PočetnaVijestiNagrađeni najbolji filmovi Kinokluba Zagreb iz protekle godine

Nagrađeni najbolji filmovi Kinokluba Zagreb iz protekle godine

-

Ludnica oko 11. ZagrebDoxa mrvicu je zamaglila naš fokus prema vijestima iz okolnih filmskih dvorišta. Tako s malim zakašnjenjem objavljujemo vijest o dobitnicima nagrada sa godišnje smotre filmske produkcije Kinokuba Zagreb.

Popularno Gledalište ove je godine (14. veljače) predstavilo čak 81 film, zbog opsega celuloidne trake raspoređenih u čak sedam različitih programskih slotova koji su zainteresiranoj javnosti predstavljeni u projekcijskoj dvorani KKZ-a te MM centru Studentskog centra.

Glavni žiri (Nikica Gilić, Jasna Žmak i Luka Ostojić) Nagradu Maksimilijan Paspa za najbolji amaterski film dodijelio je igranom naslovu Mateje Posedi, “23 minute i 17 sekundi do zalaska sunca”.

Dokumentarci su pak zagospodarili ostalim nagradnim rukavcima. Žiri je uz glavnu nagradu uručivao i posebna priznanja, a ona su otišla na adresu filmova “Hrvatska djevica” (Sunčica Ana Veldić; nagradio Nikica Gilić), o prvim seksualnim iskustvima pojedinaca s fatalističkim uvjerenjima o ljubavi; “Višak popušim sam” (Jasna Žmak) Zorka Sirotića koji prati nekadašnjeg glavnog urednika jednog časopisa o kulturi, a danas sitnog švercera duhana te “Granja i korijenja” (Luka Ostojić), poetskog dokumentarca Nikice Zdunić o autoričinoj rodnoj Lici.

“Granje i korijenje” su također primili Nagradu mladog žirija filmske kritike u sastavu: Maja Valentić, Nina Uzelac, Ana Abramović i Ante Mitrović.


Komentari

3 Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.