Početna Recenzije 12. HRFF: "Potraga za Felom" - Plaća li Gibney danak svojem radoholizmu?

12. HRFF: “Potraga za Felom” – Plaća li Gibney danak svojem radoholizmu?

-

Od iznimnog “Life Itself” (2014) Stevea Jamesa, profinjenog “Finding Vivian Maier” (2013) Johna Maloofa i Charlieja Siskela, pa do rekapitulacije jednog glazbenog (“Nas: Time Is Illmatic”; 2014., One9) i scensko-glumačkog genija (“Elaine Stritch: Shoot Me”; 2013., Chiemi Karasawa), ove smo godine i kusur uživali u plodnom licu biografskog doku-podžanra.

Bilo je u međuvremenu nešto solidnijih (Miriam Makeba“Mama Africa”), ali i nesumnjivo nespretnijih pokušaja vječnog filmskog zamrzavanja (Nick Cave“20,000 dana na Zemlji” / “20,000 Day on Earth”; Richard Williams“Ustrajnost vizije”). U slučaju Nenada Bacha (“Nenad Bach – Everything is Forever”), radilo se i o dodatnom koraku u ništa, zabražđivanju u punokrvni dokumetnarni treš kojeg nećemo tako brzo eliminirati iz pamćenja.

Za dobre biografske vibracije nedavno je bio zaslužan sve agilniji HRT, prikazavši neobičnu životnu priču glumca Harryja Deana Stantona, “Harry Dean Stanton: Partly Fiction” (2012., Sophie Huber).

12. Human Rights Film Festival u svojem je programu ponudio uvid u svijet preminulog nigerijskog glazbenika Fele Kutija, “Potraga za Felom” / “Finding Fela!” (2014), američkog dokumentarističkog veterana Alexa Gibneyja, čovjeka koji je isporučio klasik poput “Enron: The Smartest Guys in the Room” (2005) te Oscarom nagrađeni “Taxi to the Dark Side” iz 2007. godine.

“Potraga za Felom”, međutim, ne spada u spomenuti kvalitativni panteon. Dapače, usudili bismo se natuknuti kako je Gibneyju “Fela” jedan od promašenijih celuloidnih istupa u karijeri. Možda je tome slučaj zbog Amerikančevog recentnog frenetičnog ritma štancanja dokumentarnih uradaka (dvanaest u četiri godine). Gibneyju, posljedičnim preslagivanjem stvari, u konačnici nedostaje istinske istraživačke energije i projektne kemije, što rezultira izostankom podasrte integritetne supstance biografski seciranog Nigerijca, od posljedica AIDS-a preminulog 1997. godine.

Kuti je bio heroj izmučenog i opljačkanog naroda, na čiji je sprovod krajem osamdesetih nahrupilo nestvarnih milijun ljudi. No, osim glazbi i aktivizmu, Nigerijac je još strastvenije odavao počast mizoginiji (“Žena treba znati svoje mjesto”), raskalašenoj poligamiji (harem s tridesetak žena), iskrivljenoj verziji hedonizma (alkohol i droga u vagonima) i nevjerojatnoj stupidnosti (manjak vjere u zapadnu medicinu, zbog koje postoji opravdana mogućnost kako je AIDS-om zarazio neke od svojih partnerica).

“Fela” je, zapravo, dokumentarna utakmica s dva potpuno različita poluvremena. Sjetit ćete se nedavno recenziranog “20,000 dana na Zemlji” (2014., Iain Forsyth i Jane Pollard) i Caveovog scensko-civilnog polariteta.

S Kutijem je situacija još dramatičnija.

Gibney priču počinje s daskama koje život znače. Desetljećima nakon Nigerijčeve smrti, Broadway Kutiju u čast planira predstavu pod imenom “Fela!”, kazališni red pjesme i glume, izvrsno funkcionalan i kao establishing shot Amerikančevog dokumentarca.

Kroz sjećanja glazbenikove američke djevojke Sandre Iuzsadore, rodbine i suradnika, Gibney nudi sliku nesumnjivo talentiranog pojedinca, začetnika afrobeata, koji je šezdesetih i sedamdesetih godina očaravao jedinstvenim miksom džeza, funka i tradicionalnih afričkih glazbenih elemenata. Pojedinca kojeg su politički intonirani tekstovi koštali života njegove majke, ali i nebrojenih vlastitih ožiljaka, slomljenih kostiju i neprospavanih noći.

Kuti je bio heroj izmučenog i opljačkanog naroda, na čiji je sprovod krajem osamdesetih nahrupilo nestvarnih milijun ljudi. No, osim glazbi i aktivizmu, Nigerijac je još strastvenije odavao počast mizoginiji (“Žena treba znati svoje mjesto”), raskalašenoj poligamiji (harem s tridesetak žena), iskrivljenoj verziji hedonizma (alkohol i droga u vagonima) i nevjerojatnoj stupidnosti (manjak vjere u zapadnu medicinu, zbog koje postoji opravdana mogućnost kako je AIDS-om zarazio neke od svojih partnerica).

“Potraga za Felom” ostavlja gorak okus nedovršenosti, tek površinskog grebanja vjerojatno mnogostruko kompleksnije ličnosti. Gibneyjev Kuti je beskurpulozni ženskaroš bez profilirane političke ideologije koji sklada dvadesetominutne pjesmice o juhi, i koji u politčki aktivizam stupa tek nakon intervencije države u haremsku zonu komfora. Postoji li alternativn(ij)a verzija Kutijeve ugasle stvarnosti? Itekako želimo vjerovati u to. Gibney nam je ostao dužan…

"Potraga za Felom" / "Finding Fela!"

O FILMU:

Režija: Alex Gibney
Godina proizvodnje: 2014.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 119 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.