Početna Recenzije (1. DokuMA Film Festival) "Park ljubavi" - Nostalgična razglednica iz nekih drugačijih...

(1. DokuMA Film Festival) “Park ljubavi” – Nostalgična razglednica iz nekih drugačijih vremena

-

“Park ljubavi” (2013., produkcija: ADU) Lane Kosovac prošle je godine osvojio simpatije publike na 11. Liburnia Film Festivalu, a samim uvrštenjem na premijerni makarski DokuMA Film Festival hrvatska redateljica je dobila dodatno priznanje za svoje nesumnjivo zapaženo ostvarenje.

S petnaestak minuta ukupnog trajanja, “Park ljubavi” nije od naročite dugometarske priče. Njegova snaga prije svega leži u minimalističkom te nevjerojatno osvježavajućem i dječje iskrenom uvidu u bračne “tko preživi pričat će” putešesvije gotovo zaboravljenih ljudskih duhova s pogrešne strane Univerzijade.

U jedno drugačije, dinosaursko izumrlo vrijeme, u Novom Zagrebu je izgrađen prvi park nakon završetka Drugog svjetskog rata. Mladenci bi u spomenutom parku pod imenom Park mladenaca odabrali stablo koje će se u njihovu čast zasaditi na tom mjestu.

Tri bračna para u najboljim godinama – koji su i sami prošli sličan ritual – govore o vlastitim zabludama (“Muž mi nikada nije rekao ‘oprosti’ za prevaru”) i urnebesnim epifanijama (“Najprije smo bili ljubavnici, pa brat i sestra, a sada smo dvije sestre”), a mjesto u dokumentarcu je pronašla i priča o unajmljenom detektivu.

Jedan od najtoplijih i najnostalgičnijih domaćih dokumentaraca koje smo gledali u posljednje vrijeme, “Park ljubavi” je slatka, lepršava i definitivno preporučljiva požutjela razglednica nekih davno svršenih i humanijih vremena.

"Park ljubavi"

O FILMU:

Režija: Lana Kosovac
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: ADU
Trajanje: 16 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".