Početna Vijesti Otvoren 6. Supetar Super Film Festival

Otvoren 6. Supetar Super Film Festival

-

Foto: SSFF / Producentica SSFF-a Milana Martinović i redatelj Dragan Nikolić

Jučer navečer na supetarskoj ljetnoj pozornici svečano je otvoreno šesto izdanje Supetar Super Film Festivala, šestodnevne filmske manifestacije najboljih dokumentarnih filmova iz regije i cijele Europe, gdje se ove godine prikazuje miks kratkog i dugog metra iz dvanaest zemalja, i to u Glavnom međunarodnom programu prema izboru Olivera Sertića te Retrospektive koju potpisuje Đelo Hadžiselimović.

Prva je noć krenula s temama smrti, krvi i dugova, u kojoj je prikazan niz zapaženih dokumentaraca – “Kako vam drago” / “Dupa Fel si Chip” (2013., Paola Onet), priča o ljudima koji biraju fotografiju za svoj nadgrobni spomenik; zatim već nagrađivana crno-bijela priča o dobrovoljnim darivateljima krvi “Krv” / “Blood” / “Krov” (2013) ruske redateljice Aline Rudnickaje, te potresan dokumentarac o žrtvama okovanima kreditima u zloglasnim švicarskim francima, “U braku sa Švicarcem” (2013), hrvatskog filmskog kritičara Arsena Oremovića.

U supetarskom kinu pod zvijezdama posjetitelji su prisustvovali i prikazu najneobičnijeg zanimanja koje nikad ne propada, i to u filmu “Pogrebnik” (2013) redatelja i snimatelja Dragana Nikolića koji je nakon projekcije u razgovoru s producenticom SSFF-a Milanom Martinović predstavio svoj dokumentarac.

“Uz ovaj film koji ipak ima nešto sretniji kraj nego što je njegova tema, učio sam dvije godine, jer sam ih najprije proveo uz Drndu, vlasnika pogrebnog poduzeća, no bilo je teško jer se on prema svom poslu odnosio kao da prodaje automobile. Nije se dalo iz njega iščupati bilo kakva reakcija, emocija.

“No, preokret se dogodio kad je iz Njemačke stigao Bata, njegov potpuno drukčiji zet. Tada sam osjetio da imam priču i – zagrizao. S obzirom na temu i zahtjevnost posla pogrebnika, snimanje je bilo i psihički i fizički i emocionalno iscrpljujuće, a snimali smo skrivajući kameru, što je bio dodatni uteg.

“Kako je život uvijek pun kontradikcija, moji radovi će se i dalje ticati autorskog plesa na rubu tragikomičnog”, otkrio je redatelj Nikolić držeći simpatično tijekom cijelog razgovora u rukama svog uspavanog sina.

Druga festivalska večer rezervirana je, prije svega, za projekciju domaćeg višestruko nagrađivanog doxa koji je izabran za međunarodni program Festivala, “Autofocus” (2013) Borisa Poljaka, koji se upravo vratio s Festivala u Karlovim Varima, gdje je trijumfirao i osvojio vrlo prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg kratkog dokumentarnog filma.

Taj besprijekorno promišljen i zanatski odrađen, urnebesno duhovit dokumentarac s efektom skrivene kamere, prostor pred ninskom crkvicom svetog Nikole transformira u pozornicu gdje se izmjenjuju neobični događaji, a slučajni prolaznici-turisti postaju glumci u predstavi. Nakon projekcije upriličit će se i razgovor s redateljem Borisom Poljakom.

U supetarskom kinu pod zvijezdama večeras je na programu i kratki dokumentarni portret 51-godišnjaka iz Sinja u filmu “Ljubi bližnjega svoga” (2013) Darovana Tušeka, ujedno i film o procesu snimanja filma gdje se autor i protagonist bore za kontrolu nad pričom i sadržajem, kao i “Škverski kipar” (2014) Branka Ištvančića, intimno-stilizirana autobiografska priča o osebujnom splitskom kiparu Stanislavu Bavčeviću.

Brački gledatelji moći će se veseliti i posljednjem filmu večeri, dokumentarcu “Više od meda” / “More Than Honey” (2013), švicarskom kandidatu za Oscara i višestrukom osvajaču međunarodnih nagrada. “Više od meda” Markusa Imhoofa je uznemirujuća i intrigantna priča o pčelama za koje stručnjaci smatraju da dođe li do njihova izumiranja, nestat će i čovječanstva.

Sav program SSFF-a je besplatan. Prvi blok dokumentaraca započinje u 21 a drugi u 23 sata, dok sve ostale informacije možete pratiti na službenim stranicama festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.