PočetnaVijestiSutra počinje 6. ETNOFILm festival

Sutra počinje 6. ETNOFILm festival

|

Sutra u Rovinju počinje 6. ETNOFILm festival, koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Već smo detaljno pisali o programu koji vas očekuje u Istri, a danas koristimo priliku najaviti sutrašnji program koji počinje već od 11 sati.

Najava 6. ETNOFILm festivala

Kompletni program 6. ETNOFILm festivala

Najava popratnog programa 6. ETNOFILm festivala

Filmovi koje ne biste trebali propustiti na 6. ETNOFILm festivalu

Filmski dio festivala počinje 24. travnja u Multimedijalnom centru, a prvi film iz konkurencije,Nyarma” (2008) ruskog autora Edgara Barteneva, na rasporedu je u 11 sati. “Nyarma” nam približava svakodnevicu uzgajivača sobova, stanovnika Urala. Film je prikazan na više od 15 festivala, a osvojio je preko deset nagrada.

Prvi dan festivala obilježit će predstavljanje talijanskog etnografskog filma od 16 sati u kazalištu Gandusio, kada će autor Michele Trentini predstaviti svoj film Mala zemlja” / “Piccola terra” (2012).

Nakon službenog otvorenja festivala u 19 sati na rasporedu su filmovi Snimati drugog” / “Framing The Other” Koka i Willema Timmersa koji propituje motivaciju i ekonomske segmente kulturnog turizma, slijedeći priču grupe posjetitelja etiopijskog plemena Mursi.

Rumunjski film “Dolina uzdaha” / “Valley of Sighs” (Miahai Leaha, Lulia Hossu, Andrei Crisan) svjedoči o sudbini 25 tisuća Rumunja koji su između 1943. i 1945. godine deportirani u Pridnjestrovlje.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Pobjednici će se znati na zatvaranju festivala 26. travnja, kada će najbolji biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.