PočetnaVijesti"The Possibilities are Endless" i "Živan pravi pank festival" na vrhu 6. SPFF-a

“The Possibilities are Endless” i “Živan pravi pank festival” na vrhu 6. SPFF-a

|

Foto: Borna Ćuk

Šesti Solo Positivo Film Festival, a prvi koji je održan u Opatiji, završio je sinoć proglašenjem pobjednika i velikim tulumom na kojem je sviralo Ljetno kino. O nagradama je ove godine odlučivao žiri u sastavu: Uli Shoeppel, Ivan Gergolet i Antonio Nuić, a ona glavna – za Najbolji film 6. SPFF-a – otišla je u ruke britanskih redatelja Edwarda Lovelacea i Jamesa Halla, i to za film “The Possibilities are Endless” (2014).

Najboljim redateljem proglašen je Ognjen Glavonić, autor dokumentarnog filma “Živan pravi pank festival” (2014), a isti film osvojio je i Nagradu publike koju je uručio gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Nagradu za najbolju kameru dobio je film “Midsummer Night’s Tango” (2014) redateljice Viviane Blumenshein; Nagrada za najbolji scenarij pripala je dokumentarcu “Orion, The Man Who Would be a King” (2015., Jeanie Finlay), dok su Posebna priznanja žirija završila na adresama dokumentaraca “400 Years of Searching” / “400 let iskanja” (2014., Haidy Kancler) i “Chante ton Bac d’Abord” (2013., David Andre).

Posebno priznanje za promicanje dokumentarnog filma uručeno je Đeli Hadžiselimoviću, a nagradu mu je uručio direktor festivala Admir Ćulumarević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.