Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Snimati drugog"

Sutra u Rovinju počinje 6. ETNOFILm festival, koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Već smo detaljno pisali o programu koji vas očekuje u Istri, a danas koristimo priliku najaviti sutrašnji program koji počinje već od 11 sati.

Najava 6. ETNOFILm festivala

Kompletni program 6. ETNOFILm festivala

Najava popratnog programa 6. ETNOFILm festivala

Filmovi koje ne biste trebali propustiti na 6. ETNOFILm festivalu

Filmski dio festivala počinje 24. travnja u Multimedijalnom centru, a prvi film iz konkurencije,Nyarma” (2008) ruskog autora Edgara Barteneva, na rasporedu je u 11 sati. “Nyarma” nam približava svakodnevicu uzgajivača sobova, stanovnika Urala. Film je prikazan na više od 15 festivala, a osvojio je preko deset nagrada.

Prvi dan festivala obilježit će predstavljanje talijanskog etnografskog filma od 16 sati u kazalištu Gandusio, kada će autor Michele Trentini predstaviti svoj film Mala zemlja” / “Piccola terra” (2012).

Nakon službenog otvorenja festivala u 19 sati na rasporedu su filmovi Snimati drugog” / “Framing The Other” Koka i Willema Timmersa koji propituje motivaciju i ekonomske segmente kulturnog turizma, slijedeći priču grupe posjetitelja etiopijskog plemena Mursi.

Rumunjski film “Dolina uzdaha” / “Valley of Sighs” (Miahai Leaha, Lulia Hossu, Andrei Crisan) svjedoči o sudbini 25 tisuća Rumunja koji su između 1943. i 1945. godine deportirani u Pridnjestrovlje.

Ovogodišnjim međunarodnim žirijem predsjeda Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta.

Pobjednici će se znati na zatvaranju festivala 26. travnja, kada će najbolji biti nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here