PočetnaRecenzije"Totally Under Control" - Tragična farsa virusa i Trumpa

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

|

Sjedinjene Američke Države broje sitno do sljedećih predsjedničkih izbora. Nakon onih prošlih povjerenja u ankete sve je manje, ali čak i da se pokažu pogrešnima u jednakoj mjeri kao i prije četiri godine, one i dalje upućuju na pobjedu demokratskog kandidata Joea Bidena. Ako ne uspije još jednom iznenaditi kao na prošlim izborima, svi se slažu da će ključni razlog poraza aktualni predsjednik Donald Trump morati potražiti u svom katastrofalnom odgovoru na izbijanje pandemije koronavirusa, u kojoj je najvišu cijenu platila upravo njegova zemlja s gotovo 220 tisuća mrtvih.

Pitanjem koliko je točno odgovor Trumpove administracije bio katastrofalan bavi se “Totally Under Control” (2020), novi film američkog redatelja Alexa Gibneyja, jednog od najbitnijih dokumentarista današnjice i osvajača Oscara s dokumentarcem “Taksijem u zonu sumraka” / “Taxi to the Dark Side” (2007), te nominacije s “Enron: Najpametniji dečki u uredu” / “Enron: The Smartest Guys in the Room” (2006). Gibneyjev rad u posljednje je vrijeme najčešće posvećen aktualnim političkim pitanjima, a pred same predsjedničke izbore servirao je dva paralelna udarca Trumpu: uz “Totally Under Control”, dostupna je i miniserija “Agents of Chaos” (2020), koja se u dvije dvosatne epizode bavi prethodnim izborima, odnosno ruskim upletanjem u ishod istih. Gibney se tako priključuje rastućem valu sadržaja usmjerenog protiv aktualnog američkog predsjednika, nimalo slučajno tempiranog za prijelomne tjedne prije održavanja samih izbora. Tu su brojne knjige bivših Trumpovih suradnika (i članova obitelji) koji napuštaju tonući brod, politički nabijeni albumi glazbenika i, naravno, filmovi poput dugoiščekivanog nastavka “Borata” Sasche Barona Cohena koji će također biti objavljen koji dan prije završnog sraza Donalda i Joea.

Gibneyju se na “Totally Under Control” u redateljskom timu priključuju Ophelia Harutyunyan i Suzanne Hillinger, a njihov uradak uspješan je miks neposrednosti televizijskih vijesti i napete političke drame. Autori su toliko uspjeli pratiti korak s vremenom, da su u okvire filma uspjeli upisati i nedavno otkriće o predsjednikovom priznavanju opasnosti vezanih za ovaj oblik virusa, tijekom razgovora s legendarnim novinarom Bobom Woodwardom. Završni natpis otkriva pak da je dokumentarac dovršen dan prije potvrde aktualnog američkog predsjednika da je i sam zaražen COVID-om.

Uspjeh “Totally Under Control” možemo promatrati i kroz prizmu stvaranja unutar teških pandemijskih uvjeta, koji onemogućavaju uobičajene načine putovanja i snimanja. Autori su novonormalnim uvjetima doskočili stvaranjem COVID-cama, prijenosne kamere koju bi slali sugovornicima da se njome sami snime bez kontakta s ekipom filma. Među intervjuiranima naći će se cijeli niz liječnika, znanstvenika, političara i aktivista koji će svojim iskazima stvoriti jasnu vremensku crtu razvoja događaja od početka ove godine naovamo te razotkriti pogreške koje je administracija počinila, što iz neznanja, pohlepe ili čiste nekompetencije. Dr. Taison Bell tako će dati iskaze o nerazmjerima udara virusa na pripadnike rasnih manjina, a unuk Roberta Kennedyja, Max mlađi, otkriti pozadinu propalog rada tima Trumpovog zeta Jareda Kushnera, a kojemu je zadatak bio kupnja čim većeg broja zaštitnih maski u vrijeme njihove velike nestašice među zdravstvenim radnicima na terenu. Kushnerov tim u to vrijeme, kaže Kennedy, nije kupio ni jednu masku.

Kad će se povjesničari baviti pandemijom 2020. godine, a možda i razlozima eventualnog Trumpovog poraza, “Totally Under Control” moći će im poslužiti kao priručnik koji iz koraka u korak razotkriva bolesnu naciju pod zloćudnim vodstvom.

Premda “Totally Under Control” ne donosi nikakva bombastična otkrića oko razvoja pandemije i prateće političke krize preko Atlantika, Gibneyjeva ekipa film koristi kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh zapravo ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti. Znanost se bavi prirodom, a ona se pokazuje nezainteresiranom za Trumpov medijski cirkus. Rezultat svega je račun koji ta ista priroda naplaćuje nesmiljenim brojem ljudskih žrtava unutar najrazvijenije svjetske države. U ovom dvosatnom filmu mučno je gledati predsjednikova izmotavanja i laži o očekivanom naglom oporavku, odnosno nestanku virusa u toplijim danima godine. Koliko god puta Trump ponovio da je virus pod kontrolom, toliko strašnije djeluje broj mrtvih koji raste iz minute u minutu. No najviše bole iskazi sugovornika poput dr. Ricka Brighta, koji su tijekom cijele krize od prvog dana upozoravali na korake koji se moraju poduzeti. Savjeti ovakvih stručnjaka bili su odbačeni, jer nisu bili u skladu s optimističnom porukom Trumpove administracije koja je htjela sačuvati pozitivno stanje burze; u konačnici jedina preostala karta kojom je mogao osigurati svoj drugi mandat.

Kad će se povjesničari baviti pandemijom 2020. godine, a možda i razlozima eventualnog Trumpovog poraza, “Totally Under Control” moći će im poslužiti kao priručnik koji iz koraka u korak razotkriva bolesnu naciju pod zloćudnim vodstvom. Premda je gledanje filma Alexa Gibneyja frustrirajuće iskustvo, svakako je i vjeran dokument koji otkriva strašnu cijenu koju je američki narod morao platiti u eksperimentu biranja egomanijaka na najvišu dužnost. Čovjeka kojemu su ljudski životi samo čipovi u partiji pokera, s jednom jedinom glavnom nagradom – očuvanjem vlasti.

"Totally Under Control"
Režija: Alex Gibney, Ophelia Harutyunyan i Suzanne Hillinger
Producenti: Alex Gibney, Ophelia Harutyunyan i Suzanne Hillinger
Direktor fotografije: Ben Bloodwell
Montaža: Lindy Jankura i Alex Keipper
Glazba: Brian Deming i Peter Nashel
Zemlja podrijetla: SAD
Godina proizvodnje: 2020.
Trajanje: 123 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.
Režija: Alex Gibney, Ophelia Harutyunyan i Suzanne Hillinger<br> Producenti: Alex Gibney, Ophelia Harutyunyan i Suzanne Hillinger<br> Direktor fotografije: Ben Bloodwell<br> Montaža: Lindy Jankura i Alex Keipper<br> Glazba: Brian Deming i Peter Nashel<br> Zemlja podrijetla: SAD<br> Godina proizvodnje: 2020.<br> Trajanje: 123 minute"Totally Under Control" - Tragična farsa virusa i Trumpa