Početna Najave Shpeena DOX: U Labinu uskoro premijera najmlađeg hrvatskog doku-festivala

Shpeena DOX: U Labinu uskoro premijera najmlađeg hrvatskog doku-festivala

-

Dokumentarna iskra počela se nezaustavljivo širiti Lijepom našom, a tome u prilog govori i skorašnje porinuće najmlađeg hrvatskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji će se od 10. do 12. srpnja održati u Labinu.

Prva Shpeena DOX nastala je kao inicijativa mladih filmaša i filmofila, a sve kako bi, između ostalog, ovaj istarski gradić dobio ljetno kino. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Labin, a projekt su koncipirali te će ga provoditi mladi volonteri iz struke. Odabir programa bit će usmjeren prema filmovima angažiranog karaktera, koji će senzibilizirati mlade na probleme u suvremenom svijetu i na njihovu uključenost u društvu.

Što se tiče samog projektnog tima, na njegovo čelo zasjela je Bianca Dagostin, filmska producentica i redateljica iz Labina, koja je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te magistrirala Film, TV i multimedijalnu produkciju u Bologni. Tu su još i Ana Tavić (PR i marketing festivala), Neven Zulijani (grafički dizajner) te Renata Kiršić (asistentica na projektu).

Tri festivalska dana obilježit će dvije stručne radionice, odnosno sedam autorskih dokumentarca iz različitih krajeva svijeta. Među njima i na stranicama portala Dokumentarni.net već podosta hajpani naslovi poput filmova “Djeca tranzicije” (2014., Matija Vukšić), “Giovanni i balet na vodi” / “Giovanni and the Water Ballet” (2014., Astrid Bussink), “Moj zanat” (2014., Mladen Matičević) i “Virunga” (2014., Orlando von Einsiedel).

Ove godine, kako nam je prišapnula Bianca Dagostin, festival neće imati natjecateljski karakter, pošto je cilj Shpeena DOX-a prije svega senzibilizirati istarsku publiku i tamošnje institucije na filmsku i dokumentarnu umjetnost.

Sve ostale informacije pročitajte na službenom webu SD-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.