PočetnaVijestiAntiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

Antiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

-

Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja volimdokumentarce.net, povodom Valentinova donose antiromantični tematski ciklus koji nas podsjeća da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava. Počevši od ove srijede, 10. veljače pa do srijede, 17. veljače bavimo se prikazima najrazličitijih oblika ljubavi i to kroz četiri dokumentarna ostvarenja koja će u ovom tjednu biti snižena u pola cijene, točnije za iznos od desetak kuna (1.5 dolara) uz korištenje promotivnog kôda SAMOLJUBAV.

Među sniženim naslovima antiromantičnog tjedna na platformi je regionalni dokumentarni klasik “Plati i ženi” / “Cash & Marry” (2019) makedonskog redatelja Atanasa Georgijeva, koji se bavi pitanjem dogovorenih brakova kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući gdje ih čeka neizvjesna budućnost tranzicijskih zemalja, plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske supruge, nadajući se da će tako dobiti državljanstvo. Prepun apsurdnog i uvrnutog humora, ovaj nagrađivani film otkriva sve detalje ovakvih procesa, uklapajući se u iracionalnost nove Europe u kojoj više nema fizičkih granica, ali koja i dalje ostaje prepuna predrasuda i birokratskih barijera.

Pitanjem “Tko sam ja? I zašto su moje veze uglavnom osuđene na propast?” bavi se film “Ljubavna odiseja” (Factum / Zelovic Productions; 2014.) hrvatske redateljice Tatjane Božić u kojem autorica poput lika Billa Murrayja u filmu Jima Jarmuscha “Slomljeno cvijeće” / “Broken Flowers” (2005) odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.

Biografski dokumentarac “Whitney: Biti svoja” / “Whitney: Can I Be Me” (2017) Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine. Iako su njezini hitovi bili na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je postala najbogatija afroamerička izvođačica svog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože, Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, ipak nije imala privilegiju biti slobodnom od nasilja koje je često zamjenjivala za ljubav.

“Ljubavnici i despot” / “The Lovers and the Despot” (2016) Robeta Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi. Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije. Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu dragog vođe.

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd SAMOLJUBAV. Akcija traje do srijede, 17. veljače.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.