi i od smisla za darivanje drugome.

“‘Život od milijun dolara’ je, istina, vrlo angažiran dokumentarac, možda na trenutke i prelazi na teren aktivizma, ali savršeno ruši onu neprihvatljivu hrvatsku paradigmu: ne talasaj. Jer, ne: treba talasati, treba prodrmati ovo naše uspavano društvo i hvala kolegi Tomiću i njegovoj ekipi što su to sjajno napravili”.

Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2017. godini dobio je Stipe Radić za tekstove objavljene u časopisima Filmonaut i Hrvatski filmski ljetopis te radijskoj emisiji Filmoskop, dok je Nagradu Vladimir Vuković za najbolju novu kritičarku primila Dina Pokrajac za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu. O pobjednicima u ovoj kategoriji odlučivao je žiri u sastavu: Mario Kozina, Krešimir Košutić i Hrvoje Pukšec.

Uoči svečane dodjele koju su vodili glumci Amanda Prenkaj i Domagoj Janković prikazana je posebna projekcija s filmom iznenađenja – epizodom o Borisu Miholjeviću iz serijala “65+” Gorana Devića. Party zatvaranja održan je pak od 23 sata u Kulturnom centru Mesnička, gdje je goste svojim DJ-umijećem zabavljao proslavljeni hrvatski redatelj Ognjen Sviličić.

Pobjednike iz ostalih filmskih rodova provjerite na službenoj stranici Dana hrvatskog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.