Početna Recenzije "Ljubi bližnjega svoga" - Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

[ZAGREBDOX 2014] “Ljubi bližnjega svoga” – Premijerni humoristični draguljčić Darovana Tušeka

-

U jedno od ugodnijih iznenađenja ovogodišnjeg ZagrebDoxa sasvim sigurno spada ostvarenje Darovana Tušeka, koji je sa svojim kratkim dokumentarcem “Ljubi bližnjega svoga” (2013., Restart) premijerno zakoračio na nefikcijsku scenu.

Zapravo, Tušekov kratki draguljčić ne sliči ničemu što ste u posljednje vrijeme inhalirali s dokumentarnog menija. Asketski ogoljen i tehnički fiksirano-amaterski, “Ljubi bližnjeg svoga” na prvo gledanje više sliči zahuktaloj vježbi s ADU-a nego punopravnom filmu iz službenog programa ZagrebDoxa.

No, ne dajte se obeshrabriti početnim dojmovnim akrobacijama, jer spremni smo potpisati kako će dokumentarac mladog redatelja bez većih problema konkurirati za najšarmantnije i najduhovitije hrvatsko nefikcijsko ostvarenje 2014. godine.

Ima nešto gangsterovsko-antepavlovićevskog miksa u Tušekovom glavnom junaku Živku Gašparu, 51-godišnjaku koji živi pokraj Sinja u Dalmatinskoj zagori. Elokventni, energični i raspjevani Živko u ovih dvadesetak minuta svog mini-portreta iznjedrio je mudrosti o kojima bi se već sada mogla napisati kratka knjižica.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Njegove izjave o kisiku, majicama, pa i scena u kojoj jedan stariji gospodin uopće ne može doći do riječi pokraj Živkove sveprisutnosti, već sada se mogu smatrati dijelom hrvatske humoristično-dokumentarne antologije.

Nije ni čudo što je i sam Tušek, koji također u sebi ima nešto smušene čarličaplinovštine, postao integralnim dijelom vlastitog filma, čija se konačna verzija uvelike razlikovala od unaprijed zamišljene. Tako je “Ljubi bližnjega svoga” postao film u filmu, odnosno film o snimanju filma, čiju je drugu verziju zadržao sam Živko.

Kad je jedina zamjerka određenom celuloidnom ostvarenju (osim određenih tehničkih koje nisu bitnije utjecale na konačnu ocjenu) njegova relativna uskraćenost u dužini, vjerojatno znate kako se u takvim slučajevima, bez suvišnog filozofiranja, radi o dobrom dokumentarnom filmu.

A “Ljubi bližnjega svoga” to u pravom smislu riječi i jest. Ako nakon dvadeset minuta tour de force nastupa neiskvarenog Johna Travolte iz Dalmatinske zagore ne odete sa širokim osmijehom iz kina, dajemo vam besplatnu godišnju pretplatu na Dokumentarni.net.

"Ljubi bližnjega svoga"

O FILMU:

Režija: Darovan Tušek
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Produkcija: Restart
Trajanje: 20 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.