PočetnaNajave"Ususret LFF-u": Osam zapaženih dokumentaraca u Opatiji

“Ususret LFF-u”: Osam zapaženih dokumentaraca u Opatiji

|

Naslovna fotografija: Kadar iz dokumentarnog filma “Potrošeni”

Program “Ususret LFF-u” koji projekcijama svjetskih dokumentarnih hitova na Ljetnoj pozornici Opatija tradicionalno najavljuje početak novog izdanja festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala (25. – 29.8., Ičići), od 18. do 23. kolovoza na jednu od najljepših hrvatskih pozornica na otvorenom donosi osam zapaženih dokumentaraca.

LFF, u suradnji s Restart Labelom i Festivalom Opatija, publici ovog dijela Hrvatske pruža priliku da se upozna s ovogodišnjim dokumentarnim oskarovcem, filmom “Citizenfour” (2014), zatim s dva najbolja filma prošlogodišnje Liburnije te s nekima od najboljih svjetskih dokumentarnih ostvarenja u prošloj sezoni.

Prvi film u programu, u utorak 18. 8. u 21 sat, bit će ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji dugometražni dokumentarac, “Citizenfour” redateljice Laure Poitras. Najpoznatiji američki zviždač Edward Snowden koji je otkrio skandal o nezakonitom prisluškivanju građana od strane Nacionalne službe sigurnosti SAD-a, osobno je kontaktirao redateljicu za vrijeme svog boravka u Hong Kongu 2013. a iz njihovih je razgovora nastao dokumentarni triler kojeg su kritičari proglasili jednim od filmova stoljeća.

The-Look-of-Silence-2
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Pogled tišine”

Iste večeri u 23 sata gledamo i “Web junkie – ovisnici o mreži” / “Web Junkie” (2013) redatelja Shosha Shlama i Hille Medalije. Kroz ovaj ćemo dokumentarac upoznati kineski rehabilitacijski centar za odvikavanje od mrežnih igara i interneta, jedan od 400 centara kojima Kina nastoji svoju mladež uputiti na pravi put.

Srijeda od 21 sat donosi “Pogled tišine” / “The Look of Silence” (2014), novi uradak majstora storytellinga Joshue Oppenheimera čiji je “Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) lani kandidiran za Oscara.

“Pogled tišine”, koji u nizu osvojenih nagrada ima i Veliku nagradu žirija na Venecijanskom filmskom festivalu te Grand Prix na danskom CPH:DOX-u, svojevrstan je nastavak “Čina smaknuća”: ponovno su u fokusu politička sadašnjost i prošlost Indonezije, obilježeni političkim ubojstvima tijekom 60-ih. Misija glavnog junaka da sazna kako je ubijen njegov brat te suoči ubojice s prošlošću, pretočena je, riječima producenta filma Wernera Herzoga, u duboko, vizionarsko i zapanjujuće djelo.

Aktualni problem azilanata tematizira dokumentarac “Usputna stanica” / “Stop-Over” (2013) Kaveha Bakhtiarija nominirana za europskog dokumentarnog Oscara, koji se gleda u srijedu od 23 sata. Amir, useljenik iz Irana, svoj je skromni stan u Ateni preorganizirao u sklonište za emigrante koji su poput njega odlučili napustiti svoje zemlje, a Grčka im je samo jedna od točaka na putu prema Zapadu.

U podrumu / Im-Keller / In The Basement
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “U podrumu”

Austrijsko prljavo rublje na zabavan način na opatijsku Ljetnu u četvrtak 20. 8. u 21 sat iznosi slavni provokator Ulrich Seidl. Za potrebe svog najnovijeg filma, U podrumu” / “Im Keller” (2014), Seidl se zavukao u podrume austrijskog srednjeg staleža, i tamo zatekao opsesiju, limenu glazbu, nacizam, fitness i fetišizam, te mnoge druge neobične i uznemirujuće navade.

Sasvim drugačija priča na istu se pozornicu smješta u drugom programskom bloku: u 23 sata preuzima ju glazba, afrobeat. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražio je kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata Fele Kutija, a rezultat je dokumentarni portret “U potrazi za Felom” / “Finding Fela” (2014).

Neposredno prije početka 13. LFF-a, čiji Nulti dan u utorak 25.8. u Ičićima otvara regionalni program, na Ljetnoj će se, u nedjelju 23. 8., gledati i dva filma koji su lani poželi LFF-ove nagrade.

U 21 sat bit će prikazan najbolji film festivala po ocjeni žirija, “Potrošeni” (2014) redatelja Boruta Šeparovića, a u 23 sata “Ljubavna odiseja” (2014) Tatjane Božić, film nagrađen za najbolju režiju i montažu, te svakako jedan od najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca protekle sezone.

Autorica će na 13. LFF-u održati case study svojeg dokumentarca, što predstavlja sad već tradicionalnu intenciju Liburnije da publici kroz dubinske analize predstavi pozadinu dokumentarnih uspješnica.

Ulaznica za projekcije kupuje se na blagajni Ljetne pozornice ili online na mojekarte.hr, po cijeni od 25 kuna za jednu te 40 kuna za dvije ulaznice u večeri.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.