PočetnaVijestiEvi Kraljević nagrada Hrvatske udruge filmskih snimatelja

Evi Kraljević nagrada Hrvatske udruge filmskih snimatelja

|

U sklopu 63. Pulskog filmskog festivala u utorak su, 12. srpnja, dodijeljene godišnje snimateljske nagrade “Nikola Tanhofer” za proteklu, 2015. godinu.

Žiri (Goran Mećava, Mladen Matula i Željko Sarić) je jednu od nagrada dodijelio i dokumentarnom ostvarenju. Nagrada u kratkometražnoj kategoriji pripala je Evi Kraljević za rad na njenom autorskom djelu “Lijepo mi je s tobom, znaš” (Hulahop, 2015.), dok je žiri svoju odluku popratio riječima:

“U ovogodišnjoj oštroj konkurenciji u kategoriji kratkometražnih filmskih formi, žiri je nagradu dodijelio dokumentarnom filmu ‘Lijepo mi je s tobom, znaš’. Oslobodivši kameru stega, dopustivši joj da bude izravnim sudionikom zbivanja, te zanimljivim kadriranjem i poigravanjem neoštrinom, Eva Kraljević je kreirala djelo rijetko viđene emocionalnosti”.

Snimateljska nagrada “Nikola Tanhofer” osnovana je 2014. godine, a dodjeljuje je Hrvatska udruga filmskih snimatelja za vizualnu izvrsnost domaćih umjetnika s kamerom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.