PočetnaRecenzije11. ZagrebDox: "Virunga" - Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame

11. ZagrebDox: “Virunga” – Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame

-

Agresivni majmuni zaraženi ebolom, dječji robovi koji ginu za kobalt kako bi vi i mi napunili mobitele i laptope, neprekidni niz neopisivo krvavih ratova obilježenih genocidom, masovnim silovanjima i rekreativnim odsijecanjem udova, s potpisom koljača koji su nakrcali zemlju bijegom nakon genocida u Ruandi – aha, ako vam Kongo zvuči kao deveti krug pakla, niste daleko.

Ali Kongo kao žrtva kolonijalne pohlepe nije samo pakao koji su sazdali ljudi – iza zavjese krvi i siromaštva krije se raj nedirnute prirode, a neobičan susret raja i pakla dogodi se onda kada homo sapiens s ostatkom ekosfere uspijeva kohabitirati na obostranu korist.

Takav je i Nacionalni park Virunga, 7800 četvornih kilometara koji su 1925. postali prvim afričkim nacionalnim parkom, džungla u kojoj preživljavaju posljednje planinske gorile, ali i mjesto na kojem rafali strojnica postaju sve glasniji i glasniji…

O tom i takvom Kongu do sada su snimljeni mnogi dokumentarni i igrani filmovi, ali malo je tko uspio sve staviti na jedno mjesto, povezati elemente u jednu skladnu, virtuoznu simfoniju slike, zvuka i poruke, kao što je to pošlo za rukom Orlandu von Einsiedelu. On je od skromne aktivističke premijere na Netflixu s “Virungom” (2014) dogurao sve do nominacije za Oscara.

Produkcija Leonarda Di Caprija svakako je pomogla, ali kvaliteta je presudila.

Orlando se odlučio za pratnju četiri različite narativne linije, četiri osobe u rasponu od lokalnih čuvara i vojnika do stranaca u uniformama i strankinja s novinarskom iskaznicom; svi oni pokušavaju raditi svoj posao u klimi naftnih ratova i beskrajne korupcije.

Postavši u konačnici emocionalna vožnja koja će vas spojiti s drugim ljudima, drugim kulturama pa i drugim vrstama na jedinstven način; sjajan primjer kako snimiti aktivistički pamflet koji će prije svega biti dobar film, a tek onda i poruka, kao i vizualno dojmljivo putovanje. U samo srce tame, naravno, gdje nalazi neočekivano puno svjetla.

Glavni negativac? Ima ih mnogo, ali na vrhu piramide nalazi se Soco International, korporacija čija osjetila ne registriraju ljude, samo novčanice.

Zato je “Virunga” okrenula objektiv na našu vrstu, ali i još snažnije likove pored dežurne četvorke u hlačama i cipelama. Katkad se uistinu čini da su u Virungi sretni samo majmuni i oni koji rade s njima, ali čak i nasmiješene škakljive gorile koje vole tamaniti čips prestaju biti vesele kada začuju prve pucnjeve.

Kad se zapuca u akcijskoj ratnoj završnici, montiranoj atraktivnije od 90 posto današnje holivudske produkcije (a usto je i stvarnost!), “Virunga” ulazi u svoje veliko, neočekivano finale pa dodatno zakuca.

Postavši u konačnici emocionalna vožnja koja će vas spojiti s drugim ljudima, drugim kulturama pa i drugim vrstama na jedinstven način; sjajan primjer kako snimiti aktivistički pamflet koji će prije svega biti dobar film, a tek onda i poruka, kao i vizualno dojmljivo putovanje. U samo srce tame, naravno, gdje nalazi neočekivano puno svjetla.

"Virunga"

O FILMU:

Režija: Orlando von Einsiedel
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Kongo
Trajanje: 100 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".
Režija: Orlando von Einsiedel<br> Godina proizvodnje: 2014.<br> Zemlje podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo / Kongo<br> Trajanje: 100 minuta11. ZagrebDox: "Virunga" - Pronalazak svjetlosti u samom srcu tame