PočetnaVijestiIzbor programa 24. DHF-a izazvao kontroverze u dokumentarističkoj javnosti

Izbor programa 24. DHF-a izazvao kontroverze u dokumentarističkoj javnosti

|

Jučer je u dvorani Müller kina Europa pred zainteresiranim novinarima i filmskim autorima službeno predstavljen natjecateljski program 24. Dana hrvatskog filma.

Ukupno će u glavnom programu biti predstavljeno 73 filma iz recentne hrvatske produkcije srednjeg i kratkog metra (igrani, animirani, eksperimentalni, dokumentarni i namjenski filmovi).

Također, šest filmova bit će prikazano izvan konkurencije u programu Fokus, dok će kao i proteklih godina, ostvarenja koja nisu ušla u natjecateljsku konkurenciji osvanuti u Salonu odbijenih, gdje će ih posjetitelji moći pogledati na zahtjev u videobaru.

Dokumentarni dio programa ukupno će sačinjavati petnaest filmova, od čega deset premijera. Među njima su nedavno posebnim priznanjima na Gledalištu Kinokluba Zagreb nagrađeni dokumentarci “Hrvatska djevica” Sunčice Ane Veldić, o prvim seksualnim iskustvima pojedinaca s fatalističkim uvjerenjima o ljubavi te “Višak popušim sam” Zorka Sirotića koji prati sitnog švercera duhana, nekoć čelnog čovjeka jednog časopisa o kulturi.

U glavnom doku-programu bit će mjesta i za “Plenumove” (2014) Ane Jurčić, Marte Batinić i Sanje Kapidžić koji isprepleću snimke s blokade Filozofskog fakulteta u Rijeci 2009. godine i današnja razmišljanja glavnih sudionika prosvjeda.

Od poznatijih filmova koji svoju premijeru neće doživjeti na DHF-u, vrijedi spomenuti uspjelu ribičku alegoriju hrvatskog društva Nevena Hitreca, “Riba ribi grize rep” (2015) te poprilično razočaravajuću crticu iz života pulskog delikventa, “Veruda – film o Bojanu” (2015) redatelja Igora Bezinovića.

Producentska tvrtka Spiritus movens nije pošteno ni preuzela uzde obnovljenih Dana hrvatskog filma, a već je zagazila u kontroverze vezane za izbor filmova u natjecateljski program.

Izostavljanje višestruko nagrađivanih “Golih” (2014) Tihe K. Gudac iz glavnog showcasea izazvalo je najveću količinu bure među domaćim dokumentaristima, a tvrdnje umjetničkog direktora Željka Luketića kako DHF ne želi postati “propustili ste na ZagrebDoxu – pogledajte” festival u najmanju su ruku problematične.

Prije svega, ukoliko DHF uistinu želi postati perjanica domaćeg filmskog kratkog i srednjeg metra, onda je logično da na njegovom repertoaru budu zastupljeni – najbolji filmovi iz protekle godine. Bez obzira na udjeljivanje premijere DHF-u, ZagrebDoxu ili Liburnia Film Festivalu.

Ako je već glavni kriterij premijerna ekskluzivnost, onda bi po tom ključu automatski trebali otpasti “Riba ribi grize rep” i “Veruda – film o Bojanu”, oba prikazana na ZagrebDoxu. A tome nije slučaj.

Odbijanje filmova poput “Prolaza za Stellu” (2014) Ljiljane Šišmanović, “Sudara u dvorcu” (2014) Arsena Oremovića ili “Djece tranzicije” (2014) Matije Vukšića iz slotovsko-repriznih razloga, ultimativno šteti onima kojima su ti filmovi i namijenjeni – golemoj većini hrvatske publike koja ih nije uspjela pogledati.

Po nama, rješenje ne može biti jednostavnije: ukinuti ponižavajući Salon odbijenih filmova (?!), proširiti ponudu (dokumentarnih) filmova i uvesti dodatne programske cjeline te prikazati najbolju, zaista najbolju – ne sve što dođe pod ruku, da ne bude zabune – domaću produkciju kratkog i srednjeg metra iz protekle godine.

R. broj Naziv filma Autor Godina proizvodnje Trajanje Premijera na DHF-u
1. Britanski trg Dijana Bolanča Paulić 2014. 7′ Ne
2. Gradonačelnik Denis Dario Juričan 2014. 22′ Da
3. Hrvatska djevica Sunčica Ana Veldić 2015. 13′ Da
4. Jure kockar Marko Stanić, Denis Lepur 2015. 55′ Da
5. Limb Davor Kanjir 2015. 41′ Ne
6. Plenumovi Marta Batinić, Sanja Kapidžić, Ana Jurčić 2015. 74′ Da
7. Razred Vesna Ćudić 2015. 82′ Da
8. Riba ribi grize rep Neven Hitrec 2015. 27′ Ne
9. Statut David Lušičić 2014. 7′ Ne
10. Svemirski Ikar Željko Sarić 2014. 27′ Da
11. The Runner Peter Cerovšek, Nataša Čiča, Toma Zidić 2014. 6′ Da
12. Veruda – film o Bojanu Igor Bezinović 2015. 34′ Ne
13. Višak popušim sam Zorko Sirotić 2015. 10′ Da
14. Vrilo Ivan Šušnjar 2014. 4′ Da
15. Who is Kyla? Slavica Parlov 2014. 10′ Da


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.