PočetnaRecenzije "Ljubi bližnjega svoga" - Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

[ZAGREBDOX 2014] “Ljubi bližnjega svoga” – Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

|

U jedno od ugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg ZagrebDoxa sasvim sigurno spada ostvarenje Darovana Tušeka, koji je sa svojim kratkim dokumentarcem “Ljubi bližnjega svoga” (2013., Restart) premijerno zakoračio na nefikcijsku scenu.

Zapravo, Tušekov kratki draguljčić ne sliči ničemu što ste u posljednje vrijeme inhalirali s dokumentarnog menija. Asketski ogoljen i tehnički fiksirano-amaterski, “Ljubi bližnjeg svoga” na prvo gledanje više sliči zahuktaloj vježbi s ADU-a nego punopravnom filmu iz službenog programa ZagrebDoxa.

No, ne dajte se obeshrabriti početnim dojmovnim akrobacijama, jer spremni smo potpisati kako će dokumentarac mladog redatelja bez većih problema konkurirati za najšarmantnije i najduhovitije hrvatsko nefikcijsko ostvarenje 2014. godine.

Ima nešto gangsterovsko-antepavlovićevskog miksa u Tušekovom glavnom junaku Živku Gašparu, 51-godišnjaku koji živi pokraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. Elokventni, energični i raspjevani Živko u ovih dvadesetak minuta svog mini-portreta iznjedrio je mudrosti o kojima bi se već sada mogla napisati kratka knjižica.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Njegove izjave o kisiku, majicama, pa i scena u kojoj jedan stariji gospodin uopće ne može doći do riječi pokraj Živkove sveprisutnosti, već sada se mogu smatrati dijelom hrvatske humoristično-dokumentarne antologije.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Kad je jedina zamjerka određenom celuloidnom ostvarenju (osim određenih tehničkih koje nisu bitnije utjecale na konačnu ocjenu) njegova relativna uskraćenost u dužini, vjerojatno znate kako se u takvim slučajevima, bez suvišnog filozofiranja, radi o dobrom dokumentarnom filmu.

A “Ljubi bližnjega svoga” to u pravom smislu riječi i jest. Ako nakon dvadeset minuta tour de force nastupa neiskvarenog Johna Travolte iz Dalmatinske zagore ne odete sa širokim osmijehom iz kina, dajemo vam besplatnu godišnju pretplatu na Dokumentarni.net.

"Ljubi bližnjega svoga"

O FILMU:

Režija: Darovan Tušek
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Restart
Trajanje: 20 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.
Režija: Darovan Tušek<br> Godina proizvodnje: 2013.<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Produkcija: Restart<br> Trajanje: 20 minuta [ZAGREBDOX 2014] "Ljubi bližnjega svoga" - Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka