PočetnaVijestiZavršen 12. LFF - Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

Završen 12. LFF – Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

|

Naslovna fotografija: Borut Šeparović / Foto: Jelena Pintarić

Završen je 12. Liburnia Film Festival. Ležernom dodjelom nagrada negdje iza 22 sata sinoć je i službeno stavljen ključ u bravu još jednog izdanja dokumentarnog festivala u Ičićima. Dokumentarni.net je u svojoj najavi 12. LFF-a ultimativno preporučio pet nefikcijskih naslova od kojih su čak četiri osvojila neku od glavnih nagrada.

Žiri u sastavu Ana Alexieva, Anđelka Nenezić, Rajko Petrović, Miroslav Sikavica i Sanja Šamanović Nagradu za najbolji film 12. LFF-a dodijelio je dokumentarcu “Potrošeni” (2014., Montažstroj) Boruta Šeparovića, o čijem ćemo osvježavajućem pristupu zlatnoj generaciji iznad 55 godina uskoro pisati i na našoj stranici.

Nagrada za najbolju režiju posve zasluženo je otišla Tatjani Božić za njenu “Ljubavnu odiseju” (2014., JwdV film / IKON / Factum / Zelovic Productions), a ova ultimativna ljubavno-brodolomna retrospektiva osvojila je i Nagradu za najbolju montažu (Boudewijn Koole).

Od ostalih nagrada žirija, Nagradu za najbolju fotografiju uknjižio je Lovro Čepelak s “Maslačkom” (2014., Kinoklub Zagreb), filmom o istarskom umjetniku Darku Brajkoviću, dok si je Marko Pelaić za “Ovrhu” (2013., HFS) priskrbio Nagradu za najbolji dizajn zvuka.

U regionalnom programu trijumfirala je Sabina Mikelić s idiosinkratskom eksperimentalom o odnosu sa svojim roditeljima pod nazivom “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” (2014., Akademija likovnih umjetnosti), a u istom dijelu konkurencije Posebno priznanje otišlo je u ruke Igoru Pauliću za film “Povratak posljednjeg” (2013., samostalna produkcija) koji ocrtava sudbinu Olega Mandića, posljednjeg preživjelog zarobljenika logora Auschwitz.

I za kraj, Nagrada publike našla se u rukama Hrvoja Mabića čiji je film o užasima u Psihijatrijskoj bolnici Lopača – “4. majmun” (2013., Fade In / HRT) – očito najviše potaknuo na razmišljanje žitelje Ičića i njihove mnogobrojne goste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.