PočetnaVijestiOskarovac večeras otvara 6. Solo Positivo Fim Festival

Oskarovac večeras otvara 6. Solo Positivo Fim Festival

|

Prošlogodišnji dobitnik Oscara u kratkometražnoj doku-konkurenciji, film “The Lady in Number Six: Music Saved My Life” (2013) redatelja Malcolma Clarkea (intervju s redateljem na našem portalu) i producenta Frederica Bohbota, otvorit će večeras u Opatiji 6. Solo Positivo Film Festival.

Najava samog filma stigla je iz usta samog autora, koji je na današnjoj konferenciji za novinare svoj dokumentarac opisao kao jednostavan portret osobe. Riječ je o prošle godine preminiloj Alice Herz- Sommer, židovskoj pijanistici čeških korijena koja je preživjela holokaust, a koja je u trenutku upoznavanja Clarkea imala 107 godina.

Njihov prvi susret u trajanju od nepunog sata bio mu je dovoljno inspirativan da napravi film o ženi koju glazba nosi kroz život i koja od glazbe nije odustala do posljednjeg trenutka. “Snimio sam već prethodno film o holokaustu koji mi je uzeo godinu i pol života; teško sam kroz sve emotivno prolazio. Kada su mi spomenuli da je priča o Alice priča za mene, pomislio sam da to neću moći ponovno (prolaziti). No, Alice je bila toliko inspirativna da je nastao ovaj kratki film koji je na kraju dobio i Oscara”, kazao je Clarke dodajući da mu je žao što Alice nije doživjela trenutak objave dobitnika Oscara jer je tjedan dana prije dodjele preminula u 110-oj godini.

Direktor Solo Positivo Film Festivala Admir Ćulumarević najavio je da će nakon večerašnjeg službenog otvaranja festivala i Oscarom nagrađenog filma “Lady in Number Six: Music Saved My Life”, publika na Velikoj ljetnoj pozornici u Opatiji uživati u koncertu Soul Fingersa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.