PočetnaVijestiAntiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

Antiromantični tjedan na platformi Volimdokumentarce.net

|

Restart i Dokukino KIC na svojoj platformi za očuvanje javnog i mentalnog zdravlja volimdokumentarce.net, povodom Valentinova donose antiromantični tematski ciklus koji nas podsjeća da se u ljubavi uživa i pati tijekom cijele godine, a ljubav nas čini istovremeno sretnima i nesretnima, oslobađa nas i zarobljava. Počevši od ove srijede, 10. veljače pa do srijede, 17. veljače bavimo se prikazima najrazličitijih oblika ljubavi i to kroz četiri dokumentarna ostvarenja koja će u ovom tjednu biti snižena u pola cijene, točnije za iznos od desetak kuna (1.5 dolara) uz korištenje promotivnog kôda SAMOLJUBAV.

Među sniženim naslovima antiromantičnog tjedna na platformi je regionalni dokumentarni klasik “Plati i ženi” / “Cash & Marry” (2019) makedonskog redatelja Atanasa Georgijeva, koji se bavi pitanjem dogovorenih brakova kroz primjer mladih balkanskih muškaraca koji odlaze u Austriju sa studentskim vizama i umjesto da se vrate kući gdje ih čeka neizvjesna budućnost tranzicijskih zemalja, plaćaju po desetine tisuća eura za austrijske supruge, nadajući se da će tako dobiti državljanstvo. Prepun apsurdnog i uvrnutog humora, ovaj nagrađivani film otkriva sve detalje ovakvih procesa, uklapajući se u iracionalnost nove Europe u kojoj više nema fizičkih granica, ali koja i dalje ostaje prepuna predrasuda i birokratskih barijera.

Pitanjem “Tko sam ja? I zašto su moje veze uglavnom osuđene na propast?” bavi se film “Ljubavna odiseja” (Factum / Zelovic Productions; 2014.) hrvatske redateljice Tatjane Božić u kojem autorica poput lika Billa Murrayja u filmu Jima Jarmuscha “Slomljeno cvijeće” / “Broken Flowers” (2005) odlučuje posjetiti sve svoje bivše ljubavi kako bi otkrila zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu.

Biografski dokumentarac “Whitney: Biti svoja” / “Whitney: Can I Be Me” (2017) Nicka Broomfielda i Rudija Dolezala nudi jedinstveni pogled iza kulisa kraljice popa na vrhuncu slave i na okolnosti koje su doprinijele njezinoj preranoj smrti 2012. godine. Iako su njezini hitovi bili na vrhovima top-lista i u neprestanoj rotaciji MTV-a u osamdesetima i devedesetima zbog čega je postala najbogatija afroamerička izvođačica svog vremena, sa zaradom i popularnošću dotad rezerviranom samo za njezine kolegice bijele boje kože, Whitney Houston, odrasla u crnom getu Newarka, ipak nije imala privilegiju biti slobodnom od nasilja koje je često zamjenjivala za ljubav.

“Ljubavnici i despot” / “The Lovers and the Despot” (2016) Robeta Cannana i Rossa Adama donosi bizarnu istinitu priču o otmici u službi kulturnog razvoja i ponovnom pronalasku zaboravljene ljubavi. Popularna južnokorejska glumica Choi Eun-hee i njezin bivši suprug, redatelj Shin Sang-ok proveli su osam godina u zatočeništvu u Sjevernoj Koreji, gdje su pod budnim okom diktatora i velikog filmofila Kim Jong-ila bili prisiljeni sudjelovati u projektu revitalizacije sjevernokorejske kinematografije. Podvrgnuti mučenju i stalnom nadzoru, romansa se kod bivših supružnika ponovno budi, a preko audio snimaka koje je Choi potajice snimala, ostatak svijeta prvi je put čuo glas Kim Jong-ila te dobio rijedak uvid u psihu dragog vođe.

Za sve filmove s popustom potrebno je upisati kôd SAMOLJUBAV. Akcija traje do srijede, 17. veljače.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.