PočetnaVijestiTatjana Božić nominirana za nagradu Nizozemskog redateljskog ceha

Tatjana Božić nominirana za nagradu Nizozemskog redateljskog ceha

|

Foto: Damir Zovko

Hrvatska redateljica Tatjana Božić jučer je primila još jedno priznanje za svoj rad na “Ljubavnoj odiseji” (2014), najboljem hrvatskom dokumentarnom filmu 2014. godine po izboru portala Dokumentarni.net.

Rođena Karlovčanka je, naime, nominirana od strane Nizozemskog redateljskog ceha (Dutch Directors Guild) u redateljskom dijelu nefikcijske kategorije. Nagrada za najboljeg nizozemskog doku-redatelja dodijelit će se 9. ožujka u amsterdamskom kazalištu Bellevue.

Božić će se za glavnu nagradu boriti s Morganom Knibbeom i njegovim poetskim dokumentarcem o izbjeglicama koji se brodom pokušavaju dočepati Europe (“Those Who Feel the Fire Burning”, 2014.) te s Oeke Hoogendijk čiji se “The New Rijksmuseum – The Film” / “Het Nieuwe Rijksmuseum: De film” (2014) bavi najpoznatijim nizozemskim muzejem, The Rijksmuseumom.

Za kratkometražne lovorike kandidati su Sunny Bergman s dokumentarcem koji propitkuje neugasli europski rasizam (“Zwart als roet”, 2014.); Tijs Tinbergen s filmom o usađenoj ljubavi prema ptiacama jedne nizozemske obitelji (“MEESTV, hoe de koolmees mij gelukkig maakt”) te Menno Otten s “Face to Faceom” (2014), intimnom i osobnom dokumentarnom kontemplacijom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.