Početna Vijesti Zlatna Arena za Rundek Cargo Trio i "Generaciju '68"

Zlatna Arena za Rundek Cargo Trio i “Generaciju ’68”

-

U Puli je jučer završilo 63. izdanje Pulskog filmskog festivala (9. – 16. srpnja). Za još dobrih doku-vijesti prije konačnog zatvaranja ovogodišnjeg festivalskog zastora, zaslužan je Rundek Cargo Trio koji je osvojio Zlatnu Arenu za glazbu u filmu “Generacija ’68” (Factum, 2016.) Nenada Puhovskog.

Žiri Hrvatskog programa (Bruno Kragić, Labina Mitevska, Hrvoje Mršić, Donald K. Ranvaud i Sanja Vejnović) svoj je izbor obrazložio riječima: “Za glazbu koja nostalgično i nenametljivo uvodi gledatelja u vrijeme o kojem film pripovijeda.”

Rundek Cargo Trio 2009. godine osnovao je poznati hrvatski glazbenik i tekstopisac Darko Rundek. Uz njega glazbeni sastav još sačinjavaju violinistica Isabel Katala te multiinstrumentalist Dutso Vranić.

U Hrvatski program ovogodišnje Pule natiskala su se ukupno 34 filma, od čega sedam u natjecateljskom dijelu. Uz “Generaciju ’68” velika svjetla pozornice zahvatila su i dokumentarac “Pomutnje” (Eurokaz, 2016.) Lane Kosovac, dok je “Modri kavez” (2015) Brune Bajić prikazan izvan konkurencije.

Domaći dokumentarci osladili su se također s dvije strukovne nagrade. Eva Kraljević je za svoj “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) primila snimateljsku nagradu “Nikola Tanhofer”, dok je Peri Kvesiću proslijeđena Nagrada “Vedran Šamanović” za inovativan filmski pristup na dokumentarcu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.