PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Virunga" - Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame

11. ZagrebDox: “Virunga” – Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame

|

Agresivni majmuni zaraženi ebolom, dječji robovi koji ginu za kobalt kako bi vi i mi napunili mobitele i laptope, neprekidni niz neopisivo krvavih ratova obilježenih genocidom, masovnim silovanjima i rekreativnim odsijecanjem udova, s potpisom koljača koji su nakrcali zemlju bijegom nakon genocida u Ruandi – aha, ako vam Kongo zvuči kao deveti krug pakla, niste daleko.

Ali Kongo kao žrtva kolonijalne pohlepe nije samo pakao koji su sazdali ljudi – iza zavjese krvi i siromaštva krije se raj nedirnute prirode, a neobičan susret raja i pakla dogodi se onda kada homo sapiens s ostatkom ekosfere uspijeva kohabitirati na obostranu korist.

Takav je i Nacionalni park Virunga, 7800 četvornih kilometara koji su 1925. postali prvim afričkim nacionalnim parkom, džungla u kojoj preživljavaju posljednje planinske gorile, ali i mjesto na kojem rafali strojnica postaju sve glasniji i glasniji…

O tom i takvom Kongu do sada su snimljeni mnogi dokumentarni i igrani filmovi, ali malo je tko uspio sve staviti na jedno mjesto, povezati elemente u jednu skladnu, virtuoznu simfoniju slike, zvuka i poruke, kao što je to pošlo za rukom Orlandu von Einsiedelu. On je od skromne aktivističke premijere na Netflixu s “Virungom” (2014) dogurao sve do nominacije za Oscara.

Produkcija Leonarda Di Caprija svakako je pomogla, ali kvaliteta je presudila.

Orlando se odlučio za pratnju četiri različite narativne linije, četiri osobe u rasponu od lokalnih čuvara i vojnika do stranaca u uniformama i strankinja s novinarskom iskaznicom; svi oni pokušavaju raditi svoj posao u klimi naftnih ratova i beskrajne korupcije.

Postavši u konačnici emocionalna vožnja koja će vas spojiti s drugim ljudima, drugim kulturama pa i drugim vrstama na jedinstven način; sjajan primjer kako snimiti aktivistički pamflet koji će prije svega biti dobar film, a tek onda i poruka, kao i vizualno dojmljivo putovanje. U samo srce tame, naravno, gdje nalazi neočekivano puno svjetla.

Glavni negativac? Ima ih mnogo, ali na vrhu piramide nalazi se Soco International, korporacija čija osjetila ne registriraju ljude, samo novčanice.

Zato je “Virunga” okrenula objektiv na našu vrstu, ali i još snažnije likove pored dežurne četvorke u hlačama i cipelama. Katkad se uistinu čini da su u Virungi sretni samo majmuni i oni koji rade s njima, ali čak i nasmiješene škakljive gorile koje vole tamaniti čips prestaju biti vesele kada začuju prve pucnjeve.

Kad se zapuca u akcijskoj ratnoj završnici, montiranoj atraktivnije od 90 posto današnje holivudske produkcije (a usto je i stvarnost!), “Virunga” ulazi u svoje veliko, neočekivano finale pa dodatno zakuca.

Postavši u konačnici emocionalna vožnja koja će vas spojiti s drugim ljudima, drugim kulturama pa i drugim vrstama na jedinstven način; sjajan primjer kako snimiti aktivistički pamflet koji će prije svega biti dobar film, a tek onda i poruka, kao i vizualno dojmljivo putovanje. U samo srce tame, naravno, gdje nalazi neočekivano puno svjetla.

"Virunga"

O FILMU:

Režija: Orlando von Einsiedel
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Kongo
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Režija: Orlando von Einsiedel<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Kongo<br> Trajanje: 100 minuta11. ZagrebDox: "Virunga" - Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame