PočetnaVijestiOskarovac večeras otvara 6. Solo Positivo Fim Festival

Oskarovac večeras otvara 6. Solo Positivo Fim Festival

-

Prošlogodišnji dobitnik Oscara u kratkometražnoj doku-konkurenciji, film “The Lady in Number Six: Music Saved My Life” (2013) redatelja Malcolma Clarkea (intervju s redateljem na našem portalu) i producenta Frederica Bohbota, otvorit će večeras u Opatiji 6. Solo Positivo Film Festival.

Najava samog filma stigla je iz usta samog autora, koji je na današnjoj konferenciji za novinare svoj dokumentarac opisao kao jednostavan portret osobe. Riječ je o prošle godine preminiloj Alice Herz- Sommer, židovskoj pijanistici čeških korijena koja je preživjela holokaust, a koja je u trenutku upoznavanja Clarkea imala 107 godina.

Njihov prvi susret u trajanju od nepunog sata bio mu je dovoljno inspirativan da napravi film o ženi koju glazba nosi kroz život i koja od glazbe nije odustala do posljednjeg trenutka. “Snimio sam već prethodno film o holokaustu koji mi je uzeo godinu i pol života; teško sam kroz sve emotivno prolazio. Kada su mi spomenuli da je priča o Alice priča za mene, pomislio sam da to neću moći ponovno (prolaziti). No, Alice je bila toliko inspirativna da je nastao ovaj kratki film koji je na kraju dobio i Oscara”, kazao je Clarke dodajući da mu je žao što Alice nije doživjela trenutak objave dobitnika Oscara jer je tjedan dana prije dodjele preminula u 110-oj godini.

Direktor Solo Positivo Film Festivala Admir Ćulumarević najavio je da će nakon večerašnjeg službenog otvaranja festivala i Oscarom nagrađenog filma “Lady in Number Six: Music Saved My Life”, publika na Velikoj ljetnoj pozornici u Opatiji uživati u koncertu Soul Fingersa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.