PočetnaVijestiPredstavljen program 14. Liburnia Film Festivala

Predstavljen program 14. Liburnia Film Festivala

|

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26. kolovoza 2016. na Ljetnoj pozornici Opatija, a u petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, te još njih šest u popratnom programu, najavili su na jučerašnjoj konferenciji za medije u Opatiji direktor festivala Oliver Sertić, izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić i ravnateljica Festivala Opatija, Rajna Miloš.

Podsjetimo, Liburnia Film Festival od ove je godine preselio iz svoje dugogodišnje ičićke luke u onu opatijsku, o čemu smo nedavno razgovarali s Jelenom Androić.

“Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja, otkud će, vjerujem, krenuti u uspješnu festivalsku i televizijsku distribuciju”, rekao je Oliver Sertić, direktor i selektor festivala.

“Jedan od njih je i sjajan kratki film ‘Naslijeđe’ Sanje Šamanović koja je na LFF-u gostovala već nekoliko puta i kao autorica i kao članica žirija. Upravo ćemo tim filmom otvoriti 14. LFF, u ponedjeljak 22.8.2016.

“Svjetsku premijeru svog novog filma ‘Vijesti iz Laayouna’ imat će i naš stari znanac Đuro Gavran, koji je prije tri godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju režiju (film ‘Presuda’). Ova nas put svojom snažnom i emotivnom pričom vodi u Zapadnu Saharu pred šatore raseljenog naroda. Premijerno prikazujemo i kratke filmove ‘201507-STDR-L’ rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića te ‘Ti si mići mići mrav’ pulskog umjetnika i performera i.j.piNA.“, kazao je Sertić.

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija” Nine Mimice i Paole Sangiovanni, potresan film o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni”, toplu priču o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije.

Ovaj film, iako prvi put na hrvatskom festivalu, na LFF dolazi nakon nekoliko uspješnih projekcija i nagrada na drugim svjetskim festivalima. Svoje prvo festivalsko prikazivanje imat će i Čestica 81/5″ Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice “Izgradnja lika na filmu”, te “Irenino ogledalo” Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije “Portreti i susreti”.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni “Iza lica zrcala” Katarine Zrinke Matijević. To je ujedno jedan od četiri hrvatska dokumentarca uvrštena u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Na LFF-u je i Dum spiro spero” pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade “Vedran Šamanović” koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon svjetske premijere u Puli, u Opatiju dolaze dramatične Pomutnje”, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (Nagrada publike 11. LFF-a za film “Park ljubavi”). Direktno, predano i bez cenzure, Lana prati nastanak istoimene predstave Branka Brezovca te praizvedbu u New Yorku, a cijeli proces nije bio nimalo jednostavan.

U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom”, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog “Kandidata”, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu “Treći” te splitski autor Tonći Gaćina koji se u Turizmu!” bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva.

S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo”, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja”, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru”.

U programu su i filmovi novih dokumentarističkih snaga: Administrativna pogreška” Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim Cile” debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni generacijski doks Zauvijek” Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića (Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile”), kolektivni portret radnica “Uzora” nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. Film je nastao na radionici dokumentarnog filma u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju stvar a na 25. Danima hrvatskog nagrađen je Nagradom za etiku i ljudska prava.

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu” Nebojše Slijepčevića, Kino otok” Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista” Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka te Žena zmaj” Ivane Sansević. Školu će predstaviti Ispred zastava” Sanje Bistričić i Samo tvrdo” Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu.

Po običaju, na LFF-u će se o filmu učiti i mnogo razgovarati, pa su i ove godine organizirane edukacije za najmlađe – Filmska početnica u suradnji s Restartom – i nešto starije – Prvi put snimam u suradnji s riječkim Filmaktivom. Publika će, neovisno o dobi i iskustvu, zasigurno štošta čuti na case studyju prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma “Goli”, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrovic.

“Četrnaesto izdanje festivala najavio je niz projekcija u sklopu turneje ‘Liburnia uplovljava’. Posebno je atraktivno još uvijek aktualno uplovljavanje u vrtu riječke Guvernerove palače, a vjerujemo da će poseban doživljaj biti i naredno uplovljavanje u Loparu, od 6. do 8. kolovoza.

“Ove smo godine krenuli i sa ‘Slučajnim kinom’, programom intimnih projekcija po skrivenim lokalitetima, a oba programa imaju za cilj približiti hrvatski dokumentarac što široj publici. Po dosadašnjim reakcijama, pogotovo u nekim sredinama poput Gospića ili u konačnici Rijeke, čini se da publika za time itekako ima potrebu.

“Također, vjerujemo da dobru riječ o hrvatskom dokumentarnom filmu širimo i među stranom publikom za koju je cijeli program preveden na engleski. Konačno, mislimo i na publiku koja se gradi iznutra pa eto, upravo su u tijeku prijave za volontere koje traju do 1. kolovoza”, podsjetila je izvršna direktorica LFF-a, Jelena Androić.

14. LFF, u konkurenciji:

“201507STDR-L” (2015)

 • Režija: Vjekoslav Gašparović
 • Produkcija: Samostalna produkcija
 • Trajanje: 6 minuta

Sinopsis: Dan u Krnjaloži, u žetvi i destilaciji lavande.

“9. januar” (2015)

 • Režija: Elvis Lenić
 • Produkcija: Samostalna produkcija
 • Trajanje: 15 minuta`

Sinopsis: 9. siječnja 1944. fašisti dolaze u istarsko selo Bokordići. Pale kuće i ubijaju punoljetne seljake. Preživjeli stanovnici – koji su tada bili djeca – prisjećaju se tragične noći i svojim pričama rekonstruiraju sedam desetljeća staru priču.

“Administrativna pogreška” (2016)

 • Režija: Tin Bačun
 • Produkcija: Blank_filmski inkubator
 • Trajanje: 7 minuta

Sinopsis: Pukovnik Nenad Babić poginuo je u Domovinskom ratu 1995. godine. Njegov nećak, Tin Bačun, dvadeset godina nakon ujakove pogibelji radi film. Temu filma isprovocirao je sustav. Kako na to reagira autorova obitelj?

“Cile” (2015)

 • Režija: Katarina Radetić
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti
 • Trajanje: 17 minuta

Sinopsis: One man band je glazbenik koji svira nekoliko instrumenata istovremeno koristeći se rukama, stopalima, udovima i mehaničkim i elektroničkim pomagalima. Danas ih je u svijetu petnaestak a Cile je jedan od njih.

Cile je prije desetak godina počeo svirati razne instrumente te je izgradio konstrukt koji ih podržava istovremeno, omogućujavajući mu da se njima kreće ulicama. Iako mu je u glazbenoj školi rečeno da nema sluha, u desetak godina uspio je hobi i ljubav prema glazbi pretvoriti u profesiju. Od njegove zarade danas živi četveročlana obitelj kojoj su to jedina primanja. Njegova pozornica su gradovi i ulice diljem svijeta.

“Čestica 81/5” (2016)

 • Režija: Maja Bošković, Renata Lučić
 • Produkcija: Fade In
 • Trajanje: 17 minuta

Sinopsis: Film Renate Lučić i Maje Bošković govori o Renatinoj baki Evi koja vodi višemjesečnu borbu s raznim institucijama oko obnove svoje poplavom stradale kuće u Rajevu selu. Renata ujedno postaje i lik, pokretač radnje u priči te zajedno s bakom pokušava doći do odgovora na pitanje zašto obnova bakine kuće još nije dovršena.

“Dum spiro spero” (2016)

 • Režija: Pero Kvesić
 • Produkcija: Factum
 • Trajanje: 52 minute

Sinopsis: Dum spiro spero latinska je uzrečica koja znači dok dišem, nadam se i koja je do danas ostala geslo onih koji se ne predaju do posljednjeg daha. Ispreplićući svakidašnjicu, knjige i smrt, autor priča o gubljenju snaga i snazi da se s tim gubitkom nosi. Svatko umire od časa kad se rodi, što je najveći razlog da se razumiju vrijednosti života i uživa u radostima koje pruža.

Afirmirani pisac je nakon niza knjiga napravio prvi film, pri čemu je iskustvo literata progovorilo filmskim jezikom dosežući razinu njegove literature. Pojedinosti uobičajenog okruženja i svakodnevnog života uklapaju se u priču koja iz njih izvire. Ovaj je film uvelike one man show jer je uz scenarij i režiju te sviranje drombulje, autor snimio i sav materijal.

“Irenino ogledalo” (2015)

 • Režija: Leon Rizmaul
 • Produkcija: HRT
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: “Portreti i susreti” dokumentarna je serija nastala na TV Zagrebu u razdoblju od 1960. do 1971. Serija prikazuje život i rad najistaknutijih hrvatskih slikara, pjesnika i ostalih umjetnika u hrvatskom kulturnom miljeu tog doba. Više od pola stoljeća nakon što je serija počela, autor će rekonstruirati neke epizode. Autorica scenarija Irena Vrkljan sastaje se s prošlošću.

“Iza lica zrcala” (2016)

 • Režija: Katarina Zrinka Matijević
 • Produkcija: Factum
 • Trajanje: 42 minute

Sinopsis: “Iza lica zrcala” autoričina je osobna potraga za unutarnjim mirom prikazana kroz putovanje Likom, zabačenim zavičajem njezinih predaka. Lika je puna tunela, a nakon svakog mračnog tunela, punog tajni, strahova i tame – prikazanih organskim, eksperimentalnim slikama – budi se novo godišnje doba.

Iskustvo zaokružuju pejzaži, starosjedioci, obilje zvukova i glas koji nas vodi u offu. Dok redateljica snima očaravajuće magnetične, ali i morbidno surove scene Like, Lika ocrtava samu redateljicu koja ponovno proživljava vlastita iskustva i iskustva svojih predaka ne bi li pronašla ključ kako prihvatiti svoju bolest, epilepsiju te preboljeti gubitak četiri trudnoće i ljubavi.

“Kandidat” (2016)

 • Režija: Tomislav Pulić, Robert Tomić Zuber
 • Produkcija: HRT
 • Trajanje: 62 minute

Sinopsis: Tomislav P. (42) suvlasnik je u jednom zagrebačkom neboderu. Motiviran slučajnim dolaskom na sastanak suvlasnika, onime što je tada doživio i ratom obavijestima na oglasnoj tabli zgrade između dvaju kandidata za predstavnika stanara, odluči malo dublje zagrepsti u odnose u zgradi te trošenje pričuve.

Istovremeno, predizborna godina na parlamentarnoj razini sve više udara ritam stambenog izbornog procesa u njegovoj zgradi. Zajednička sredstva, razdjelnici, oštećeni limovi i derutnost same zgrade pitanja su koja ustupaju mjesto onima koji traže odgovor gdje si bio ’91, jesi li desni ili lijevi, naš ili njihov. Izbori naoko niskih tenzija postaju upravo suprotno. Nižu se svakodnevni prevrati, koji unose sve veći nemir među stanare zgrade Tomislava P.

“Kratki obiteljski film” (2016)

 • Režija: Igor Bezinović
 • Produkcija: HRT
 • Trajanje: 21 minutu

Sinopsis: Marica živi sa sinom Đurom. Prije nekoliko godina osuđena je zbog napada nožem na snahu. Dvije godine odležala je u ženskoj kaznionici, a ostatak kazne odslužila je pod probacijskim nadzorom kod kuće. Snaha više ne živi s njima…

“Kupus na lešo” (2016)

 • Režija: Zorko Sirotić
 • Produkcija: Kinoklub Zagreb
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: “Kupus na lešo” govori o jutru provedenom s prijateljem koji boluje od raka, dok priča ne krene u neočekivanom, kulinarskom smjeru.

“Naslijeđe” (2016)

 • Režija: Sanja Šamanović
 • Produkcija: Mitropa
 • Trajanje: 14 minuta

Sinopsis: Film govori o majci i kćeri koje su nakon naslijeđenog obiteljskog obrasca prisiljene ponovno živjeti zajedno. Dnevne, naizgled posve banalne rutine, popraćene su razgovorima kroz koje sve manje isplivava tuga, a sve više naslijeđena snaga kojom jedna drugu guraju naprijed.

“Pomutnje” (2016)

 • Režija: Lana Kosovac
 • Produkcija: Eurokaz / Akademija dramske umjetnosti
 • Trajanje: 70 minuta

Sinopsis: Mladi glumci u predstavi, premijera u New Yorku, rad s poznatim redateljem na iznimno zahtjevnoj predstavi. Neiskusna filmska ekipa prati višemjesečne pripreme za predstavu, a istovremeno, kako se suočava s kreativnim i produkcijskim pomutnjama, sama postaje protagonistima.

Obje ekipe doživjet će pritiske i velika očekivanja u prvim koracima svojeg budućeg profesionalnog života. Film koji je počeo kao making of razvio se u kreativni autorski dokumentarac.

“Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile” (2015)

 • Režija: Marica Lalić, Ivan Lasić
 • Produkcija: Udruga Skribonauti / Kino klub Split
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: “Pravo na rad: Onako kako su ga ostavile” film je o radnicama Uzora, pogonu u kojem su radile i njihovim sudbinama nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća.

“Sanja” (2016)

 • Režija: Nikica Zdunić
 • Produkcija: Akademija dramske umjetnosti / Kinoklub Zagreb
 • Trajanje: 10 minuta

Sinopsis: “Sanja” je dokumentarni portret koji razotkriva unutarnji svijet snova i dvojbi jedne dizajnerice. Ispreplitanjem njenih životnih motiva, šume i mora, racionalni svijet kroz zamagljeni objektiv postaje vizualizacija Sanjina unutarnjeg svemira. Kao suprotnost tom osobnom svijetu gledamo svakodnevicu u njezinoj radionici. Dok ona u priči naglašava slikovitost svog unutarnjeg svijeta, prodoran zvuk pile zadire u stvarnost kojoj Sanja ne može pobjeći.

“Slobodni” (2015)

 • Režija: Tomislav Žaja
 • Produkcija: Gral Film
 • Trajanje: 73 minute

Sinopsis: “Slobodni” prati ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu. Nakon izlaska iz institucija ovi ljudi se počinju mijenjati pred našim očima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive.

“Tanka linija” (2015)

 • Režija: Nina Mimica, Paola Sangiovanni
 • Produkcija: DocLab / Altreforme / Kinematograf
 • Trajanje: 80 minuta

Sinopsis: Film istražuje uzroke i posljedice ratnih silovanja, kroz priče dvojice bivših talijanskih vojnika, pripadnika mirovnih misija, umiješanih u zločine nad civilima u Somaliji te priče žene, žrtve silovanja u Bosni, koja se opire šutnji cijele zajednice i pokušava ostvariti pravdu.

“Ti si mići mići mrav” (2015)

 • Režija: i.j.piNO
 • Produkcija: Samostalna produkcija
 • Trajanje: 8 minuta

Sinopsis: Postojali i živjeli u uobičajenoj svakodnevici… al ih/Te nešto promatra i slaže svoje figurine… pa neka nepoznata sila odlučila da rešava stvar i zame stvar u svoje ruke… i krenu… kolone… a ta Nepoznata Sila rešava Stvar… a Ti si mići mići mrav… u toj istoj igri.

“Treći” (2016)

 • Režija: Arsen Oremović
 • Produkcija: Interfilm
 • Trajanje: 70 minuta

Sinopsis: Nogomet na ovim prostorima nikada nije bio samo nogomet, a posebno ne nakon osvajanja trećeg mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu 1998. godine u Francuskoj. Otada se, po geslu kruha i igara, natjecanja nogometaša i drugih vrhunskih reprezentacija instrumentaliziraju za skretanje pozornosti s teške aktualne gospodarske situacije, kupovanje dnevno-političkih bodova, stvaranje privida snage nacije koja rasprodaje svoje resurse i zapravo nepovratno gubi nacionalni identitet te za pretakanje javnog novca u privatne džepove. Tako se sport oduzima navijačima, sportskim rekreativcima, amaterima…

“Turizam!” (2016)

 • Režija: Tonći Gaćina
 • Produkcija: Kino klub Split / Akademija dramske umjetnosti
 • Trajanje: 52 minute

Sinopsis: “Turizam!” je film o vještim lovcima, njihovom plijenu koji ništa ne sluti, kao i o diskretnim sakupljačima koji su tu da pokupe ono što preostane. Svako ljeto mjesta na hrvatskoj obali udvostruče broj stanovnika kroz turističke posjete sa svih strana svijeta. Turizam je danas glavna gospodarska grana, a u Hrvatskoj se često doima i kao jedina.

Diljem Jadrana niču, ponekad iz ničega, raznovrsni sadržaji namijenjeni da upotpune tzv. turističku ponudu. Dok jedni love i uzgajaju ribu, drugi je spremaju, treći pak zabavljaju goste… Životni krug kao da ne prestaje; identiteti, emocije i rezultati transcendiraju s mjesta na mjesto, s lokacije na lokaciju.

“Vijesti iz Laayouna” (2016)

 • Režija: Đuro Gavran
 • Produkcija: Pipser
 • Trajanje: 51 minutu

Sinopsis: Film prati nekoliko mladića u sahraskom izbjegličkom naselju 27. veljače koji se nalazi u surovom pustinjskom predjelu jugozapadnog Alžira. Jedan po jedan oni su bježali iz okupiranog dijela Zapadne Sahare u slobodu izbjeglištva. Glazba je njihovo jedino oružje u vječnoj borbi za slobodu i neovisnost vlastite zemlje – Zapadane Sahare.

“Zauvijek” (2015)

 • Režija: Monika Rusak
 • Produkcija: Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci / Sveučilište u Rijeci
 • Trajanje: 12 minuta

Sinopsis: Projekt “Zauvijek” kratki je dokumentarni eksperimentalni film u trajanju do 15 minuta o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti. U filmu su korišteni zvučni zapisi dokumentarnih snimki razgovora s protagonisticom, R. J. (89), oko čije se životne priče gradi nelinearni narativ.

Prolaznost života prikazana je kroz simboliku vode kao glavnog pokretača priče koja u prenesenom značenju prikazuje izgubljenu ljubav protagonistice, a prikazi pejzaža uz Dravu kod Varaždina kao i ostale scene u kojima se voda pojavljuje u različitim oblicima, glavni su okviri unutar kojih se odvija prošlost i sadašnjost jedne žene.  Film je sniman u Varaždinu početkom 2015. godine u Domu za starije i nemoćne osobe te na lokacijama uz rijeku Dravu.

14. LFF, Restartovi filmovi:

“Ispred zastava” (2016)

 • Režija: Sanja Bistričić
 • Produkcija: Restartova Škola dokumentarnog filma
 • Trajanje: 12 minuta

Sinopsis: Film o ljubavi i mržnji, odrastanju i prihvaćanju. Đuro je panker – Hrvat – katolik koji u srcu nosi rane iz prošlosti koje su ga obilježile i zbog kojih iracionalno mrzi sve što nema veze s njegovom domovinom. Njegov pankerski svjetonazor kao i način života postaje umrljan mržnjom i bijesom koju izražava kroz javni bunt i provokacije.

Spletom okolnosti, Đurin se svijet poljulja kad upozna Elviru, djevojku srpske nacionalnosti. Ovo je priča o životu koji nam zna prirediti smiješne iscjeljujuće paradokse kako bi nas poučio i ljubavi koja je iznad krvnih zrnaca.

“Kino otok” (2016)

 • Režija: Ivan Ramljak
 • Produkcija: Restart
 • Trajanje: 35 minuta

Sinopsis: Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova, koji su im obilježili živote.

“Neovisna lista oportunista” (2016)

 • Režija: Dejan Oblak, Vedran Senjanović
 • Produkcija: Restart
 • Trajanje: 44 minute

Sinopsis: “Neovisna lista oportunista” prati kandidaturu istoimene političke opcije na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj 2011. godine, sastavljene od studenata političkih znanosti čiji je glavni politički cilj bio parodija cijelog demokratskog izbornog procesa kakav danas postoji u Hrvatskoj. NLO se vodio idejom da mnogi građani ne znaju za koga točno glasati, da je sustav parlamentarne demokracije rezultirao siromašnim dvostranačjem bez maštovitosti i inovativnosti. U filmu pratimo četrnaest kandidata i način na koji se snalaze na političkom terenu.

“Nešto o životu” (2016)

 • Režija: Nebojša Slijepčević
 • Produkcija: Restart
 • Trajanje: 30 minuta

Sinopsis: U zadnjoj kući u malom slavonskom selu živi osam maloljetnih djevojaka. Uz pomoć odgajatelja pokušavaju promijeniti vlastite živote. Odrastaju zajedno, vodeći domaćinstvo i upravljajući gospodarstvom, a u slobodno vrijeme profesionalni bubnjar Branko Trajkov uči ih bubnjati. No, nova djevojka, četrnaestogodišnja Ivana, ne želi bubnjati. Zašto?

“Samo tvrdo” (2016)

 • Režija: Dražen Puklavec
 • Produkcija: Restartova Škola dokumentarnog filma
 • Trajanje: 9 minuta

Sinopsis: Dečki kažu da je njihova igra tvrda, ali da je to sasvim normalno. Nogomet je tjedni ritual, a dobrodošli su svi, poznanici, kolege s posla, prijatelji prijatelja, samo da se dođe do desetog igrača. U filmu pratimo epilog događaja u kojem tvrdo nije imalo isto značenje za sve igrače na terenu. Žustra želja za pobjedom, iscrpljenost, ekipa koja se ne poznaje dobro i malo muškog ponosa, sve su sastojci potrebni za dobru staru tučnjavu.

Kada se prelomilo, zašto je nekome žao, a nekome smiješno, tko je bio na šivanju, a tko više ne igra nogomet – momci pokušavaju razjasniti i sebi i autoru filma.

“Žena zmaj” (2016)

 • Režija: Ivana Sansević
 • Produkcija: Restart
 • Trajanje: 33 minute

Sinopsis: “Žena zmaj” je priča o tri djevojke koje su se godinama borile s anoreksijom i bulimijom. U procesu traženja sebe prošle su težak put prehrambenih poremećaja. Ovo je priča i o jednoj djevojci koja se dugo godina osjećala krivom jer nije pomogla svojoj sestri kada joj je to bilo najpotrebnije. Ovo je priča o tuzi, razočaranju, ali i pronalaženju i otkrivanju – priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo, i koliko, još više, možemo.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.