Početna Recenzije 12. LFF: "Ovrha" - Hitrecov majstorski film o raljama dužničkog ropstva

12. LFF: “Ovrha” – Hitrecov majstorski film o raljama dužničkog ropstva

-

Redatelj Neven Hitrec je s “Ovrhom” (2013., HFS), koja je sinoć prikazana kao posljednji film glavnog programskog dijela 12. LFF-a, produžio recentni domaći val dokumentarnih filmova s naglašenom socijalnom komponentnom u koje svrstavamo Oremovićev “U braku sa švicarcem” (2013., Interfilm), pa i Bezinovićevo ultrakratko ali neosporno i vrlo bitno “Čekanje”, također iz prošle godine.

Dok se Riječanin u “Čekanju” bavi obespravljenom radničkom klasom, a Oremović borbom hrvatskih građana s podivljalim ratama švicarskih franaka, Hitrecova “Ovrha” naglasak stavlja na jedno od mnogobrojnih Hidrinih glava dužničkog ropstva jedine nam domovine.

Marina i Nenad Medak članovi su samo jedne od stotinjak tisuća hrvatskih obitelji kojima su zbog nepodmirenih dugova blokirani bankovni računi. S tek jednom, ne i nebitnom razlikom. Medakovi su prije 14 godina, naime, postali jamcima za kredit kojeg njihovi prijatelji više nisu mogli plaćati. Kao jamstvo otplate samog kredita banka je sjela na kuću očajne obitelji, i sve to, kako kasnije doznajemo – krivotvorenim potpisom glave obitelji, Nenada Medaka.

Hitrec ne štedi svoje gledatelje površnom sentimentalnošću ili pomno razrađenom ekspozicijom, od starta nas uronivši u devastirajući dvoplan ispunjen odsutnim pogledima, planinom bankovnih spisa i smijehom koji se od zidova odbija isključivo u pravilnim ironičnim valovima.

Hitrec najveću snagu svojeg ostvarenja crpi iz ogoljenog, neizgovorenog, na strateškim mjestima zumiranog. Ispuhavanjem duhanskog dima apostrofiranog, ali i u određenim trenucima i bolno uskliknutog (sin spriječio očevo samoubojstvo).

“Ostati jak”, u tim trenucima djeluje kao tek jedna generično-mantrična crtica iz požutjele knjige nekog indijskog učenjaka. Pa ipak, i Marina i Nenad, nemaju izbora osim ustrajati, dokazati, u krajnjoj liniji sačuvati obitelj na okupu koju sačinjava i sin na početku pubertetskog tsunamija.

U Marininom slučaju i… čekati, iščekivati i pogledom tražiti pozitivan izraz lica pater familiasa nakon povratka s još jednog u nizu ročišta. Iako su tradicionalne uloge u obitelji Medak odavno podijeljene, njen na papiru slabiji član ne trpi podređene vibracije, pa su Marinini česti rodijački aforizmi zapravo dobrodošli u razbijanju sasvim bezizlazne koprene Hitrecovog filma.

Negdje između ustajalih opušaka, Gotovininih fotografija i krupnih kadrova hrvatske stvarnosti u bankovom potpalublju, smjestio se i zlokobni otkucavajući zvuk kućnog sata, koji odbrojava neumitno. Kraj suđenja. Vrijeme do završetka vještačenja nepostojećeg potpisa. Ili kraj rovovske bitke s bitno nadmoćnijim neprijateljem koji se u tim trenucima čini tako prokleto daleko i nedostižno…

Kao što smo već naglasili, Hitrec najveću snagu svojeg ostvarenja crpi iz ogoljenog, neizgovorenog, na strateškim mjestima zumiranog. Ispuhavanjem duhanskog dima apostrofiranog, ali i u određenim trenucima i bolno uskliknutog (sin spriječio očevo samoubojstvo). A sve ponajviše zbog gotovo obiteljske saživljenosti sa svojim glavnim likovima, jer uspostaviti prirodnu rutinu svojih sugovornika pred kamerama cilj je svakog dokumentarista, a hrvatski redatelj taj je ispit vlastite nevidljivosti položio s najvišim ocjenama.

“Ovrhu” bez naročitih problema možemo svrstati u sam vrh najpotresnijih domaćih dokumentarnih iskustava u tekućoj godini, a samim time vjerojatno i među glavne favorite za neku od nagrada na 12. Liburnia Film Festivalu. Dokument jednog turbulentnog vremena i iznimno bitan film za hrvatsku kinematografiju!

"Ovrha"

O FILMU:

Režija: Neven Hitrec
Godina proizvodnje: 2013.
Produkcija: Hrvatski filmski savez
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Trajanje: 46 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".