PočetnaRecenzije "Ljubi bližnjega svoga" - Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

[ZAGREBDOX 2014] “Ljubi bližnjega svoga” – Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

-

U jedno od ugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg ZagrebDoxa sasvim sigurno spada ostvarenje Darovana Tušeka, koji je sa svojim kratkim dokumentarcem “Ljubi bližnjega svoga” (2013., Restart) premijerno zakoračio na nefikcijsku scenu.

Zapravo, Tušekov kratki draguljčić ne sliči ničemu što ste u posljednje vrijeme inhalirali s dokumentarnog menija. Asketski ogoljen i tehnički fiksirano-amaterski, “Ljubi bližnjeg svoga” na prvo gledanje više sliči zahuktaloj vježbi s ADU-a nego punopravnom filmu iz službenog programa ZagrebDoxa.

No, ne dajte se obeshrabriti početnim dojmovnim akrobacijama, jer spremni smo potpisati kako će dokumentarac mladog redatelja bez većih problema konkurirati za najšarmantnije i najduhovitije hrvatsko nefikcijsko ostvarenje 2014. godine.

Ima nešto gangsterovsko-antepavlovićevskog miksa u Tušekovom glavnom junaku Živku Gašparu, 51-godišnjaku koji živi pokraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. Elokventni, energični i raspjevani Živko u ovih dvadesetak minuta svog mini-portreta iznjedrio je mudrosti o kojima bi se već sada mogla napisati kratka knjižica.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Njegove izjave o kisiku, majicama, pa i scena u kojoj jedan stariji gospodin uopće ne može doći do riječi pokraj Živkove sveprisutnosti, već sada se mogu smatrati dijelom hrvatske humoristično-dokumentarne antologije.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Kad je jedina zamjerka određenom celuloidnom ostvarenju (osim određenih tehničkih koje nisu bitnije utjecale na konačnu ocjenu) njegova relativna uskraćenost u dužini, vjerojatno znate kako se u takvim slučajevima, bez suvišnog filozofiranja, radi o dobrom dokumentarnom filmu.

A “Ljubi bližnjega svoga” to u pravom smislu riječi i jest. Ako nakon dvadeset minuta tour de force nastupa neiskvarenog Johna Travolte iz Dalmatinske zagore ne odete sa širokim osmijehom iz kina, dajemo vam besplatnu godišnju pretplatu na Dokumentarni.net.

"Ljubi bližnjega svoga"

O FILMU:

Režija: Darovan Tušek
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Restart
Trajanje: 20 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Režija: Darovan Tušek<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Produkcija: Restart<br> Trajanje: 20 minuta [ZAGREBDOX 2014] "Ljubi bližnjega svoga" - Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka