PočetnaVijesti"Dum spiro spero" najbolji film 14. Liburnia Film Festivala

“Dum spiro spero” najbolji film 14. Liburnia Film Festivala

-

“Dum spiro spero” (Factum, 2016.) redatelja Pere Kvesića osvojio je Nagradu za najbolji film 14. Liburnia Film Festivala po izboru žirija, doznali smo na sinoćnjoj dodjeli nagrada na opatijskoj Ljetnoj pozornici.

Žiri festivala, u kojem su sjedili Tiha K. Gudac, Carolina Mancini, Dragan von Petrovic, Marko Njegić i Zoran Medved, nagradu je filmu dodijelio jer “slavi život tako što nalikuje samom životu u njegovoj cikličnosti, subjektivnosti, ljepoti, tuzi i jednostavnim užicima”, te ju posvetio protagonistu, posebnom liku kako stoji u njihovom obrazloženju – psu Bablu.

Nagrada publike pripala je “Tankoj liniji” Nine Mimice i Paole Sangiovanni (Doclab / Altreforme / Kinematograf; 2015.), a LFF-ovi su posjetitelji ovom dokumentarcu dodijelili prosječnu ocjenu od 4,65.

Producentica Dijana Mlađenović (Kinematograf; "Tanka linija" / Foto: Tanja Kanazir
Producentica Dijana Mlađenović (Kinematograf; “Tanka linija”) / Foto: Tanja Kanazir

Oba filma festival je nagradio novčanom nagradom od po 7 tisuća kuna, a Restart s tehničkom uslugom izrade DCP-ja..

Žiri je Posebno priznanje dodijelio filmu “Iza lica zrcala” (Factum, 2016.) Katarine Zrinke Matijević, obrazloživši odluku riječima da “zrcali i život i film kao isprepleteni odraz u refleksiji introspektivnog dokumentarnog eseja”, te dodao da je riječ o vrlo posebnom filmu.

Riječanin Igor Bezinović dobio je Nagradu za najbolji regionalni film sa svojim “Kratkim obiteljskim filmom” (HRT, 2015.) te je time ostvario i direktan ulaz na radionicu BDC Discoveries uz popust od pedeset posto na entry fee, koju osigurava Balkan Documentary Center.

“Specifičnim redateljskim pristupom, stilski bliskim ranim radovima Karpa Ačimovića Godine i Srđana Karanovića, ‘Kratki obiteljski film’ bavi se ozbiljnom temom analize uzroka i posljedice jednog zločina na formalno duhovit i filmski uvjerljiv način”, stoji u obrazloženju žirija.

Tomislav Žaja / Foto: Tanja Kanazir
Tomislav Žaja / Foto: Tanja Kanazir

Žiri je dodijelio i stručne nagrade. Tomislav Žaja proglašen je Najboljim redateljem 14. LFF-a za film “Slobodni” (Gral Film, 2015.) zbog “vještog korištenja filmskih sredstava u sažimanju intimne priče velikog broja iznimnih likova te zbog posvećenosti i etičnosti kojom je doprinio oslobađanju protagonista od stigme koju im nameće društvo.” Nagrada uključuje autorovo sudjelovanje na radionici Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma (IDF) iz Praga, na koju je Žaja pozvan sa svojim sljedećim projektom.

Jan Klemsche proglašen je Najboljim montažerom za film “Turizam!” (Akademija dramske umjetnosti / Kino Klub Split; 2016.) zbog “sjajnih redateljski odabranih fragmenata, znalački i vješto strukturiranih u duhovitu slagalicu turističkog života, prikazanog iz perspektive različitih likova, objedinjenih dobrim ritmom i crnim humorom.”

Najboljim snimateljem 14. LFF-a postao je Vjeran Hrpka za rad na filmu “Iza lica zrcala”, dok je žiri njegovu fotografiju opisao kao “hipnotični magnetizam koji izvrsno prenosi emociju redateljice”. Vesna Biljan Pušić i Ivan Zelić za isti su film nagrađeni kao Najbolji dizajneri zvuka, zbog “magičnog komada umjetnosti, gotovo bez presedana u novijoj hrvatskoj kinematografiji.”

Foto: Tanja Kanazir
Foto: Tanja Kanazir

Festivalske statue koje su uručene pobjednicima originalni su autorski rad umjetnika Saše Jantoleka.

14. LFF od ponedjeljka je, 22. kolovoza, na opatijskim lokacijama, Ljetnoj pozornici i Vili Antonio, predstavio ukupno 32 recentna hrvatska dokumentarca od čega 22 u konkurenciji za nagrade, a edukacijski i zabavni programi održani su u Caffe baru Eugenian i Old School Pubu.

Opatija je, naime, prvi put ugostila festival hrvatskog dokumentarnog filma, čije je uspješno četrnaesto izdanje zatvoreno koncertom riječkog benda This Connection. Novi ambijent i novi grad donio je bogatiji program (Kavu s autorom i Popratni filmski program), veći broj stranih posjetitelja festivala te još jednom Liburniju učinio dokumentarnim centrom Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.