Početna Vijesti Završen 12. LFF - Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

Završen 12. LFF – Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

-

Naslovna fotografija: Borut Šeparović / Foto: Jelena Pintarić

Završen je 12. Liburnia Film Festival. Ležernom dodjelom nagrada negdje iza 22 sata sinoć je i službeno stavljen ključ u bravu još jednog izdanja dokumentarnog festivala u Ičićima. Dokumentarni.net je u svojoj najavi 12. LFF-a ultimativno preporučio pet nefikcijskih naslova od kojih su čak četiri osvojila neku od glavnih nagrada.

Žiri u sastavu Ana Alexieva, Anđelka Nenezić, Rajko Petrović, Miroslav Sikavica i Sanja Šamanović Nagradu za najbolji film 12. LFF-a dodijelio je dokumentarcu “Potrošeni” (2014., Montažstroj) Boruta Šeparovića, o čijem ćemo osvježavajućem pristupu zlatnoj generaciji iznad 55 godina uskoro pisati i na našoj stranici.

Nagrada za najbolju režiju posve zasluženo je otišla Tatjani Božić za njenu “Ljubavnu odiseju” (2014., JwdV film / IKON / Factum / Zelovic Productions), a ova ultimativna ljubavno-brodolomna retrospektiva osvojila je i Nagradu za najbolju montažu (Boudewijn Koole).

Od ostalih nagrada žirija, Nagradu za najbolju fotografiju uknjižio je Lovro Čepelak s “Maslačkom” (2014., Kinoklub Zagreb), filmom o istarskom umjetniku Darku Brajkoviću, dok si je Marko Pelaić za “Ovrhu” (2013., HFS) priskrbio Nagradu za najbolji dizajn zvuka.

U regionalnom programu trijumfirala je Sabina Mikelić s idiosinkratskom eksperimentalom o odnosu sa svojim roditeljima pod nazivom “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” (2014., Akademija likovnih umjetnosti), a u istom dijelu konkurencije Posebno priznanje otišlo je u ruke Igoru Pauliću za film “Povratak posljednjeg” (2013., samostalna produkcija) koji ocrtava sudbinu Olega Mandića, posljednjeg preživjelog zarobljenika logora Auschwitz.

I za kraj, Nagrada publike našla se u rukama Hrvoja Mabića čiji je film o užasima u Psihijatrijskoj bolnici Lopača – “4. majmun” (2013., Fade In / HRT) – očito najviše potaknuo na razmišljanje žitelje Ičića i njihove mnogobrojne goste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.