PočetnaVijestiDvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za "Dick Johnson is Dead" Kirsten Johnson

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

-

Da i dokumentarni filmovi polako dobivaju zasluženu pažnju kroz svoje specijalizirane nagradne svečanosti, potvrđuje i postojanje nagradnog doku-ogranka američko-kanadskog Udruženja filmskih kritičara koje svake godine proglašava najbolja doku-ostvarenja prikazana u kinu, TV-u i glavnim digitalnim platformama (The Critics Choice Association | Critics Choice Documentary Awards).

Dobitnike petih po redu dokumentarnih nagrada Udruženja filmskih kritičara doznali smo u ponedjeljak, 16. studenoga, online putem, a dvije najprestižnije pripale su filmu “Dick Johnson Is Dead” (2020) američke autorice Kirsten Johnson, koja na humorističan način pristupa smrti i bolesti svog oca Dicka. “DJID” je osvojio Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film, a Johnson onu za naj-redateljicu.

Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Roger Horrocks (Novi Zeland) za rad na filmu “My Octopus Teacher” (Pippa Ehrilich i James Reed, 2020.), koji prikazuje neobično prijateljstvo koautora Reeda s hobotnicom iz šume algi smještene u Južnoafričkoj republici.

Dokumentarac “Totally Under Control” (Alex Gibney i Ophelia Harutyunyan, 2020.) o reakciji američkih vlasti na pandemiju koronavirusa, iznjedrio je dobitnika Nagrade za najbolju montažu. Nju su pak dobili američki montažeri Lindy Jankura, Alexis Johnson i Alex Keipper.

Nagradu za najbolji arhivski dokumentarni film osvojio je “MLK/FBI” (2020) američkog autora Sama Pollarda. U njemu se istražuje FBI-jev nadzor i maltretiranje Martina Luthera Kinga, ali i afroameričkih aktivista. U kratkometražnoj konkurenciji, najboljim dokumentarcem proglašen je “St. Louis Superman” (2019) kanadskog autora Samija Khana te njegove indijsko-američke kolegice Smriti Mundhre, o neobičnom aktivistu i političaru iz St Louisa, Bruceu Franksu mlađem.

Dobitnike ostalih nagrada provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".