Početna Vijesti Zlatna Arena za Rundek Cargo Trio i "Generaciju '68"

Zlatna Arena za Rundek Cargo Trio i “Generaciju ’68”

-

U Puli je jučer završilo 63. izdanje Pulskog filmskog festivala (9. – 16. srpnja). Za još dobrih doku-vijesti prije konačnog zatvaranja ovogodišnjeg festivalskog zastora, zaslužan je Rundek Cargo Trio koji je osvojio Zlatnu Arenu za glazbu u filmu “Generacija ’68” (Factum, 2016.) Nenada Puhovskog.

Žiri Hrvatskog programa (Bruno Kragić, Labina Mitevska, Hrvoje Mršić, Donald K. Ranvaud i Sanja Vejnović) svoj je izbor obrazložio riječima: “Za glazbu koja nostalgično i nenametljivo uvodi gledatelja u vrijeme o kojem film pripovijeda.”

Rundek Cargo Trio 2009. godine osnovao je poznati hrvatski glazbenik i tekstopisac Darko Rundek. Uz njega glazbeni sastav još sačinjavaju violinistica Isabel Katala te multiinstrumentalist Dutso Vranić.

U Hrvatski program ovogodišnje Pule natiskala su se ukupno 34 filma, od čega sedam u natjecateljskom dijelu. Uz “Generaciju ’68” velika svjetla pozornice zahvatila su i dokumentarac “Pomutnje” (Eurokaz, 2016.) Lane Kosovac, dok je “Modri kavez” (2015) Brune Bajić prikazan izvan konkurencije.

Domaći dokumentarci osladili su se također s dvije strukovne nagrade. Eva Kraljević je za svoj “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.) primila snimateljsku nagradu “Nikola Tanhofer”, dok je Peri Kvesiću proslijeđena Nagrada “Vedran Šamanović” za inovativan filmski pristup na dokumentarcu “Dum spiro spero” (Factum, 2016.).

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.