PočetnaVijestiZavršen 12. LFF - Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

Završen 12. LFF – Dokumentarni.net najavio većinu konačnih pobjednika

-

Naslovna fotografija: Borut Šeparović / Foto: Jelena Pintarić

Završen je 12. Liburnia Film Festival. Ležernom dodjelom nagrada negdje iza 22 sata sinoć je i službeno stavljen ključ u bravu još jednog izdanja dokumentarnog festivala u Ičićima. Dokumentarni.net je u svojoj najavi 12. LFF-a ultimativno preporučio pet nefikcijskih naslova od kojih su čak četiri osvojila neku od glavnih nagrada.

Žiri u sastavu Ana Alexieva, Anđelka Nenezić, Rajko Petrović, Miroslav Sikavica i Sanja Šamanović Nagradu za najbolji film 12. LFF-a dodijelio je dokumentarcu “Potrošeni” (2014., Montažstroj) Boruta Šeparovića, o čijem ćemo osvježavajućem pristupu zlatnoj generaciji iznad 55 godina uskoro pisati i na našoj stranici.

Nagrada za najbolju režiju posve zasluženo je otišla Tatjani Božić za njenu “Ljubavnu odiseju” (2014., JwdV film / IKON / Factum / Zelovic Productions), a ova ultimativna ljubavno-brodolomna retrospektiva osvojila je i Nagradu za najbolju montažu (Boudewijn Koole).

Od ostalih nagrada žirija, Nagradu za najbolju fotografiju uknjižio je Lovro Čepelak s “Maslačkom” (2014., Kinoklub Zagreb), filmom o istarskom umjetniku Darku Brajkoviću, dok si je Marko Pelaić za “Ovrhu” (2013., HFS) priskrbio Nagradu za najbolji dizajn zvuka.

U regionalnom programu trijumfirala je Sabina Mikelić s idiosinkratskom eksperimentalom o odnosu sa svojim roditeljima pod nazivom “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” (2014., Akademija likovnih umjetnosti), a u istom dijelu konkurencije Posebno priznanje otišlo je u ruke Igoru Pauliću za film “Povratak posljednjeg” (2013., samostalna produkcija) koji ocrtava sudbinu Olega Mandića, posljednjeg preživjelog zarobljenika logora Auschwitz.

I za kraj, Nagrada publike našla se u rukama Hrvoja Mabića čiji je film o užasima u Psihijatrijskoj bolnici Lopača – “4. majmun” (2013., Fade In / HRT) – očito najviše potaknuo na razmišljanje žitelje Ičića i njihove mnogobrojne goste.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije