Početna Vijesti Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za "Dick Johnson is Dead" Kirsten Johnson

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

-

Da i dokumentarni filmovi polako dobivaju zasluženu pažnju kroz svoje specijalizirane nagradne svečanosti, potvrđuje i postojanje nagradnog doku-ogranka američko-kanadskog Udruženja filmskih kritičara koje svake godine proglašava najbolja doku-ostvarenja prikazana u kinu, TV-u i glavnim digitalnim platformama (The Critics Choice Association | Critics Choice Documentary Awards).

Dobitnike petih po redu dokumentarnih nagrada Udruženja filmskih kritičara doznali smo u ponedjeljak, 16. studenoga, online putem, a dvije najprestižnije pripale su filmu “Dick Johnson Is Dead” (2020) američke autorice Kirsten Johnson, koja na humorističan način pristupa smrti i bolesti svog oca Dicka. “DJID” je osvojio Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, a Johnson onu za naj-redateljicu.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Roger Horrocks (Novi Zeland) za rad na filmu “My Octopus Teacher” (Pippa Ehrilich i James Reed, 2020.), koji prikazuje neobično prijateljstvo koautora Reeda s hobotnicom iz šume algi smještene u Južnoafričkoj republici.

Dokumentarac “Totally Under Control” (Alex Gibney i Ophelia Harutyunyan, 2020.) o reakciji američkih vlasti na pandemiju koronavirusa, iznjedrio je dobitnika Nagrade za najbolju montažu. Nju su pak dobili američki montažeri Lindy Jankura, Alexis Johnson i Alex Keipper.

Nagradu za najbolji arhivski dokumentarni film osvojio je “MLK/FBI” (2020) američkog autora Sama Pollarda. U njemu se istražuje FBI-jev nadzor i maltretiranje Martina Luthera Kinga, ali i afroameričkih aktivista. U kratkometražnoj konkurenciji, najboljim dokumentarcem proglašen je “St. Louis Superman” (2019) kanadskog autora Samija Khana te njegove indijsko-američke kolegice Smriti Mundhre, o neobičnom aktivistu i političaru iz St Louisa, Bruceu Franksu mlađem.

Dobitnike ostalih nagrada provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.