PočetnaNajavePočetak mjeseca u Dokukinu KIC: Luis Buñuel, razgovor s Borisom Poljakom, "Kuća na Kraljevcu"...

Početak mjeseca u Dokukinu KIC: Luis Buñuel, razgovor s Borisom Poljakom, “Kuća na Kraljevcu”…

|

Novi mjesec u zagrebačkom Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) počinje s novim izdanjem programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma”, posvećenog španjolskom nadrealistu Luisu Buñuelu te povodom četrdesete obljetnice njegove smrti. Danas (četvrtak 2.11. u 19 sati) je tako na rasporedu jedno od njegovih najkontroverznijih djela, pseudodokumentarac o siromašnoj regiji Las Hurdes. Nadrealistični dokumentaristički portret zabačene španjolske regije “Zemlja bez kruha” / “Land Without Bread” / “Las Hurdes, tierra sin pan” (1933) je zapravo rodonačelnik žanra etnofikcije i jedan od prvih primjera parodiranja dokumentarizma.

U istom programu je i film Salvadora Simóa dostojan majstora nadrealizma, “Buñuel u labirintu kornjača” / “Buñuel in the Labyrinth of the Turtles” / “Buñuel en el laberinto de las tortugas” (2018). Ta priča, čudnija od fikcije, donosi istinitu priču o nastanku prikazanog Buñuelovog kratkog filma. Uslijedit će i razgovor u kojem sudjeluju filmolog Marijan Krivak (uživo) i redatelj filma Buñuel u labirintu kornjača Salvador Simó (online), a koji moderira filmski kritičar Silvestar Mileta.

U petak, 3. studenog u 18 sati, u sklopu programa “Upoznaju autora” Dokukino dolazi višestruko nagrađivani redatelj i snimatelj Boris Poljak, čiji su eksperimentalno-dokumentarni filmovi zanimljiv spoj voajerizma, spontane igre i pažljivog čina promatranja. U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Višnja Pentić saznat ćemo više o njegovom kreativnom procesu i redateljskim, odnosno snimateljskim pozicijama. Razgovor će popratiti projekcija njegove tetralogije, nagrađivani eksperimentalno-opservacijski filmovi (“Splitski akvarel”, “Autofocus”, “Oni samo dolaze i odlaze” i “Horror Vacui”). Ulaz na razgovor je besplatan, a za filmski program u 19 sati potrebno je uzeti ulaznicu.

“Kuća na Kraljevcu”, “Kli(n)ka”, “Istražitelj”…

Novitet na programu čini novi film Pere Kvesića“Kuća na Kraljevcu” (Factum, 2023.), koji prati sudbine stanovnika poznate zagrebačke kuće na Kraljevcu broj 35. Ona je mnogima bila dom u nekom razdoblju života, među kojima se ističu pojedinci iz područja umjetnosti i društvenih djelatnosti, te su u njoj stvarane vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, glazba itd. Priča je to o jednom minulom, ali i današnjem vremenu. Dokumentarac je na programu u subotu 4. i nedjelju 5. studenog u 17 sati.

Iste dane, ali u 19 sati, posjetitelji će moći pogledati i film o četrnaestogodišnjoj influenserici iz predgrađa Berlina, “Kli(n)ka” / “Girl Gang” (2022) redateljice Susanne Regine Meures. Poznatu Leonie salijeću milijuni pratitelja, te tvrtke koje u njoj vide brand ambasadoricu, ali to sve dolazi uz izniman pritisak koji nikakva slava ne može nadoknaditi. Film plovi vodama sustava društvenih mreža gdje se stvarnost rastapa u ništavilo koje održavaju na životu samo lajkovi i emotikoni.

Na kinorepertoaru Dokukina su i dodatne projekcije “Istražitelj” / “The Investigator” / “Vyšetřovatel” (Frame Films / Restart / Češka televizija / HRT / Al Jazeera Balkans; 2022.)  redatelja Viktora Portela, filma u kojem nas Vladimir Dzuro, jedini češki istražitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, vodi u metaforični ali vrlo realistični obilazak mjesta i svjedoka njegovih istraga (petak, 3.11. u 21 sat), u IDFA-i nagrađeni film “Apolonia, Apolonia” (2022) u kojem Lea Glob trinaest godina prati razvoj jedne umjetnice, njezine borbe za priznanjem, ali i sazrijevanje u odnosu prema tijelu i stvaralaštvu (subota, 4.11. u 21 sat); te “Sedam zima u Teheranu”/ “Seven Winters in Tehran” / “Sieben Winter in Teheran” (2023) Steffi Niederzoll, priču o teheranskoj studentici koja se u neumoljivom pravosudnom sustavu pokušava izboriti za život (nedjelja, 5.11. u 21 sat).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".