Početna Najave Najbolji dokumentarci 14. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

Najbolji dokumentarci 14. Liburnia Film Festivala u Dokukinu KIC

-

Pobjednički filmovi lanjskog Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se krajem kolovoza održava u Opatiji, sredinom veljače kreću na filmsku turneju Hrvatskom pod nazivom Liburnia uplovljava, a prva stanica uplovljavanja bit će Zagreb.

Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) u subotu i nedjelju, 11. i 12. veljače, u terminima od 18 i 20 sati zagrebačka će publika upoznati najbolje dokumentarce 14. LFF-a i njihove redatelje te ekipu filma.

Film koji otvara program, u subotu u 18 sati, bit će “Slobodni” (Gral Film, 2016.) redatelja Tomislava Žaje, dobitnik LFF-ove Nagrade za najbolju režiju. Žaja je pratio ljude zatvorene u hrvatskim institucijama za osobe s intelektualnim teškoćama i njihov put u slobodu, o čemu će više govoriti nakon projekcije.

Od 20 sati slijedi “Kratki obiteljski film” (HRT, 2015.) Igora Bezinovića, dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film, čija je središnja figura živahna starica Marica koja je dvije godine provela u ženskoj kaznionici zbog napada nožem na snahu. Uvid u pozadinu događanja dat će redatelj Igor Bezinović te koscenarist i producent (HRT) Leon Rizmaul.

Posljednji film u subotu bit će nagrađivani “Dum spiro spero” (Factum, 2016.) redatelja Pere Kvesića, osobna redateljeva priča a ujedno i autorov dokumentarni prvijenac, koji je proglašen je Najboljim filmom 14. LFF-a. Kako je poznati hrvatski pisac postao dokumentaristom saznat ćete u Dokukinu od samog autora.

Nedjeljni program u 18 sati otvara “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) Katarine Zrinke Matijević, dobitnik LFF-ovog Posebnog priznanja žirija te nagrada za najbolju fotografiju i dizajn zvuka. Nevjerojatno magnetičnim, ali i jezovitim scenama Like, redateljica prenosi svoja i životna iskustva svojih predaka, u nastojanju da pronađe ključ za prevladavanje osobnih gubitaka. O filmu će s publikom razgovarati sama autorica, zatim dizajneri zvuka Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić te direktor fotografije Vjeran Hrpka.

Slijedi potom dobitnik Nagrade za najbolju montažu, “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Kino klub Split; 2016) Tonćija Gaćine koji je uhvatio komadić Jadrana u vrijeme turističke sezone, kad na njemu niču nevjerojatni sadržaji namijenjeni upotpunjavanju turističke ponude. Film će uz redatelja predstaviti i montažer Jan Klemsche.

Program Liburnia uplovljava u Zagreb u 20 sati zatvara dobitnik Nagrade LFF-ove publike, talijansko-hrvatska koprodukcija “Tanka linija” (DocLab / Altreforme / Kinematograf; 2015.) redateljica Nine Mimice i Paole Sangiovanni. U filmu upoznajemo Bakiru, žrtvu ratnih silovanja koja se ni dan-danas nije prestala boriti za pravdu te Mikelea, talijanskog pripadnika jedinice UN-a umiješane u zločine u Somaliji. O filmu će se razgovarati s hrvatskom producenticom Dijanom Mlađenović.

Grupna ulaznica za oba dana iznosi 35 kuna, za jedan slot 15 kuna a za dva slota 22 kune. Moguće ih je nabaviti na blagajni kina dok je rezervacije moguće izvršiti na sljedećoj poveznici


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.