PočetnaVijestiDvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za "Dick Johnson is Dead" Kirsten Johnson

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

-

Da i dokumentarni filmovi polako dobivaju zasluženu pažnju kroz svoje specijalizirane nagradne svečanosti, potvrđuje i postojanje nagradnog doku-ogranka američko-kanadskog Udruženja filmskih kritičara koje svake godine proglašava najbolja doku-ostvarenja prikazana u kinu, TV-u i glavnim digitalnim platformama (The Critics Choice Association | Critics Choice Documentary Awards).

Dobitnike petih po redu dokumentarnih nagrada Udruženja filmskih kritičara doznali smo u ponedjeljak, 16. studenoga, online putem, a dvije najprestižnije pripale su filmu “Dick Johnson Is Dead” (2020) američke autorice Kirsten Johnson, koja na humorističan način pristupa smrti i bolesti svog oca Dicka. “DJID” je osvojio Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, a Johnson onu za naj-redateljicu.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Roger Horrocks (Novi Zeland) za rad na filmu “My Octopus Teacher” (Pippa Ehrilich i James Reed, 2020.), koji prikazuje neobično prijateljstvo koautora Reeda s hobotnicom iz šume algi smještene u Južnoafričkoj republici.

Dokumentarac “Totally Under Control” (Alex Gibney i Ophelia Harutyunyan, 2020.) o reakciji američkih vlasti na pandemiju koronavirusa, iznjedrio je dobitnika Nagrade za najbolju montažu. Nju su pak dobili američki montažeri Lindy Jankura, Alexis Johnson i Alex Keipper.

Nagradu za najbolji arhivski dokumentarni film osvojio je “MLK/FBI” (2020) američkog autora Sama Pollarda. U njemu se istražuje FBI-jev nadzor i maltretiranje Martina Luthera Kinga, ali i afroameričkih aktivista. U kratkometražnoj konkurenciji, najboljim dokumentarcem proglašen je “St. Louis Superman” (2019) kanadskog autora Samija Khana te njegove indijsko-američke kolegice Smriti Mundhre, o neobičnom aktivistu i političaru iz St Louisa, Bruceu Franksu mlađem.

Dobitnike ostalih nagrada provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije