Početna Najave "Ususret LFF-u": Osam zapaženih dokumentaraca u Opatiji

“Ususret LFF-u”: Osam zapaženih dokumentaraca u Opatiji

-

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Potrošeni”

Program “Ususret LFF-u” koji projekcijama svjetskih dokumentarnih hitova na Ljetnoj pozornici Opatija tradicionalno najavljuje početak novog izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala (25. – 29.8., Ičići), od 18. do 23. kolovoza na jednu od najljepših hrvatskih pozornica na otvorenom donosi osam zapaženih dokumentaraca.

LFF, u suradnji s Restart Labelom i Festivalom Opatija, publici ovog dijela Hrvatske pruža priliku da se upozna s ovogodišnjim dokumentarnim oskarovcem, filmom “Citizenfour” (2014), zatim s dva najbolja filma prošlogodišnje Liburnije te s nekima od najboljih svjetskih dokumentarnih ostvarenja u prošloj sezoni.

Prvi film u programu, u utorak 18. 8. u 21 sat, bit će ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac, “Citizenfour” redateljice Laure Poitras. Najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, osobno je kontaktirao redateljicu za vrijeme svog boravka u Hong Kongu 2013. a iz njihovih je razgovora nastao dokumentarni triler kojeg su kritičari proglasili jednim od filmova stoljeća.

The-Look-of-Silence-2
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pogled tišine”

Iste večeri u 23 sata gledamo i “Web junkie – ovisnici o mreži” / “Web Junkie” (2013) redatelja Shosha Shlama i Hille Medalije. Kroz ovaj ćemo dokumentarac upoznati kineski rehabilitacijski centar za odvikavanje od mrežnih igara i interneta, jedan od 400 centara kojima Kina nastoji svoju mladež uputiti na pravi put.

Srijeda od 21 sat donosi “Pogled tišine” / “The Look of Silence” (2014), novi uradak majstora storytellinga Joshue Oppenheimera čiji je “Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) lani kandidiran za Oscara.

“Pogled tišine”, koji u nizu osvojenih nagrada ima i Veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu te Grand Prix na danskom CPH:DOX-u, svojevrstan je nastavak “Čina smaknuća”: ponovno su u fokusu politička sadašnjost i prošlost Indonezije, obilježeni političkim ubojstvima tijekom 60-ih. Misija glavnog junaka da sazna kako je ubijen njegov brat te suoči ubojice s prošlošću, pretočena je, riječima producenta filma Wernera Herzoga, u duboko, vizionarsko i zapanjujuće djelo.

Aktualni problem azilanata tematizira dokumentarac “Usputna stanica” / “Stop-Over” (2013) Kaveha Bakhtiarija nominirana za europskog dokumentarnog Oscara, koji se gleda u srijedu od 23 sata. Amir, useljenik iz Irana, svoj je skromni stan u Ateni preorganizirao u sklonište za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje, a Grčka im je samo jedna od točaka na putu prema Zapadu.

U podrumu / Im-Keller / In The Basement
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “U podrumu”

Austrijsko prljavo rublje na zabavan način na opatijsku Ljetnu u četvrtak 20. 8. u 21 sat iznosi slavni provokator Ulrich Seidl. Za potrebe svog najnovijeg filma, U podrumu” / “Im Keller” (2014), Seidl se zavukao u podrume austrijskog srednjeg staleža, i tamo zatekao opsesiju, limenu glazbu, nacizam, fitness i fetišizam, te mnoge druge neobične i uznemirujuće navade.

Sasvim drugačija priča na istu se pozornicu smješta u drugom programskom bloku: u 23 sata preuzima ju glazba, afrobeat. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražio je kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata Fele Kutija, a rezultat je dokumentarni portret “U potrazi za Felom” / “Finding Fela” (2014).

Neposredno prije početka 13. LFF-a, čiji Nulti dan u utorak 25.8. u Ičićima otvara regionalni program, na Ljetnoj će se, u nedjelju 23. 8., gledati i dva filma koji su lani poželi LFF-ove nagrade.

U 21 sat bit će prikazan najbolji film festivala po ocjeni žirija, “Potrošeni” (2014) redatelja Boruta Šeparovića, a u 23 sata “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić, film nagrađen za najbolju režiju i montažu, te svakako jedan od najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca protekle sezone.

Autorica će na 13. LFF-u održati case study svojeg dokumentarca, što predstavlja sad već tradicionalnu intenciju Liburnije da publici kroz dubinske analize predstavi pozadinu dokumentarnih uspješnica.

Ulaznica za projekcije kupuje se na blagajni Ljetne pozornice ili online na mojekarte.hr, po cijeni od 25 kuna za jednu te 40 kuna za dvije ulaznice u večeri.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.