PočetnaNajavePočetak mjeseca u Dokukinu KIC: Luis Buñuel, razgovor s Borisom Poljakom, "Kuća...

Početak mjeseca u Dokukinu KIC: Luis Buñuel, razgovor s Borisom Poljakom, “Kuća na Kraljevcu”…

-

Novi mjesec u zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) počinje s novim izdanjem programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, posvećenog španjolskom nadrealistu Luisu Buñuelu te povodom četrdesete obljetnice njegove smrti. Danas (četvrtak 2.11. u 19 sati) je tako na rasporedu jedno od njegovih najkontroverznijih djela, pseudodokumentarac o siromašnoj regiji Las Hurdes. Nadrealistični dokumentaristički portret zabačene španjolske regije “Zemlja bez kruha” / “Land Without Bread” / “Las Hurdes, tierra sin pan” (1933) je zapravo rodonačelnik žanra etnofikcije i jedan od prvih primjera parodiranja dokumentarizma.

U istom programu je i film Salvadora Simóa dostojan majstora nadrealizma, “Buñuel u labirintu kornjača” / “Buñuel in the Labyrinth of the Turtles” / “Buñuel en el laberinto de las tortugas” (2018). Ta priča, čudnija od fikcije, donosi istinitu priču o nastanku prikazanog Buñuelovog kratkog filma. Uslijedit će i razgovor u kojem sudjeluju filmolog Marijan Krivak (uživo) i redatelj filma Buñuel u labirintu kornjača Salvador Simó (online), a koji moderira filmski kritičar Silvestar Mileta.

U petak, 3. studenog u 18 sati, u sklopu programa “Upoznaju autora” Dokukino dolazi višestruko nagrađivani redatelj i snimatelj Boris Poljak, čiji su eksperimentalno-dokumentarni filmovi zanimljiv spoj voajerizma, spontane igre i pažljivog čina promatranja. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić saznat ćemo više o njegovom kreativnom procesu i redateljskim, odnosno snimateljskim pozicijama. Razgovor će popratiti projekcija njegove tetralogije, nagrađivani eksperimentalno-opservacijski filmovi (“Splitski akvarel”, “Autofocus”, “Oni samo dolaze i odlaze” i “Horror Vacui”). Ulaz na razgovor je besplatan, a za filmski program u 19 sati potrebno je uzeti ulaznicu.

“Kuća na Kraljevcu”, “Kli(n)ka”, “Istražitelj”…

Novitet na programu čini novi film Pere Kvesića“Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.), koji prati sudbine stanovnika poznate zagrebačke kuće na Kraljevcu broj 35. Ona je mnogima bila dom u nekom razdoblju života, među kojima se ističu pojedinci iz područja umjetnosti i društvenih djelatnosti, te su u njoj stvarane vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba itd. Priča je to o jednom minulom, ali i današnjem vremenu. Dokumentarac je na programu u subotu 4. i nedjelju 5. studenog u 17 sati.

Iste dane, ali u 19 sati, posjetitelji će moći pogledati i film o četrnaestogodišnjoj influenserici iz predgrađa Berlina, “Kli(n)ka” / “Girl Gang” (2022) redateljice Susanne Regine Meures. Poznatu Leonie salijeću milijuni pratitelja, te tvrtke koje u njoj vide brand ambasadoricu, ali to sve dolazi uz izniman pritisak koji nikakva slava ne može nadoknaditi. Film plovi vodama sustava društvenih mreža gdje se stvarnost rastapa u ništavilo koje održavaju na životu samo lajkovi i emotikoni.

Na kinorepertoaru Dokukina su i dodatne projekcije “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.)  redatelja Viktora Portela, filma u kojem nas Vladimir Dzuro, jedini češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, vodi u metaforični ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga (petak, 3.11. u 21 sat), u IDFA-i nagrađeni film “Apolonia, Apolonia” (2022) u kojem Lea Glob trinaest godina prati razvoj jedne umjetnice, njezine borbe za priznanjem, ali i sazrijevanje u odnosu prema tijelu i stvaralaštvu (subota, 4.11. u 21 sat); te “Sedam zima u Teheranu”/ “Seven Winters in Tehran” / “Sieben Winter in Teheran” (2023) Steffi Niederzoll, priču o teheranskoj studentici koja se u neumoljivom pravosudnom sustavu pokušava izboriti za život (nedjelja, 5.11. u 21 sat).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.