Početna Najave Shpeena DOX: U Labinu uskoro premijera najmlađeg hrvatskog doku-festivala

Shpeena DOX: U Labinu uskoro premijera najmlađeg hrvatskog doku-festivala

-

Dokumentarna iskra počela se nezaustavljivo širiti Lijepom našom, a tome u prilog govori i skorašnje porinuće najmlađeg hrvatskog međunarodnog festivala dokumentarnog filma koji će se od 10. do 12. srpnja održati u Labinu.

Prva Shpeena DOX nastala je kao inicijativa mladih filmaša i filmofila, a sve kako bi, između ostalog, ovaj istarski gradić dobio ljetno kino. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Labin, a projekt su koncipirali te će ga provoditi mladi volonteri iz struke. Odabir programa bit će usmjeren prema filmovima angažiranog karaktera, koji će senzibilizirati mlade na probleme u suvremenom svijetu i na njihovu uključenost u društvu.

Što se tiče samog projektnog tima, na njegovo čelo zasjela je Bianca Dagostin, filmska producentica i redateljica iz Labina, koja je diplomirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu te magistrirala Film, TV i multimedijalnu produkciju u Bologni. Tu su još i Ana Tavić (PR i marketing festivala), Neven Zulijani (grafički dizajner) te Renata Kiršić (asistentica na projektu).

Tri festivalska dana obilježit će dvije stručne radionice, odnosno sedam autorskih dokumentarca iz različitih krajeva svijeta. Među njima i na stranicama portala Dokumentarni.net već podosta hajpani naslovi poput filmova “Djeca tranzicije” (2014., Matija Vukšić), “Giovanni i balet na vodi” / “Giovanni and the Water Ballet” (2014., Astrid Bussink), “Moj zanat” (2014., Mladen Matičević) i “Virunga” (2014., Orlando von Einsiedel).

Ove godine, kako nam je prišapnula Bianca Dagostin, festival neće imati natjecateljski karakter, pošto je cilj Shpeena DOX-a prije svega senzibilizirati istarsku publiku i tamošnje institucije na filmsku i dokumentarnu umjetnost.

Sve ostale informacije pročitajte na službenom webu SD-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".