PočetnaNajaveNajbolji dokumentarci 14. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

Najbolji dokumentarci 14. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

-

Pobjednički filmovi lanjskog Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u Opatiji, sredinom veljače kreću na filmsku turneju Hrvatskom pod nazivom Liburnia uplovljava, a prva stanica uplovljavanja bit će Zagreb.

Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače, u terminima od 18 i 20 sati zagrebačka će publika upoznati najbolje dokumentarce 14. LFF-a i njihove redatelje te ekipu filma.

Film koji otvara program, u subotu u 18 sati, bit će “Slobodni” (Gral Film, 2016.) redatelja Tomislava Žaje, dobitnik LFF-ove Nagrade za najbolju režiju. Žaja je pratio ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu, o čemu će više govoriti nakon projekcije.

Od 20 sati slijedi “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića, dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film, čija je središnja figura živahna starica Marica koja je dvije godine provela u ženskoj kaznionici zbog napada nožem na snahu. Uvid u pozadinu događanja dat će redatelj Igor Bezinović te koscenarist i producent (HRT) Leon Rizmaul.

Posljednji film u subotu bit će nagrađivani “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) redatelja Pere Kvesića, osobna redateljeva priča a ujedno i autorov dokumentarni prvijenac, koji je proglašen je Najboljim filmom 14. LFF-a. Kako je poznati hrvatski pisac postao dokumentaristom saznat ćete u Dokukinu od samog autora.

Nedjeljni program u 18 sati otvara “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) Katarine Zrinke Matijević, dobitnik LFF-ovog Posebnog priznanja žirija te nagrada za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Nevjerojatno magnetičnim, ali i jezovitim scenama Like, redateljica prenosi svoja i životna iskustva svojih predaka, u nastojanju da pronađe ključ za prevladavanje osobnih gubitaka. O filmu će s publikom razgovarati sama autorica, zatim dizajneri zvuka Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić te direktor fotografije Vjeran Hrpka.

Slijedi potom dobitnik Nagrade za najbolju montažu, “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kino klub Split; 2016) Tonćija Gaćine koji je uhvatio komadić Jadrana u vrijeme turističke sezone, kad na njemu niču nevjerojatni sadržaji namijenjeni upotpunjavanju turističke ponude. Film će uz redatelja predstaviti i montažer Jan Klemsche.

Program Liburnia uplovljava u Zagreb u 20 sati zatvara dobitnik Nagrade LFF-ove publike, talijansko-hrvatska koprodukcija “Tanka linija” (DocLab / Altreforme / Kinematograf; 2015.) redateljica Nine Mimice i Paole Sangiovanni. U filmu upoznajemo Bakiru, žrtvu ratnih silovanja koja se ni dan-danas nije prestala boriti za pravdu te Mikelea, talijanskog pripadnika jedinice UN-a umiješane u zločine u Somaliji. O filmu će se razgovarati s hrvatskom producenticom Dijanom Mlađenović.

Grupna ulaznica za oba dana iznosi 35 kuna, za jedan slot 15 kuna a za dva slota 22 kune. Moguće ih je nabaviti na blagajni kina dok je rezervacije moguće izvršiti na sljedećoj poveznici


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije